Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to będzie w przyszłym roku?

Recommended Posts

No właśnie, pogoda jaka jest, każdy widzi...

U mnie na borówkach (zwłaszcza tej najwcześniejszej) całkiem pokaźne pąki, róże posadzone w listopadzie też jakoś niestety nie śpią i widać, że najchętniej zaczęłyby już rosnąć. Wisienka to samo. Co z tym zrobić na zimę? pookrecać białą włókniną? Czy mimo to sa jakies szanse na plony? Głównie chodzi mi o borówki, bo te pąki to kwiatowe, wiśnia młoda, więc i tak na nia nie liczę. Czy róże takie rozbuchane nie przemarzną?

Poraźcie coś, proszę.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie, pogoda jaka jest, każdy widzi...

U mnie na borówkach (zwłaszcza tej najwcześniejszej) całkiem pokaźne pąki, róże posadzone w listopadzie też jakoś niestety nie śpią i widać, że najchętniej zaczęłyby już rosnąć. Wisienka to samo. Co z tym zrobić na zimę? pookrecać białą włókniną? Czy mimo to sa jakies szanse na plony? Głównie chodzi mi o borówki, bo te pąki to kwiatowe, wiśnia młoda, więc i tak na nia nie liczę. Czy róże takie rozbuchane nie przemarzną?

Poraźcie coś, proszę.

u mnie bez zakwitł....mało..ale kwitnie!!! w grudniu :cry: :cry:

Wywołaliście mnie.. a co ja na to poradzę? Ale to przejściowe, znaczy ocieplenie klimatu. Bo jak się już roztopi lodowiec na Grenlandii, a już faktycznie sporo go nie ma, to diabli wezmą Prąd Zatokowy i będziemy mieli epokę lodowcową. U mnie kwitnie dereń.

Górala zapytaj :(. Co będzie w styczniu nikt nie ma pojęcia, a Ty pytasz o marzec :). Prognozy długoterminowe na 1-2 tygodnie to loteria, w miarę dokładnie można przewidzieć co będzie w ciągu najbliższych 2-3 dni.

W przyrodzie nic się nie musi wyrównać, zwłaszcza w skali jednego roku. Może to byc wyjątkowa łagodna zima, ale może tez być ostra. Pozostaje czekać...

Duśka,

U nas jeszcze tak dobrze od razu nie będzie, żeby to ocieplenie się przyjęło na dłużej, będzie pewnie w kratkę. Obecnie odpuściło bo poprzednia zima była jak za moich młodych lat (taki już stary jestem), złośliwi mówią, że tak długo się nie żyje, a mnie dopiero strzeliła 50. I teraz na poważnie myślę o budowaniu...

• 2 weeks później...
Dzisiaj zobaczyłem kwitnący krzew warzynka wilcze łyko u siebie w ogródku. Irysy powychodziły z ziemi i maja po 10-15 cm wysokosci. I to gdzie- na skraju Puszczy Białowieskiej a nie w zachodniej Polsce. Niektórzy mówią, ze bedą kosić trawę za parę dni. Ponoć do końca stycznia ma być taka pogoda, a tu wyjazd na narty zaplanowany na następny tydzień!.

Też jestem ciężko przerażona :o

Listopad - pół metra śniegu i -16C, grudzień - w dzień +15C, a w nocy -6 .

Pąki liściowe na rózach, długości 4 cm, zwarzone mrozem. Nieokryte korony drzewek zamarznięte z pąkami i rozwijającymi się liśćmi.

Cebule, na szczęście nie powschodziły, bo ziemia jeszcze zimna- jesteśmy w zastoisku mrozowym, na dnie wąwozu, ale...piwonie mają już 3 centymetrowe karminowe pęki, a piwonie krzewiaste pod kopczykiem rozwinęły rozety liściowe.

Aż strach pomyśleć CO BĘDZIE dalej?! :evil:

Bobry budują żeremie, więc szykują się do rozmnażania. To, niby wskazuje na wiosnę, tak samo jak qurwowania górali, że dudków od ceprów nie będzie.

Ale co zrobić z osłonami?

Zostawić i hodować pod nimi grzybowe zarazy ( ciepło i wilgotno) , czy może zdjąć, uważając ,że przyszła trwała wiosna, a jak nocny mróz dokopie, to wczorajsze ciepieluchy z pąkami, wybije do korzenia?

Co Wy robicie ze swoimi osłonami, ściągacie?