Senser 11.12.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Brzoza, mówisz że i tak szybciej zrobisz wylewki niż Mixokret??Powiedz, ile by ci zajeło wylanie 248 m2 betonu o grubości średnio 8 cm??Mi ekipa zrobiła to w dwa dni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.12.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Brzoza, mówisz że i tak szybciej zrobisz wylewki niż Mixokret?? Senser, zacytuj jesli coś takiego napisałem owszem pisałem ze byłem w stanie przygotowac mase czyli jastych szybciej niz był w stanie ułozyc i zatrzec go posadzkarz natomiast cos mi sie wydaje ze Ci sie myli w tej dyskusji rola miksokreta z rola "helikoptera" - czyli maszyny do zacierania jastychu ... której tu nie rozpatrujemy Powiedz, ile by ci zajeło wylanie 248 m2 betonu o grubości średnio 8 cm?? Mi ekipa zrobiła to w dwa dni.... Senser nigdy nie interesowało mnie bicie rekordów z epoki Stalina czy Bieruta - moze jakbyś wskrzesił Pstrowskiego czy Stachanowa to zrobili by ci w poł dnia - mnie robienie wylewek na czas nigdy nie pasjonowało ... stawiam na dokładnośc i jakość i niemarnotrawienie materiału dlatego, ze robiłem, dokładnie, wolno, betoniarką, z zastosowaniem plastyfikatora i włókien polipropylenowych, styropian i folie układałem sam - nie musiałem ładowac az 8 cm jastychu, a około połowe z tego ... i nie musiałem sie bac, o to ze pod byle jak ułozonym styropianem - w pośpiechu "na hura" i szybko zamaskowanym przez ekipe narzucona folia - wylewka bedzie sie uginac i trzeba jej dac 2 razy grubiej /na wszelki wypadek/zeby zamaskowac fuszerki ... dlatego ze władowali Ci az 2 razy grusza warstwa jastrychu - w domu miałes 2 razy wiecej wody zarobowj niz ja .... /wiesz ile to tygodni dłużej musiało schnąć ?:o/ tak wiec Twoja argumentacja co do szybszego zamieszkania w domu z wylewkami z miksokreta - jest co najmniej naciagana a pospiech ... wiesz kiedy jest wskazany ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 11.12.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 No to poleciałeś...Eidmund, ty tak ukrywasz fuszerki??Widzsz...tak się składa, że u mnie ekipy robią dokładnie tyle i co ja chce...a nie co im się chcę...no ale masz racje, możesz robić inaczej... Bicie rekordów mnie też nie interesuje, akurat Staliny i inne Mołotowy to zły przykład...tam robili szybko, ale tylko robili, jakości zero. U mnie trochę inaczej...ale czasem odnoszę wrażenie, że ty wiesz lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.12.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 z jednym miałes cholerne szczeście EIMUND i Jego ekipa to mistrzowie od posadzek ! jesli Oni robili - to wierze ze nie sfuszerowali Twoich pasadzek straciłes tylko 2 krotnie wiecej czasu na schniecie, 2 razy drozej za materiał (bo grubiej) nie wiem ile drożej za robocizne niz ja ... ale reszta masz OK pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inga77 14.12.2006 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Cześć. Czyli jednak z Mixokreta lepiej Dobrze, że poruszyłam ten temat bo jeszcze niektórzy dowiedzieli się czegoś nowego - włącznie ze mną. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.12.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Cześć. Czyli jednak z Mixokreta lepiej cześć lżej na kieszeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edgar the liar 14.12.2006 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 i lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 15.12.2006 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 ... Szukam chętnych żeby mi trochę ręcznie ułupali klińca pod kostkę .Efekt ten sam.Czas nie gra roli W starych filmach można zobaczyć jak w kamieniołomach pracowali więźniowie. Bez koparek i młotów udarowych. Problem w tym ze oczywiscie o wiele łatwiej i szybciej pójdzie z koparką ale nie o to chodzi. Wy twierdzicie ze podsypka z kamienia ułupanego koparka będzie lepsza niz ta z kamienia ułupanego ręcznie. I to jest głupota. Brzoza próbuje wam wytłumaczyc że miksokret zastępuje betoniarkę (mieszanie medium) i taczkę (transport na miejsce) Nie zastępuje natomiast ułożenia i zacierania czyli jakośc wykonanej posadzki nie zależy od miksokreta tylko od pracownika. Można więc pisać ze jest szybciej i łatwiej (ale trzeba za to zapłacić) ale nie że jest lepiej. A jak z betoniarki to od razu gorzej. Pojęcia nie macie co piszecie boście w życiu nie widzieli wykonywania posadzki z betoniarki a tylko na swojej budowie napatrzyliscie się jak to równo wychodzi z miksokreta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 15.12.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 ... Szukam chętnych żeby mi trochę ręcznie ułupali klińca pod kostkę .Efekt ten sam.Czas nie gra roli W starych filmach można zobaczyć jak w kamieniołomach pracowali więźniowie. Bez koparek i młotów udarowych. Problem w tym ze oczywiscie o wiele łatwiej i szybciej pójdzie z koparką ale nie o to chodzi. Wy twierdzicie ze podsypka z kamienia ułupanego koparka będzie lepsza niz ta z kamienia ułupanego ręcznie. I to jest głupota. Brzoza próbuje wam wytłumaczyc że miksokret zastępuje betoniarkę (mieszanie medium) i taczkę (transport na miejsce) Nie zastępuje natomiast ułożenia i zacierania czyli jakośc wykonanej posadzki nie zależy od miksokreta tylko od pracownika. Można więc pisać ze jest szybciej i łatwiej (ale trzeba za to zapłacić) ale nie że jest lepiej. A jak z betoniarki to od razu gorzej. Pojęcia nie macie co piszecie boście w życiu nie widzieli wykonywania posadzki z betoniarki a tylko na swojej budowie napatrzyliscie się jak to równo wychodzi z miksokreta. Podoba mi się Twoje nastawienie. Też uważam, że różnica w jakości nie zależy od miksokreta czy betoniarki, a od staranności wykonania. Oczywiście, że też wolałbym z miksokreta gdyby ktoś zrobił to za mnie i nie musiałbym zapłacić.A tak pozostaje betoniarka, zakasać rękawy i robić samemu, bo coś pieniążków mi szkoda. Sknera jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 15.12.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Gdybyś miał płacić za wykonanie robotnikom to wtedy i tak opłaca się miksokret. Za robocizne przy betniarce i tak wezmą swoje. Ale jak masz robicsam to faktycznie cos tam zaoszczędzisz. Ale niewiele chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_ant 15.12.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 No to gwoli uporządkowania Technologia jest mało istotna z punktu widzenia wykonawcy gdy płaci za DOBRZE wykonaną pracę. Jeśłi ma dostęp do betoniarki i wykona sobie wylewkę samodzielnie półsuchą zaprawą (da się bo sam tak robiłem i można to zrobić) problem w tym żeby dopilnować ekipę od wylewek aby nie dała za dużo wody bo będzie wyłaźić przy zacieraniu i dupa z całej wylewki - będą dziury Reasumując - miksokret jest wygodny dla ekipy która robi posadzkę a nie dla inwestora - bo wtedy wykonawca nie musi się martwić o jakość betonu - inna sprawa że z tego właśnie powodu inwestor może być spokojniejszy bo wie że beton jest jednolity i półsuchy i POWINIEN się dobrze zatrzeć lecz to zależy od zacierającego i jego chęci jak się nie przyłoży to żaden miksokret mu nie pomoże pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 15.12.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Gdybyś miał płacić za wykonanie robotnikom to wtedy i tak opłaca się miksokret. Za robocizne przy betniarce i tak wezmą swoje. Ale jak masz robicsam to faktycznie cos tam zaoszczędzisz. Ale niewiele chyba. Ano dokładnie....i to jest istota sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 15.12.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 ... Szukam chętnych żeby mi trochę ręcznie ułupali klińca pod kostkę .Efekt ten sam.Czas nie gra roli W starych filmach można zobaczyć jak w kamieniołomach pracowali więźniowie. Bez koparek i młotów udarowych. Problem w tym ze oczywiscie o wiele łatwiej i szybciej pójdzie z koparką ale nie o to chodzi. Wy twierdzicie ze podsypka z kamienia ułupanego koparka będzie lepsza niz ta z kamienia ułupanego ręcznie. I to jest głupota. Brzoza próbuje wam wytłumaczyc że miksokret zastępuje betoniarkę (mieszanie medium) i taczkę (transport na miejsce) Nie zastępuje natomiast ułożenia i zacierania czyli jakośc wykonanej posadzki nie zależy od miksokreta tylko od pracownika. Można więc pisać ze jest szybciej i łatwiej (ale trzeba za to zapłacić) ale nie że jest lepiej. A jak z betoniarki to od razu gorzej. Pojęcia nie macie co piszecie boście w życiu nie widzieli wykonywania posadzki z betoniarki a tylko na swojej budowie napatrzyliscie się jak to równo wychodzi z miksokreta. Widziałem trochę wiecej niz ci sie wydaje. Miałem posadzki z miksokreta w calym domu z wyjątkiem kotlowni.(instalator nire zdazył połozyć wszystkich rurek)Tą brakujaca kotłownie dwóch ludzi kęcilo mi z betoniarki przez caly dzień ......A Dlatego że byla na pięterku i trzeba było to jakoś wtargać.Tego nikt nie bierze pod uwagę orły wy moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 15.12.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 lepiej z mixokreta bo: - szybciej - równiej - mniej mokro (przy ogrzewaniu podłogowym posadzka i tak musi mieć swoją grubość więc ręcznie też trzeba te 5 cm. nad rurki wychlapać) ale czasami nie musi się to opłacać - zależy od warunków i powierzchni. Teraz robota bardzo podrożała i brakuje rąk nawet do łopaty. Murarz niech zajmie się prędzej murarką a wylewki niech robią mixokreciarze. Jeśli przyjąć teraz dniówkę człowieka, któryby ręcznie wylewał np. 300 m2, plus koszt betoniarki, to 2 ludzi po 200 zł/dzień przez 5 dni machania łopata i taczkowania oraz ganiania z wiadrami (piętro) = 2000 zeta za samą robotę. Chociaż wątpię czy zdążyliby Ale nie wszędzie jest mixokret na zawołanie i nieraz są wolne ręce do pracy za pół ceny. No i jeszcze się nie spieszy, więc można podłubać się przy tym parę dni dłużej i "podpakować" mięśniory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inga77 15.12.2006 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Cześć. Może i nie za bardzo się na tym znam, ale korzystałam z usług tej samej ekipy co moja sąsiadka, której ręcznie robiono wylewki - i właśnie to ona powiedziała mi żebym zamówiła mixokreta, bo u niej nie było zbyt równo. Ona niestety o mixokrecie dowiedziała się po fakcie i nie było odwrotu. W porównaniu z nią wyszło mi troszkę taniej (ale równiej). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.12.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 lepiej z mixokreta bo: - szybciej zgoda - równiej bzdura mógłys wyjasnic co ma piernik do wiatraka czyli agregat wykonujacy mase jastrychowa do równosci posadzki ? - mniej mokro bzdura wode leje człowiek - nie maszyna a plastyfikator mozna wlac zarówno do betoniarki jak i miksokreta Cześć. Może i nie za bardzo się na tym znam, ale korzystałam z usług tej samej ekipy co moja sąsiadka, której ręcznie robiono wylewki - i właśnie to ona powiedziała mi żebym zamówiła mixokreta, bo u niej nie było zbyt równo ... Inga77 - nikt nie jest omnibusem i nie musi sie na wszystkim znac ale niepotrzebnie mieszasz i wprowadzasz w bład forumowiczów ... ja moze tłumacze skrótowo ale Jabko wyjasnił to jasno i zrozumiale ...miksokret zastępuje betoniarkę (mieszanie medium) i taczkę (transport na miejsce) Nie zastępuje natomiast ułożenia i zacierania czyli jakośc wykonanej posadzki nie zależy od miksokreta tylko od pracownika.... (pogrubienie moje) to, ze u Twojej sąsiadki wyszło nierówno a u Ciebie równiej ozncza tylko to, ze u niej sp ... lili a u Ciebie nie sp ... lili pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 19.12.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Ja widze to tak:Ludzie ktorzy zainwestowali w miksokreta i osprzęt przeważnie zajmują sie w sezonie tylko i wyłącznie wylewkami.Sa zainteresowani wykonaniem pracy szybko i w miarę dobrze.(jesli dobrze trafisz) bo od tego zalezy ich zarobek.Działają na małym obszarze (do 150 km) i nie chca sobie paprać opini.Prawdopodobienstwo ,że coś spieprzą(wciąz wysokie) jest jednak mniejsze niz przy przypadkowych ludziach przy betoniarce,których jedynym wkładem w firmę jest łopata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 19.12.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 No dobra, a jak w praktyce wygląda transport towaru z betoniarki przy rozłożonym ogrzewaniu podłogowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 19.12.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Weżykiem,wężykiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.03.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Majkel_B napisał: Gładkość zależy od piachu (grubości) Czyli jaka powinna być grubość piachu? Czy może być drobny jak do tynków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts