Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bramy Wiśniowski czy Hormann?

Recommended Posts

Ja mam brame Hormana o grubości 42mm o wym 2500x2150. Cenowo byla troche droższa od Krispolu, Dromy czy Wisniowskiego - ok 1000zl.

Ale: porownywałem jakość wykonania, serwis, integracje napędu brama garażowa + brama wjazdowa ( tak, aby był jeden pilot) - i wyszło na plus dla Hormana.

Jest jeszcze kwestia wypełnienia paneli pianką - z 4 wymienionych bram Horman ma zdecydowanie lepszą.

*diluje* he he hormanna i nomstahla izdecydowanie wskazuje na tego drugiego ze wzgledu na jakosc pewnosc cene i zdecydowanie bogatsze wyposazenie w standarzdie oraz mozliwosc wyboru trzech oklein drewnopodobnych oraz 15 innych kolorow z palety ral w jednej cenie

rowniez wzory przetloczen sa ujete pod jednym cennikiem

jesli chodzi o pytanie tematyczne to wisnia nie ma dobrej opinii w srodowisku-ogolnie i szczegolowo rzecz ujmujac

no ale kazdy oczy i rozum swoj ma wiec do rozeznania zapraszam :wink:

W efekcie padł wybór na bramę firmy Krispol.

Cena ta same co Horman ale dzięki transakcji łączonej uzyskałem duży rabat na patio do salonu.

A poza tym Horman w tej samej cenie ma współczynnik 1,8 a Krispol 1,2 co jest sporą różnicą tym bardziej, że garaż jest częścią budynku i zależy mi na ciepłym garażu.

Co do jakości bram to podstawa to właściwy montaż.

Czy ktoś może wskazać na co zwrócić uwagę, czego dopilnować w tym temacie??

Pozbierałem też trochę opini od znajomych użytkujących bramy segmentowe.

I w zasadzie jedyne problemy z bramami czy to Hormana, Wiśniowskiego czy też Krispola wynikały ze złego (może nie tyle nawet co ze złego ale z niedokładnego) montażu.

Dlatego właśnie najistotniejszy w całe zabawie jest montaż.

Czy ktoś może wrzucić wskazówki, albo chciarz niech urzytkownicy którzy mieli problem z bramą pomontażaowy niech napiszą co było skopane i dlaczego.

ciezko pisac na co macie zwrocic uwage

brama musi po prostu dzialac bez zarzutu recznie bo to jest podstawa oceny

jesli zastosujecie automat i nie bedzie chcial zamykac lub otwierac to znaczy ze wasza ocena o prawidlowej pracy w trybie recznym jest mylna

reasumujac jesli automat pracuje poprawnie to montaz jest ok-nalezy jednak pamietac ze ma byc to automat dostosowany do bramy a nie taki ktory" zezre" wszystko co mu sie podlaczy

jesli chodzi o podstawowe punkty do sprawadzenia to pion poziom i przekatne

podpowiem ze poziom prowadnic podsufitowych powinien byc oszukany z tendencja w kierunku zamykania bramy

w przypadku stosowania napedu naciag sprezyn powi nien byc ustawiony tak aby brama od 3/4 wysokosci sama sie domykala

robi sie tak poniewaz automaty lubia "ciagnac" a nie pchac :lol:

pozdr :wink:

• 5 years później...

Witam serdecznie stoje przed wyborem bramy segmentowej,mam zrobione wyceny wymiar 5000mmx2125mm,kolor antracyt:

Hormann 7960zł z montażem napęd Super matic E,2 piloty

Wiśniowski 7034zł z montażem napęd Normstahl Magic 1000,2 piloty

Chciałbym poprosić czy ceny są adekwatne do jakości oraz czym się kierować przy wyborze,na co zwrócić uwage dodam,że obie ocieplone.