Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Na północ od Wrocławia - dziennika Oli i Tomka

Gość Konto_usunięte*

Recommended Posts

Gość Konto_usunięte*

:oops:

Dzięki :)

Tak, teraz na wiosce nikogo wokoło nie ma więc nie mamy już takich wrażeń jak w mieście. Widok babci ledwo idącej a na widok naszego psa podrywającej się do biegu z okrzykiem "o jaki śliczny pieseczek" swoją drogą nasz pies na to reaguje zawsze w ten sam sposób: natychmiast przewraca się na plecy i macha łapkami.

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tazja

ciesze się, że murarz się sprawdza.

U nas też robił krótkie przerwy na dokończenie innych prac, wcześniejszych na innych budowach. Ale w niczym to nie przeszkodziło postawić mu domu w super czasie jak na tamtą porę roku a zaczęli 10 października :roll:.

Też dopłacaliśmy do ocieplenia fundamentów.

Teraz jak patrzę wstecz, to oceniam tamten okres współpracy jako najlepszy w ciągu całej budowy, mimo, że wszystkich fachowców mamy ok.

My nie mieliśmy problemów z dachem, bardzo współczuję sytuacji z cieślą. Nasi przyjeżdzali wtedy jak się umawiali.

Mam nadzieję, że jak najszybciej znajdziecie kogoś do więźby.

pozdrawiam

Dabell

Gość Konto_usunięte*

My jesteśmy bardzo zadowoleni z Pana Piotra Turka. Napewno jeśli chce się mieć dobrego wykonawcę to trzeba zapłacić mu więcej. Nasze zdenerwowanie terminami wynika z tego, że my musimy zamknąć dom przed zimą - nie mamy gdzie mieszkać :(. Dlatego też jestem wyczulona na punkcie znikania z budowy. Pan Piotr po jednej rozmowie wrócił na naszą budowę i jest do dzisiaj. Chcemy z nim dalej wykonywac ściany działowe i schody.

Jeśli chodzi o cieślę to dzisiaj po wojnie tygodniowej dokończył więźbę. Zostało mu położenie foli i łat i kontrłat. Podobno dla nas i tak jest bardzo łaskawy, ponieważ na innych jego budowach są okna a więźby nie ma :). Wywalczyliśmy więc swoje. Jutro zamawiamy okna. W czwartek mają być skończone szczyty i wchodzą z powrotem cieśle.

Jak bardzo podoba mi się nabitka postaram się wkleić zdjęcia.

Gość Konto_usunięte*
Cieszę się że w końcu możemy porozmawiać :) Okna zamawiamy oknoplast w białym kolorze. Mamy 20 okien i róznica w cenie to 7000. Zamawiamy w poniedziałek w oknoplascie w brzegu dolnym.

Hej!

Napisaliście w Waszym dzienniku:

"Naszym wielkim błędem było adaptowanie projektu gotowego w miesiąc. Może jest architekt który jest w stanie to wykonać w miesiąc"

Lektura dzienników budowy uczy - a ja myślałem, że adaptacja gotowego projektu (jeżeli nie zmieniamy na dużo - tak jak Wy) to kwestia 1-2 dni pracy architekta ...

Ciekaw jestem jakich zmian dokonaliście - kiedyś tam deklarowaliście, że pokażecie Wasze zmiany w projekcie.

Powodzenia na budowei (poza budową też)

Andrzej

Gość Konto_usunięte*

Hej

Zmiany w projekcie:

przesunięcie komina z łazienki do pomieszczenia gospodarczego

zamiana ścian gipsowo kartonowych na murowane na poddaszu

usunięcie ścianki działowej dzielącej kuchnię od salonu i zamurowanie drzwi do kuchni

zamiana stropu porotherm na terriva

rezygnacja z drzwi tarasowych w małym pokoju na dole

dodanie drzwi tarasowych w kuchni

poszerzenie balkonu o 1 m i wykonanie go z betonu

wykonanie słupów przy wejsciu do domu z betonu a nie z drewna

zamiana schodów z zabiegowych na ze spocznikiem

dodanie okna w łazience na dole oraz w łazience na górze

pomniejszenie okien w wykuszu (tak aby można było umieścic grzejniki)

dodanie do kominów pustaków wentylacyjnych.

Ogólnie podsumowując : zmianą istotną były kominy, strop i sciany. Pomimo, że mówiliśmy o tych zmianach architekt nie naniosła ich prawidłowo. Dzisiaj nie wiem czy jakiś architekt jest w stanie przyłożyć się do tematu projektowania domu. Bo chyba jest tak, że co budowa to inne problemy wynikaja. U nas np mieliśmy badanie geologa a i tak zaskoczyło nas jak wysoko mogą podejść wody gruntowe. Także życzę powodzenia na budowie i ogólnie :) .

Gość Konto_usunięte*

Hej

Ja miałam narysowany projekt oczyszczalni w projekcie zagospodarowania działki. Jeśli chodzi o ecomotyl to zraziła nas cena 20 000. Poźniej zraziło mnie to zwłaszcza, że u nich są tylko dwa stopnie oczyszczania ścieków. Jeśli są trzy to trzecim jest drenaż. U nas natomiast jest tak, że ścieki są oczyszczane w trzech zbiornikach a wodę która się z niej wydostaje można zrzucać bezpośrednio do wód gruntowych. W tej firmie chciano ode mnie:

1. Wykonać nasyp do którego będzie odprowadzana zanieczysczona woda

2. Zmienić ze względu na to projekt.

3. Nie dawali takiej gwarancji jak poliplast. Poliplast daje 20 lat gwarancji na zbiorniki

4 W ecomotyl musielibysmy miec sprzeżarkę w kotłowni .

5 w poliplascie wszystkie urzadzenia sa w zielonej skrzynce która jest na zewnątrz budynku tak jak skrzynka prądowa

• 3 weeks później...
Gość Konto_usunięte*

Hej

Zmieniliśmy strop ze względu na okres w jakim przyszło nam się budować. Nie można było wtedy nic załatwić i tak szczerze nie miałam czasu sprawdzać ceny stropu porotherm, ba nawet nie wiem gdzie go można by było załatwić ale może ktoś ma taki strop i może się pochwalić ile za niego zapłacił. Strop terriva z moich informacji jest najbardziej popularnym stropem.

Gość Konto_usunięte*
To tempo nas zabije... trzy miesiące i zaczynamy robić ścianki działowe. Teraz jesteśmy na etapie podłączania wody do domu. Ponieważ na pozwolenie na budowę wodociągu wydadzą nam pewnie w marcu więc podłączamy studnie do domu aby mieć wodę do murowania ścianek działowych. Poza tym cały czas musimy pilnować okien na budowie. Mam już naprawdę dosyć. Czekam na kominek mam nadzieję, że będziemy mogli przenieść się do domu na święta. Hardcore....Dzisiaj tak się przyglądałam wodzie w oczyszczalni i zastanawiałam się czy aby nie rozsadzi nam zbiorników lód. Hmm..

• 1 month później...
Witam.Mam pytanie,czy ten pustak ceramiczny roben to naprawde taki dobry,poniewaz też mam kupić ten pustak.A z jakiej grubości państwo budowaliście ściany zewnętrzne 24,30,36cm?A do tych pustaków musi byc specjalny klej?Jeśli to nie tajemnica to ile kasy już poszło w tym stanie?Pozdrawiam.

• 3 weeks później...