Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam - może ktoś z szanownych użytkowników/instalatorów cenral "Integra" spotkał się z podobnym problememe, a mianowicie na manipulatorze miga lampka "awaria". Jak poszukam głębiej to pisze, że brak akumulatora.

Problem w tym, że akumulator jest. I to sprawny, napięciee zmierzone miernikiem ok. 14,00V.

Bezpiecznik jest też O.K.

Jak wyłączę zasilanie sieciowe - to akumulator nie podtrzymuje...

Jak odepnę akumulator - to centrala w ogóle nie reaguje - lampka awaria ciągle świeci.

Napięcie zmierzone na kabelkach wychodzących z centarli /tych od akumulatora/ to ok. 13,2 V.

Aha, centarla to "Intergra 32". Oczywiście przez pierwsze 4 mies. nie było żadnego problemu.

Co może być przyczyną??? :roll:

D.

https://forum.murator.pl/topic/67407-problem-z-central%C4%85-quotsatelquot-integra-gt-pytanie-d/

A skąd wiesz, że akumulator sprawny ? Napięcie 14V na akumulatorze wcale nie mówi o tym, że sprawny. Bardzo prawdopodobne, że akumulator nie ma pojemności (można to sprawdzić np. podłączając żarówkę samochodową do akumulatora i mierząc na nim napięcie) :wink:

Nie mam specjalnego przyrządu, aby zmierzyć napięcie akumulatora w funkkcji obciążenia (albo odwrotnie). Ale podłączyłem

na klika minut żarówkę 12V, 21W i świeci nimalże lepiej niż żarówka 220V.

Napięcie na akumulatorze nie spadło.

Podejrzewam jednak, że chyba jakiś układ wejściowy z akumulatora na płycie

centrali jest walnięty.

Albo "ten typ tak ma".

Trochę to dziwne, bo cała centrala jako taka działa O.K.

D.

Nie mam specjalnego przyrządu, aby zmierzyć napięcie akumulatora w funkkcji obciążenia (albo odwrotnie). Ale podłączyłem

na klika minut żarówkę 12V, 21W i świeci nimalże lepiej niż żarówka 220V.

Napięcie na akumulatorze nie spadło.

Podejrzewam jednak, że chyba jakiś układ wejściowy z akumulatora na płycie

centrali jest walnięty.

Albo "ten typ tak ma".

Trochę to dziwne, bo cała centrala jako taka działa O.K.

D.

wez najtanszy miernik z marketu za 20zł i zmierz napiecie na akumulatorze podpietym do centrali przy podlaczonym zasilaniu sieciowym i po odlaczeniu zasilania sieciowego.