anna.misia 07.12.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 większosć formułowiczów pewnie mnie wysmieje o to że pytam ,ale do tej pory nie interesowałam się kredytami ,ulgami .Czy może mi ktos wyjaśnic na czym to polega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 08.12.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Jeśli weźmiesz kredyt do końca 2006 roku, to po zakończeniu inwestycji możesz sobie odliczyć od podatku dochodowego odsetki zapłacone od tego kredytu. Zarówno Ty iak i Małżonek. Tylko nie wiem, czy nie ma jakiejś granicy tych odliczeń. Może ktoś dopowie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 08.12.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Czy na pewno prawo do ulgi kończy się wraz z 2006r? jezeli tak to, Czy uzyskam prawo do ulgi, jeżeli umowę kredytową formalnie podpiszę jeszcze w tym roku, kredyt bedzie natomiast uruchamiany w przyszłym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reyou 08.12.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Generalnie tak właśnie jest, Nawet akt notarialny może być w 2007. Nie mniej jednak, radze udać się do swojego US, gdyż niektóre inaczej interpretują tą sprawę. I tak słyszałem, że niektóre US uznają ulgę, jeśli przynajmniej jedna transza została wypłacona w 2006r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 08.12.2006 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3781956.html Ministerstwo Finansów potwierdziło nasze informacje: aby się "załapać" na mieszkaniową ulgę odsetkową, trzeba do końca roku zawrzeć z bankiem umowę kredytową.Ulga odsetkowa na spłatę odsetek od kredytów mieszkaniowych zniknie z końcem tego roku. Jednak zgodnie z nowymi przepisami do ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (PIT) podatnicy, którzy nabędą prawo do ulgi przed końcem 2006 r., będą mogli w kolejnych latach odpisywać od dochodu spłacane odsetki od swojego kredytu. Aż do końca 2027 r. - Dla uzyskania uprawnienia do odliczania odsetek w latach następnych należy zaciągnąć kredyt do końca 2006 r. - tłumaczył niedawno w "Gazecie" Andrzej Marczak, doradca podatkowy z firmy KPMG. W piątek oficjalnie potwierdziło to Ministerstwo Finansów. - "Zawarcie umowy do końca 2006 r., której przedmiotem będzie sfinansowanie jednej z inwestycji wymienionej w art. 26b ust. 1 [m.in. zakup bądź budowa nowego domu czy mieszkania] ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, będzie stanowić o nabyciu przez podatnika prawa do odliczania wydatków na spłatę odsetek" - czytamy w komunikacie Ministerstwa Finansów. Resort wyjaśnia też, że uruchomienie kredytu nie musi nastąpić w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiełek 09.12.2006 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 No to ja jeszcze trochę pomęczę temat.Mam mieszkanie, nie mam na nie kredytu i nie miałem. Korzystałem z ulgi remontowej. Teraz kupiłem działkę na kredyt. Działka w MPZ przeznaczona pod budownictow mieszkaniowe jednorodzinne. Załóżmy, że na razie nie stać mnie na rozpoczęcie budowy domu.Czy mogę skorzystać z tej ulgi, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stej 09.12.2006 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 Dzięki civic9 za tak wyczerpujaca odpowiedz własnie załatwiam kredyt i zastanawiałem się czy jeszcze w tym roku musze wypłacić pierwszą transze i do kiedy bedzie mozna odliczać odsetki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaaa 09.12.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 witam nasza sytuacja jest taka kupujemy dom w stanie surowymumowę kredytową podpisaliśmy teraz notariusz i przelanie pieniędzy lada dzieńkredyt budowlano - hipotecznycałość pieniedzy z kredytu idzie na zakup tego domu wykańczać dom bedziemy z własnych środkóww umowie kredytowej jest zapisany cel:kredyt jest przeznaczony na zakup nieruchomości z rozpoczętą budową domu mieszkalnego .... oraz dokończenie tej budowy ksiegowa powiedziała ze nie mozemy skorzystać z ulgi odsetkowejczy ktoś ma inne zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 10.12.2006 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 witam nasza sytuacja jest taka kupujemy dom w stanie surowym umowę kredytową podpisaliśmy teraz notariusz i przelanie pieniędzy lada dzień kredyt budowlano - hipoteczny całość pieniedzy z kredytu idzie na zakup tego domu wykańczać dom bedziemy z własnych środków w umowie kredytowej jest zapisany cel : kredyt jest przeznaczony na zakup nieruchomości z rozpoczętą budową domu mieszkalnego .... oraz dokończenie tej budowy ksiegowa powiedziała ze nie mozemy skorzystać z ulgi odsetkowej czy ktoś ma inne zdanie? No wlasnie, a dlaczego? Jestem w dosc podobnej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaaa 15.12.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 ? nikt nic nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 15.12.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 ? nikt nic nie wie? Niestety wydaje sie, ze nikt nie wie. Z drugiej strony, informacje prasowe czy wiedza bankowcow tez sa slabe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 17.12.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Jeśli weźmiesz kredyt do końca 2006 roku, to po zakończeniu inwestycji możesz sobie odliczyć od podatku dochodowego odsetki zapłacone od tego kredytu. Zarówno Ty iak i Małżonek. Tylko nie wiem, czy nie ma jakiejś granicy tych odliczeń. Może ktoś dopowie ... proszę nie rozsiewać plotek i nie wprowadzać ludzi w bląd...jeśli się nie wie trzeba poczytać...choćby Muratora nr 12/2006 odsetki odlicza się od dochodu!!!!!! a nie od podatku należnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuś 18.12.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 a czy ktoś wie, czy do końca roku trzeba mieć podpisaną umowę kredytową i czy też wypłaconą transzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 18.12.2006 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 a czy ktoś wie, czy do końca roku trzeba mieć podpisaną umowę kredytową i czy też wypłaconą transzę. Z tego co ja wiem, to podpisana umowa wystarczy. Najlepiej jednak to zweryfikowac w Skarbowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 18.12.2006 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 polecam do przzeczytania i mysle ze to rozwiewa wszystkie watpliwosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 19.12.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Jeśli weźmiesz kredyt do końca 2006 roku, to po zakończeniu inwestycji możesz sobie odliczyć od podatku dochodowego odsetki zapłacone od tego kredytu. Zarówno Ty iak i Małżonek. Tylko nie wiem, czy nie ma jakiejś granicy tych odliczeń. Może ktoś dopowie ... proszę nie rozsiewać plotek i nie wprowadzać ludzi w bląd...jeśli się nie wie trzeba poczytać...choćby Muratora nr 12/2006 odsetki odlicza się od dochodu!!!!!! a nie od podatku należnego... A możesz mi wytłumaczyć jaka to różnica, czy odliczę sobie np. 2,0 tys. odsetek od dochodu i pomnoze to przez 30% lub odliczę 30% odsetek od zapłaconego podatku? Moim zdaniem wyjdzie na to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djedgar 19.12.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Gdyby bylo potracenia od podatku zaplaconego to musialbys doplacac. A to chyba nie oto chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 19.12.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Jeśli weźmiesz kredyt do końca 2006 roku, to po zakończeniu inwestycji możesz sobie odliczyć od podatku dochodowego odsetki zapłacone od tego kredytu. Zarówno Ty iak i Małżonek. Tylko nie wiem, czy nie ma jakiejś granicy tych odliczeń. Może ktoś dopowie ... proszę nie rozsiewać plotek i nie wprowadzać ludzi w bląd...jeśli się nie wie trzeba poczytać...choćby Muratora nr 12/2006 odsetki odlicza się od dochodu!!!!!! a nie od podatku należnego... A możesz mi wytłumaczyć jaka to różnica, czy odliczę sobie np. 2,0 tys. odsetek od dochodu i pomnoze to przez 30% lub odliczę 30% odsetek od zapłaconego podatku? Moim zdaniem wyjdzie na to samo. ano taka, że ustawa jasno i wyraźnie określa w jaki sposób mają być odliczane i od czego ...po drugie po co chcesz mnożyć przez 30 % nie bardzo rozumiem , poza tym 30% z 2000 to nie to samo co 30% od ogólnego dochodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 20.12.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 ano taka, że ustawa jasno i wyraźnie określa w jaki sposób mają być odliczane i od czego ...po drugie po co chcesz mnożyć przez 30 % nie bardzo rozumiem , poza tym 30% z 2000 to nie to samo co 30% od ogólnego dochodu Wiem że ustawa okresla w jaki sposób odliczac, ale kwotowo jest to bez różnicy. Poc o mnozyć przez 30%? A jak się dokonuje odliczeń od podatku? Chyba nie pełnej kwoty, tylko równowartości skali podatkowej jakiej podlegasz prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 22.12.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Jak to jest: dostałem kredyt i od 2007 roku spłacam odsetki+kredyt. Odbiór budynku mam przykładowo w 2008 roku i dopiero wtedy mogę ubiegać się o zwrot części odsetek. Co z tymi odsetkami za 2007 rok? Przepadają czy w pierwszej deklaracji PIT składanej po odbiorze budynku odliczam wszystkie za poprzednie lata, których nie mogłem wcześniej odliczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts