Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to będzie w przyszłym roku?

Recommended Posts

hanka55,

Ja bym proponował, bo nie wiem czym Ty okryłaś swoje rośliny, aby zmienić to przykrycie z zimowej grubszej fizeliny, na tą cieńszą do przyspieszania kwitnienia, ona powinna być bardziej przewiewna, kto to wie...

Dziś ściągnęłam wszystkie kartony, wywaliłam liście - horror. Rośliny mają pąki wielkości paznokcia. Miękkie gałązki zbutwiały w ciepłej wilgoci, na patykach ślady pleśni.

Narcyzy mają liście na 4 cm, ziemowity rozety na 10 cm, powojniki puściły pąki wielkości ziarenka grochu, a na wierzbie - bazie... Róże hybrydy mają jeszcze jesienne liście.

Na dworze pełne słońce, w cieniu +8 C, w słońcu...+16C !!!

Podobno mamy 10 stycznia ?!

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziś ściągnęłam wszystkie kartony, wywaliłam liście - horror. Rośliny mają pąki wielkości paznokcia. Miękkie gałązki zbutwiały w ciepłej wilgoci, na patykach ślady pleśni.

A pisałem, że nadmiarem troskliwości to kota na śmierć zagłaszczesz!

Dzięki Mirku, za wsparcie !

Wahałam się za długo, jak widać z tym rozbieraniem ale po ostsniej zimie i słuchaniu góralskich przepowiedni...no, dałam 4 ( litery) z tegorocznym patuleniem.

Tylko KTO wiedział, że w styczniu będzie wiosna?

Szczerze - to takiego ciepła w tej porze roku, jeszcze w Polsce nie przeżywałam :D

Trzymajcie się cieplutko i oby nam wszystko pięknie rosło :p

Niewątpliwą zaletą tej zimowej wiosny jest możliwość pozostawiania jeszcze na zewnątrz (na tarasie) dość rozrośniętej agawy. To ulubione przez moją żonę ziele co roku musiałem na zimę przenosić z tarasu przez cały dom do garażu - piętro niżej. Droga z tarasu do garażu z 20 kg na wyciągniętych rękach to droga krzyżowa. W garażu również w dużym stopniu utrudnia mi życie. Zawsze z ulgą wynoszę ją spowrotem na taras. Zastanawiam się jak by można te przenosiny usprawnić. Może ktoś ma pomysł na jakąś mechanizację tej operacji.

Romanie1591

Taki oto wózeczek kupiłam kiedyś na targu za 20 zł. Do tego 2 samochodowe ekspandery i...możesz wozić co Ci się żywnie podoba :D

http://irma.pl/photos/article/wozek%20magazynowy.jpghttp://images11.fotosik.pl/19/3cfa6ecabac0de09.jpg

Świetnie sprawdza się przy wożeniu wszystkich donic, transporcie worków, etc.

Niemieckie wóżki, mają jeszcze małe kółeczka w połowie wysokości, więc można toto położyć w poziomie i traktować jako lawetkę na kołach do transportu no. donic o średnicy 60-80 cm.:D

Ja nie opatulałam jeszcze roślin na zimę, bo mrozy były minimalne.

Co do rozwioju roślin - katastrofa! Róże w pełnej gotowości - dziś dostrzegłam pierwsze (malutkie jeszcze, ale jednak) listki!!! Jagoda kamczacka tez się przebudziła i pękają jej pąki, borówki oczywiście tez już z pojedyńczymi lićmi, jeszcze tylko brakuje, żeby zaczęły kwitnąć... :o

A w lutym i marcu temperatura ma być normalnie zimowa, więc na bank przemarznie. Co tu robić?

Dwa dni temu zrobiłam na działce takie zdjęcie.

http://images14.fotosik.pl/27/0b6d5ba73b81373a.jpg

W zeszłym roku mialam zatrzęsienie ślimaków. Wynosiłyśmy je razem z moją córeczką wiaderkiem do zabawy w piasku do pobliskiego lasu. Skoro teraz wyłażą to może jak przyjdzie nawet nieduży mróz to je zmrozi?

Odwiedziłam dziś moją działkę. Posadziłam choinkę świąteczną no i pooglądałam sobie roślinki. Niestety nie śpią - mahonia ma pączki kwiatowe, to samo nagietki. Narcyzy mają od 10 do 15 cm! Róże pnące - nowe pączki liściowe dł. 1-2 cm na każdej gałązce! Zdjęłam osłony z młodych różaneczników, żeby nie pogniły. Wszędzie pelno wschodzących chwastów. Trzeba będzie za tydzień wziąć się za pielenie. O matko, ale się porobiło!

http://img462.imageshack.us/img462/1309/dajkartoflalu4ts9.jpg