Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wymiar stołu?

Edka

Recommended Posts

"Wielkość stołu

Najwygodniejszy jest stół szerokości 100 cm - zmieszczą się na nim nakrycia osób siedzących po obu jego stronach, a na środku pozostanie miejsce na naczynia z potrawami.

Jedna osoba siedząca przy stole potrzebuje co najmniej 60 cm wzdłuż blatu i 40 cm w głąb (czyli powierzchnię 60 x 40 cm).

Odstęp między stołem a ścianą powinien być na tyle duży, by można było swobodnie odsuwać krzesło - minimum 80 cm.

Odległość tę powinno się zwiększyć do 110 cm - jeżeli jest potrzebne przejście, np. dla osoby roznoszącej dania, do 130 cm - jeśli za stołem stoją szafki, a do 150 cm - jeśli jest tam kuchenka z piekarnikiem."

to ze strony http://www.takmieszkam.pl/archiwum/index.php?d=PM&nr=1

pozdrawiam

Ja właśnie zamówiłam stół o szerokości 105 cm. i dł. 200 cm.i rozkłada się na 4 metry !!! To ile osób ja przy nim zmieszczę !!!

Ma być na święta i będzie u mnie 14 osób ( może 18, jak przyjdzie brat cioteczny z rodziną )

spokojnie sie zmieszcza :lol:

pokaz nam ten stol

Nasz stary dębowy stół miał po rozłożeniu 2,5m.Zzałożenia był stołem na 8 osób,ale na ścisk usiądzie 10.Teraz cóż zaszaleliśmy i kupiliśmy stół na 24 osoby po rozłożeniu ma 4,5m.

A gdzie można kupić taki stół i ile takie cudo kosztuje? :o

Też mi się taki marzy ale nie spotkałam nigdzie o takich wymiarach.

Ja właśnie zamówiłam stół o szerokości 105 cm. i dł. 200 cm.i rozkłada się na 4 metry !!! To ile osób ja przy nim zmieszczę !!!

Ma być na święta i będzie u mnie 14 osób ( może 18, jak przyjdzie brat cioteczny z rodziną )

ooo i BADI ma taki :D

ja też chce :cry:

• 1 month później...
No właśnie jakie wymiary powinien mieć stół przy którym usiądzie 10 osób i w jakiej odległości powinien stać od ściany żeby wygodnie siedzieć i wstawać ?

Z góry dziękuję Edka

Hmmm ja będę miał stół w salonie jednak planuję prostokątny 120x90 a po rozłożeniu 1,5-2,0m.

Niestety będzie przysunięty prawie do ściany na codzień, ot będzie służył do codziennych śniadań, natomiast na większe imprezy rodzinne 1 sofa pójdzie pod ścianę a stół na środek - przecież i tak głównie siedzi się przy stole i rozmawia.

Nie wiem, czy jest sens kupowac stoły na 24 osoby używając ich na codzień w 4 osoby.

Hmmm ja będę miał stół w salonie jednak planuję prostokątny 120x90 a po rozłożeniu 1,5-2,0m.

Niestety będzie przysunięty prawie do ściany na codzień, ot będzie służył do codziennych śniadań, natomiast na większe imprezy rodzinne 1 sofa pójdzie pod ścianę a stół na środek - przecież i tak głównie siedzi się przy stole i rozmawia.

Nie wiem, czy jest sens kupowac stoły na 24 osoby używając ich na codzień w 4 osoby.

Ja zamierzam zrobić dokładnie to samo, tylko szukam stołu 120*90 lub 120*100 rozkładany do 180/240, może być trochę mniej. Na razie spotkałam tylko stoły 120/240, a wolałabym aby był rozkładany na dwa razy.

A jakiej firmy jest Twój stół?