dominikams 07.12.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 No właśnie, pogoda jaka jest, każdy widzi...U mnie na borówkach (zwłaszcza tej najwcześniejszej) całkiem pokaźne pąki, róże posadzone w listopadzie też jakoś niestety nie śpią i widać, że najchętniej zaczęłyby już rosnąć. Wisienka to samo. Co z tym zrobić na zimę? pookrecać białą włókniną? Czy mimo to sa jakies szanse na plony? Głównie chodzi mi o borówki, bo te pąki to kwiatowe, wiśnia młoda, więc i tak na nia nie liczę. Czy róże takie rozbuchane nie przemarzną?Poraźcie coś, proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 07.12.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 No właśnie, pogoda jaka jest, każdy widzi... U mnie na borówkach (zwłaszcza tej najwcześniejszej) całkiem pokaźne pąki, róże posadzone w listopadzie też jakoś niestety nie śpią i widać, że najchętniej zaczęłyby już rosnąć. Wisienka to samo. Co z tym zrobić na zimę? pookrecać białą włókniną? Czy mimo to sa jakies szanse na plony? Głównie chodzi mi o borówki, bo te pąki to kwiatowe, wiśnia młoda, więc i tak na nia nie liczę. Czy róże takie rozbuchane nie przemarzną? Poraźcie coś, proszę. u mnie bez zakwitł....mało..ale kwitnie!!! w grudniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 07.12.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 A moje azalie sa doslownie obsypane pakami... Tak sobie mysle ze w przyrodzie nic nie ginie, ze to sie musi wyrownac. I troche sie boje o to co bedzie w styczniu. Oby nie minus 30 jak ostatniej zimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julieta 07.12.2006 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 u mnie bez zakwitł....mało..ale kwitnie!!! w grudniu A u mnie forsycja kwitnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA-S 08.12.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 U mnie z ziemi wychodzą tulipany i hiacynty Co z nimi będzie gdy przyjdzie mróz.Panie Mirku czy grozi mi,że nie będę miała wiosną cebulowych, toż to cała rabata tulipanów i innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 08.12.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Wywołaliście mnie.. a co ja na to poradzę? Ale to przejściowe, znaczy ocieplenie klimatu. Bo jak się już roztopi lodowiec na Grenlandii, a już faktycznie sporo go nie ma, to diabli wezmą Prąd Zatokowy i będziemy mieli epokę lodowcową. U mnie kwitnie dereń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 08.12.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 a ja zapowiadam zwyzke kursow akcji firm produkujacych preparaty anykleszczowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 08.12.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Na razie nie widzę większych zagrożeń dla roślin. Ważne jaka pogoda (zwłaszcza mróz) będzie w marcu i kwietniu . .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 08.12.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Ano właśnie. Już to kiedyś przerabialiśmy. W lutym +10-15, w marcu -10-15.A rośliny wyszły z okresu spoczynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 13.12.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 U mnie kwitnie zawilec Reszta powyłaziła z ziemi. Ciekawe bo latem nie kwitły - może im za ciepło było? Na większości krzewów pąki bardzopóźnowiosenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 16.12.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 No właśnie, a jak sądzicie jest szansa, że w drugiej połowie marca będzie można już coś sadzić (zwłaszcza, że chciałabym już wtedy ruszyć ze ścianami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 16.12.2006 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Górala zapytaj . Co będzie w styczniu nikt nie ma pojęcia, a Ty pytasz o marzec . Prognozy długoterminowe na 1-2 tygodnie to loteria, w miarę dokładnie można przewidzieć co będzie w ciągu najbliższych 2-3 dni. W przyrodzie nic się nie musi wyrównać, zwłaszcza w skali jednego roku. Może to byc wyjątkowa łagodna zima, ale może tez być ostra. Pozostaje czekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 17.12.2006 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Wari, pytałam co sądzicie, a nie kogo pytać...., jak nie chcesz powiedzieć co sądzisz to po co odpisujesz luzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 20.12.2006 01:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 No chyba odpowiedziałem..., a właściwie skomentowałem pytanie. To nie jeste zakazane. Założony watek nie jest własnością zakładającego. luzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 23.12.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 poziomki na Wigilię za rok też tak chcę http://images4.fotosik.pl/260/678b68f43ec53096m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 25.12.2006 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2006 Duśka,U nas jeszcze tak dobrze od razu nie będzie, żeby to ocieplenie się przyjęło na dłużej, będzie pewnie w kratkę. Obecnie odpuściło bo poprzednia zima była jak za moich młodych lat (taki już stary jestem), złośliwi mówią, że tak długo się nie żyje, a mnie dopiero strzeliła 50. I teraz na poważnie myślę o budowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 09.01.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Dzisiaj zobaczyłem kwitnący krzew warzynka wilcze łyko u siebie w ogródku. Irysy powychodziły z ziemi i maja po 10-15 cm wysokosci. I to gdzie- na skraju Puszczy Białowieskiej a nie w zachodniej Polsce. Niektórzy mówią, ze bedą kosić trawę za parę dni. Ponoć do końca stycznia ma być taka pogoda, a tu wyjazd na narty zaplanowany na następny tydzień!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 09.01.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Też jestem ciężko przerażona Listopad - pół metra śniegu i -16C, grudzień - w dzień +15C, a w nocy -6 . Pąki liściowe na rózach, długości 4 cm, zwarzone mrozem. Nieokryte korony drzewek zamarznięte z pąkami i rozwijającymi się liśćmi. Cebule, na szczęście nie powschodziły, bo ziemia jeszcze zimna- jesteśmy w zastoisku mrozowym, na dnie wąwozu, ale...piwonie mają już 3 centymetrowe karminowe pęki, a piwonie krzewiaste pod kopczykiem rozwinęły rozety liściowe. Aż strach pomyśleć CO BĘDZIE dalej?! Bobry budują żeremie, więc szykują się do rozmnażania. To, niby wskazuje na wiosnę, tak samo jak qurwowania górali, że dudków od ceprów nie będzie. Ale co zrobić z osłonami? Zostawić i hodować pod nimi grzybowe zarazy ( ciepło i wilgotno) , czy może zdjąć, uważając ,że przyszła trwała wiosna, a jak nocny mróz dokopie, to wczorajsze ciepieluchy z pąkami, wybije do korzenia? Co Wy robicie ze swoimi osłonami, ściągacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 09.01.2007 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 hanka55,Ja bym proponował, bo nie wiem czym Ty okryłaś swoje rośliny, aby zmienić to przykrycie z zimowej grubszej fizeliny, na tą cieńszą do przyspieszania kwitnienia, ona powinna być bardziej przewiewna, kto to wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 09.01.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 A tak zimują kaktusy moich znajomych, nie muszę dodawać po której stronie okna http://images11.fotosik.pl/18/63d300dd44f1af4fm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts