alex 06.05.2003 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2003 Gdzie przechowujecie drewno do kominka? Z czego zrobicie drewutnie? Jakie macie pomysly na lekka konstrukcje przylegajaca do domu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 06.05.2003 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2003 Dobudowałem do szczytowej ściany fundament, w nim zalałem metalowe stopy pod drewniane słupy rozstawione co ok 1,5 m. Całość przykryję dachem jednospadowym. Taka drewutnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 07.05.2003 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 A ja chce zrobic oddzielnie stojaca. Jak to lepiej zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 07.05.2003 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 Ja mam właśnie na ukończeniu drewnianą szopę 6x4m, narazie będzie na cement, betoniarkę i taczki, a kiedyś będzie służyła jako drewutnia. Konstrukcja drewniana, pionowe słupy - dębowe, reszta sosna, obita calowymi deskami, przykryta Onduliną.pozdrawiam Krzysztof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 07.05.2003 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 On 2003-05-07 13:23, krzyszt17 wrote: Ja mam właśnie na ukończeniu drewnianą szopę 6x4m, narazie będzie na cement, betoniarkę i taczki, a kiedyś będzie służyła jako drewutnia. Konstrukcja drewniana, pionowe słupy - dębowe, reszta sosna, obita calowymi deskami, przykryta Onduliną. pozdrawiam Krzysztof. Drewno w takiej drewutni, ładnie się zaparzy i spleśnieje. Niestety drewutnia nie może mieć ścian- musi być przepływ powietrza, musi odparować dużo wody. 15 mp- to jest 10 m3 drzewa, przy wilgotności 55% to 5.5 m3 H2O. Potrzeba odparować przynajmniej 70 % tej wody. Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.05.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 Otóż to... Sam się zastanawiam nad drewutnią. Ale... jest faktem, że mój aktualny sąsiad drewno do palenia przechowuje pod gołym niebem. Szczapy drobno porąbane układa w zgrabną kopę,taką na dwa metry wysoką. I tak zostawia na dwa lata - nie przykrytą niczym. Drewno po dwóch latach wyschnięte rewelacyjnie - sam sprawdzałem. No i dodatkowy walor: krajobrazowy, malowniczo to wygląda (przynajmniej u mnie na wsi). Jedyna wada: zajmuje to trochę miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 08.05.2003 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 Podoba mi sie pomysl z tymi balami, ale myslalabym chyba o brzozowych. Taka konstrukcja wydaje mi sie byc przewiewna i wystarczajaca do odparowania wilgoci. W tym celu mozna dodatkowo zrezygnowac z drzwi. Pewnie ze sporo ludzi trzyma drewno pod golym niebem, ale to chyba z braku laku, i nie sadze zeby to upiekszalo krajobraz. Sa na to lepsze sposoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 08.05.2003 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 ja bym zrezygnował ze ścianek z calowych desek... przewiew musi być - a jesli szopa zostanie załadowana nową dostawą drewna (wilgotnego) to jeśli bedzie obita deskami to gwarantuję że wyhodujesz piękna kolonię pleśni i grzybków... a pomysł z samym usunięciem drzwi jest bez sensu - jak nie będzie drzwi to po co ci ścianki? a ładnie ułożone drewno (pieńki lub szczapy) potrafi o wiele lepiej upiększyć krajobraz nież najpiekniejsza szopa (nawet bez drzwi ) ja mam starą szopę - i zamierzam pozbyć się ścian (pójda na opał ) - posadzka zrobiona ze starych płyt chodnikowych ... i będzie to właśnie składzik na drewno (tylko na czas dosuszania) pozdrowka snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.05.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Szkielet drewniany bez poszycia ścian, postawiony na betonowej płycie, daszek dwuspadowy (żeby pasował do dachu na domu)i to wszystko. Koniecznie w przewiewnym miejscu, bo inaczej drewno będzie długo schło, albo wręcz pleśniało. Dopiero wysuszone może lezeć w zamkniętym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.05.2003 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Szkielet drewniany bez poszycia ścian, postawiony na betonowej płycie, daszek dwuspadowy (żeby pasował do dachu na domu)i to wszystko - to moja drewutnia. Koniecznie w przewiewnym miejscu, bo inaczej drewno będzie długo schło, albo wręcz pleśniało. Dopiero wysuszone może lezeć w zamkniętym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 27.05.2003 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Cześć . Akurat dziś budowałem mały magazynek na drewno. Widziałem taki u sąsiada parę ulic dalej-a zrobiłem to tak: 6 starych stempli(na dole zaimpregnowanych) wkopałem w ziemie ok.80 cm,na górze grubsze deski i poprzecznie cienkie,na to co chcesz papa,blacha itp.Dookoła naciagnięta siatka.Przy odrobinie farby może to wyglądać całkiem,całkiem.Wymiary 4,20*1,6*1,8m. Sąsiad ma wersę bogatszą konstrukcja z kształtowników stalowych na dachu blacha z przodu furtka. Bardzo praktyczne -na głowę nie leci,a i przewiew jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 27.05.2003 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Cześć . Akurat dziś budowałem mały magazynek na drewno. Widziałem taki u sąsiada parę ulic dalej-a zrobiłem to tak: 6 starych stempli(na dole zaimpregnowanych) wkopałem w ziemie ok.80 cm,na górze grubsze deski i poprzecznie cienkie,na to co chcesz papa,blacha itp.Dookoła naciagnięta siatka.Przy odrobinie farby może to wyglądać całkiem,całkiem.Wymiary 4,20*1,6*1,8m. Sąsiad ma wersę bogatszą konstrukcja z kształtowników stalowych na dachu blacha z przodu furtka. Bardzo praktyczne -na głowę nie leci,a i przewiew jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 27.05.2003 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 alex, jestem w tej szczęśliwej sytuacji, że o drewnie do kominka pomyślałem na etapie projektowania domu.... Miejsce do suszenia drewna do kominka mam przygotowane pod tarasem przylegającym do pokoju dziennego, wymiary 3x5m, wyniesiony ok.1m nad teren, zagłębienie pod nim obmurowane bloczkami betonowymi na ok.1m, w sumie nawet do 10m3 drewna będzie się mogło suszyć (teren piaszczysty, wylewki nie robiłem)bo ,,przewiew" dzięki ażurowym przęsłom między słupkami zapewniony. Na razie leżą tam sobie stemple i nieźle się mają... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc123 13.06.2003 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Ja postawię domek gospodarczy 9x6 m, podzielony na trzy czesci, jedną z nich będzie wiata, obudowana "przewiewnie" od tyłu i w 2/3 z boku deskami. Wszystko pod jednym dachem dwuspadowym. Oprócz tego budynek ten będzie tak ustawiony, że zanieść drewno do domu, nawet przy największych wichurach, zimnie itd. to kilka kroków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts