Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto zna się na niemieckim chamstwie?

Recommended Posts

Witam! A poważniej mam prośbę następujacą: czy potrafilby ktoś z forumowiczów przetlumaczyc na jęz. niemiecki slowa cham, chamski, chamstwo w tym sensie, ze cos jest np chamskie; prostackie. Nie ma tego w slowniku (przynajmniej tym który ja posiadam :( ) a w necie tez nie moge sie doszukac ;).

Witam! A poważniej mam prośbę następujacą: czy potrafilby ktoś z forumowiczów przetlumaczyc na jęz. niemiecki slowa cham, chamski, chamstwo w tym sensie, ze cos jest np chamskie; prostackie. Nie ma tego w slowniku (przynajmniej tym który ja posiadam :( ) a w necie tez nie moge sie doszukac ;).

:-? :-? :-? :-? :-? :-?

a może poszukasz sobie związków frazeologicznych typu:

" jest to zachowanie z gruntu mi obce"

Grobian, Grobsack, Flegel, Ruepel... :D

No! Dzięki to już cos! Ale te pieerwsze wyrazy to rzeczowniki określające osobę, natomiast czy potrafisz powiedzieć jak będzie "chamstwo"? Ktoś się zachowuje "po chamsku". Mam na myśli czynność która miała być żartem, ale w rzeczywistości okazała się zwykłym chamstwem.

Grobian, Grobsack, Flegel, Ruepel... :D

No! Dzięki to już cos! Ale te pieerwsze wyrazy to rzeczowniki określające osobę, natomiast czy potrafisz powiedzieć jak będzie "chamstwo"? Ktoś się zachowuje "po chamsku". Mam na myśli czynność która miała być żartem, ale w rzeczywistości okazała się zwykłym chamstwem.

AgnesK jest germanistką -spróbuj napisać do Niej na priv :wink:

Wiekszych wiadomosci nie ma, bo nie mozna tlumaczyc samych slow doslownie... tak ogolnie to cham czy chamstwo po niemiecku nie ma takiego dobitnego znaczenia jak w polskim jezyku.

Jezeli ktos jest strasznie wsciekly na kogos bo go zrobil w bambuko, to nie mowi sie ze jest cham... tylko ze jest Gemeiner Arschloch :wink:

Wiekszych wiadomosci nie ma, bo nie mozna tlumaczyc samych slow doslownie... tak ogolnie to cham czy chamstwo po niemiecku nie ma takiego dobitnego znaczenia jak w polskim jezyku.

Jezeli ktos jest strasznie wsciekly na kogos bo go zrobil w bambuko, to nie mowi sie ze jest cham... tylko ze jest Gemeiner Arschloch :wink:

Nooo, to już bardzo z grubej rury, zupełnie niecenzuralne, odpowiada raczej polskiemu "synowi prostytutki" 8)

"gemein" najbliżej odpowiada przymiotnikowi "chamski", lub przysłówkowi "po chamsku". Mamy "gemeiner Kerl" czyli "chamski typ" czyli "cham", "gemeiner Witz" - chamski/prostacki dowcip. Chociaż "gemein może też znaczyć "zwykły", "pospolity"

On zachował się po chamsku - er hat sich gemein verhalten. "Chamski" = "bezczelny" to też "frech"

Chamstwo to "Gemeinheit", w znaczeniu "podłość". Jeśli chcemy powiedzieć "Co za bezczelność/chamstwo!" to użyjemy "So eine Frechheit!"

elutek, te określenia są książkowe - raczej się ich nie używa w języku potocznym, chyba, że żartobliwie.

marekcmarecki, może warto zainwestować w dobry słownik?

Z tych netowych to jeszcze w miarę możliwy jest PONS:

http://www.pons.de/aktiv/onlinewb/set01.htm, ale tak nie do końca :wink:

Nooo, to już bardzo z grubej rury, zupełnie niecenzuralne, odpowiada raczej polskiemu "synowi prostytutki"

oj tez bym sie nie zgodzila, bo mozna Gemeiner Arschloch w przyjacielskim gronie powiedziec bardziej zartobliwie naprzyklad w Schwarzwald-zie i nikt na nikogo sie nie obrazi :wink: a polskiego odpowiednika chyba raczej sie w zadnym gronie nawet zartobliwie nie stosuje :lol: