Gość Konto_usunięte* 20.07.2007 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 20.07.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 A propos kredytów, pytajcie i porównujcie: Oprocentowanie: - oprocentowanie podstawowe- stawka banku - jak jest liczona, czy jest to wibor3m (najlepiej), czy stawka oparta na wibor3M (w takim razie jak się zmienia i jak jest to uregulowane - regulamin banku?, zasady kierujące zmianą stawki), czy decyzja zarządu Banku (Multibank) - uznaniowe - marża - w % dodana do stawki Banku Dodatkowe opłaty: - prowizja od kredytu - spreed (w przypadku walut) - różnica między kursem zakupu i spłaty, im mniej, tym lepiej - dodatkowe konieczne opłaty: ubezpieczenia różne( i cesja z ubezpieczeń na bank) - (domu, osobiste np. na życie, kredytu na czas wpisu do hipoteki, od wartości brakującej do wkładu własnego) Inne: - sposób wypłacania transz - na jakiej podstawie (faktury - ile % trzeba mieć, czy będą wizyty inspektora banku na budowie i czy za to trzeba płacić)- ważne!!! - dużo prac jest bez faktur a tu trzeba się pilnować,żeby były. My mamy 50% w Lukasie, inspektor jest ale bezpłatny/ - ilość transz - na ile części rozbiją wypłate kredytu (im mniej tym lepiej przy obecnych przedpłatach na materiały) - gdzie centrala (np. w GE koszmar w Warszawie, my np. w Lukasie mamy we Wrocławiu) - łatwość i szybkość załatwiania spraw, - czy chcą wyceny rzeczoznawcy, jeżeli tak - to czy jest ich czy trzeba swojego i kto płaci bank czy wy. Tyle na szybko, jakby co pytajcie , to z doświadczenia budowlanego i zawodowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto_usunięte* 20.07.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Dabell tylko Ty jedna nas wspierasz dzięki Powiedz brałaś we frankach czy w złotówkach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 20.07.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Tazja będzie dobrze... u nas jest mBankfranki, transze wypłacane na podstawie dziennika budowy i zdjęć. bez konieczności przedstawiania faktur, bez wizyt na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 20.07.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Ja brałam w złotówkach, ale mam super oprocentowanie - 0,5% marży. Franków się obawiam , szczególnie teraz jak jest taki koszmarny dół, a % takie sobie. We frankach prawie zawsze marża banku jest wyższa.Poza tym na czas budowy musze mieć tyle ile potrzebuję, gdybym brała we frankach , to straciłabym 30tys. przy wypłatach transz, bo frank spadał a transze określone były we frankach a nie złotówkach - ale spłacała bym teraz mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto_usunięte* 20.07.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 wow 0,5 % to jakiś rekord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 21.07.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Ja brałam w złotówkach, ale mam super oprocentowanie - 0,5% marży. Franków się obawiam , szczególnie teraz jak jest taki koszmarny dół, a % takie sobie. We frankach prawie zawsze marża banku jest wyższa. Poza tym na czas budowy musze mieć tyle ile potrzebuję, gdybym brała we frankach , to straciłabym 30tys. przy wypłatach transz, bo frank spadał a transze określone były we frankach a nie złotówkach - ale spłacała bym teraz mniej. Dabell ja nie straciłam - tyle, że franków będzie więcej do spłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto_usunięte* 27.07.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 A ile Wam zajelo załatwianie kredytu tzn po jakim czasie od zlozenia dokumentow w banku mieliscie pieniadze na koncie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 27.07.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 My składaliśmy dokumenty pod koniec września coś ok. 28-go, a kasę mieliśmy w połowie listopada . To i tak było szybko, przyspieszane jak się dało wszelkimi kanałami - a kanały miałam dobre - na szczycie regionu. Po prostu wtedy przed końcem roku była paranoja, wszyscy chcieli się załapać na ulge odsetkową - czyli podpisać umowę z bankiem do końca 2006r. Teraz czekam na podwyższenie kredytu - już dwa tygodnie. Zobaczymy jak tym razem pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto_usunięte* 30.07.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 26.08.2007 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Hej! Tazja, pytasz o stal - my zamówiliśmy:fi6 gładka - 0.65 za 1m, czyli ok 2,95 za 1kgfi12 żebrowana - 2,26 za 1m, czyli ok 2,40 za 1kgi do tego transport gratis (bo przy okazji, po drodze, i nie za dużo - w sumie jakieś 300 kg) Aha - ceny brutto. Powodzenia w czekaniu na pozwolenie - my w Trzebnicy mieliśmy do odbioru po 75 dniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto_usunięte* 26.08.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Hej dzięki za info Gdzie kupowałeś stal ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 26.08.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Hej - Zamawialiśmy w Stal-mecie w Rawiczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto_usunięte* 19.10.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Umka 27.10.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Witam Gratuluje tempa - super Wam idzie Mam pytanie - czy wyjscie ze studni macie wewnatrz budynku? Czy obok, i rurke pociagneliscie pod lawami? Bo ze zdjec widze ze koncowke macie wyprowadzona wysoko i nie ma zadnych kregow betonowych - czy woda nie bedzie w rurze zamarzac (jezeli studnia jest obok domu)? Aha, i jeszcze - czytalam ze studnie robiliscie przed PnB, czy musieliscie zalatwic przed tym jakies formalnosci - zgloszenie robot albo cos jeszcze? Bede wdzieczna za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto_usunięte* 28.10.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Studnia: Mamy bardzo wysoki poziom wód gruntowych. Studnie mamy wierconą, czyli nie w kręgach. Jest to rura w którą włożona jest węższa rura. Na początku wystawały te rury na zewnątrz. Teraz odkpaliśmy na 0,7 m i zrobiliśmy kolanko a rury doprowadziliśmy do baraku, wyjście rur zaizolowliśmy pianką montarzową. Rura jest podłączona do hydroforu. Dzięki temu mamy podłączony kran i nie ma konieczności włączania pompy. Dzisiaj wykonując studnię wierconą wykonałabym to lepiej tzn większym przekrojem rury tak aby można było włożyć pompę zatapialną. Pracuje to z pewnością ciszej niż pompa zewnątrzna. Do domu narazie nie podłączaliśmy wody ze studni, ale zamierzmy. Zwykłe zestawy hydroforowe mają możliwość ssania wody z 8m w pionie. W poziomie daje to 8 * 8 =64 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Umka 28.10.2007 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 tazja Dziekuje za odpowiedz Wlasnie tez myslimy o studni, i pompie zatapialnej - glebinowej. A jaki u Was przekroj tej rury? Z tego co dowiedzialam sie na stronach producentow takich urzadzen to pompy maja nawet bardzo male srednicy? Czy ci panowie od studni moga rowniez zainstalowac taka pompe, czy to juz trzeba zalatwiac we wlasnym zakresie? I jeszcze - czy robiliscie jakies badania wody? Z gory dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto_usunięte* 29.10.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Niestety za mały mamy przekrój rury na pompe głębinową. Nie wiem czy Ci Panowie mogą wykonać studnię o większym przekroju. Musisz dzwonić. Teraz jedyne z czym mamy problem to oczyszczalnia. Jeśli ją zamontujemy to woda na pewno nie będzie nadawała się do użycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Umka 29.10.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Dziekuje, bede dzwonic Co do oczyszczalni - to my tez mielismy problem z jej usytuowaniem... Musielismy ja przesunac troche dalej od domu, o jakies 7m, a studnie zaplanowac po innej stronie budynku by zachowac wymagane 15m od zbiornika i 30m od drenow... Nie bardzo wygodnie ale mam nadzieje ze jakos to bedzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 03.11.2007 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Czy ktoś już wam mówił, że macie pięknego psa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts