Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ulga odsetkowa?

anna.misia

Recommended Posts

Generalnie tak właśnie jest, Nawet akt notarialny może być w 2007. Nie mniej jednak, radze udać się do swojego US, gdyż niektóre inaczej interpretują tą sprawę. I tak słyszałem, że niektóre US uznają ulgę, jeśli przynajmniej jedna transza została wypłacona w 2006r.

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3781956.html

Ministerstwo Finansów potwierdziło nasze informacje: aby się "załapać" na mieszkaniową ulgę odsetkową, trzeba do końca roku zawrzeć z bankiem umowę kredytową.

Ulga odsetkowa na spłatę odsetek od kredytów mieszkaniowych zniknie z końcem tego roku. Jednak zgodnie z nowymi przepisami do ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (PIT) podatnicy, którzy nabędą prawo do ulgi przed końcem 2006 r., będą mogli w kolejnych latach odpisywać od dochodu spłacane odsetki od swojego kredytu. Aż do końca 2027 r.

- Dla uzyskania uprawnienia do odliczania odsetek w latach następnych należy zaciągnąć kredyt do końca 2006 r. - tłumaczył niedawno w "Gazecie" Andrzej Marczak, doradca podatkowy z firmy KPMG. W piątek oficjalnie potwierdziło to Ministerstwo Finansów. - "Zawarcie umowy do końca 2006 r., której przedmiotem będzie sfinansowanie jednej z inwestycji wymienionej w art. 26b ust. 1 [m.in. zakup bądź budowa nowego domu czy mieszkania] ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, będzie stanowić o nabyciu przez podatnika prawa do odliczania wydatków na spłatę odsetek" - czytamy w komunikacie Ministerstwa Finansów. Resort wyjaśnia też, że uruchomienie kredytu nie musi nastąpić w tym roku.

No to ja jeszcze trochę pomęczę temat.

Mam mieszkanie, nie mam na nie kredytu i nie miałem. Korzystałem z ulgi remontowej. Teraz kupiłem działkę na kredyt. Działka w MPZ przeznaczona pod budownictow mieszkaniowe jednorodzinne. Załóżmy, że na razie nie stać mnie na rozpoczęcie budowy domu.

Czy mogę skorzystać z tej ulgi, czy nie?

witam

nasza sytuacja jest taka

kupujemy dom w stanie surowym

umowę kredytową podpisaliśmy

teraz notariusz i przelanie pieniędzy lada dzień

kredyt budowlano - hipoteczny

całość pieniedzy z kredytu idzie na zakup tego domu

wykańczać dom bedziemy z własnych środków

w umowie kredytowej jest zapisany cel

:

kredyt jest przeznaczony na zakup nieruchomości z rozpoczętą budową

domu mieszkalnego .... oraz dokończenie tej budowy

ksiegowa powiedziała

ze nie mozemy skorzystać z ulgi odsetkowej

czy ktoś ma inne zdanie?

witam

nasza sytuacja jest taka

kupujemy dom w stanie surowym

umowę kredytową podpisaliśmy

teraz notariusz i przelanie pieniędzy lada dzień

kredyt budowlano - hipoteczny

całość pieniedzy z kredytu idzie na zakup tego domu

wykańczać dom bedziemy z własnych środków

w umowie kredytowej jest zapisany cel

:

kredyt jest przeznaczony na zakup nieruchomości z rozpoczętą budową

domu mieszkalnego .... oraz dokończenie tej budowy

ksiegowa powiedziała

ze nie mozemy skorzystać z ulgi odsetkowej

czy ktoś ma inne zdanie?

No wlasnie, a dlaczego?

Jestem w dosc podobnej sytuacji.

Jeśli weźmiesz kredyt do końca 2006 roku, to po zakończeniu inwestycji możesz sobie odliczyć od podatku dochodowego odsetki zapłacone od tego kredytu. Zarówno Ty iak i Małżonek. Tylko nie wiem, czy nie ma jakiejś granicy tych odliczeń. Może ktoś dopowie ...

proszę nie rozsiewać plotek i nie wprowadzać ludzi w bląd...jeśli się nie wie trzeba poczytać...choćby Muratora nr 12/2006

odsetki odlicza się od dochodu!!!!!! a nie od podatku należnego...

Jeśli weźmiesz kredyt do końca 2006 roku, to po zakończeniu inwestycji możesz sobie odliczyć od podatku dochodowego odsetki zapłacone od tego kredytu. Zarówno Ty iak i Małżonek. Tylko nie wiem, czy nie ma jakiejś granicy tych odliczeń. Może ktoś dopowie ...

proszę nie rozsiewać plotek i nie wprowadzać ludzi w bląd...jeśli się nie wie trzeba poczytać...choćby Muratora nr 12/2006

A możesz mi wytłumaczyć jaka to różnica, czy odliczę sobie np. 2,0 tys. odsetek od dochodu i pomnoze to przez 30% lub odliczę 30% odsetek od zapłaconego podatku? Moim zdaniem wyjdzie na to samo.

A możesz mi wytłumaczyć jaka to różnica, czy odliczę sobie np. 2,0 tys. odsetek od dochodu i pomnoze to przez 30% lub odliczę 30% odsetek od zapłaconego podatku? Moim zdaniem wyjdzie na to samo.

ano taka, że ustawa jasno i wyraźnie określa w jaki sposób mają być odliczane i od czego ...po drugie po co chcesz mnożyć przez 30 % nie bardzo rozumiem , poza tym 30% z 2000 to nie to samo co 30% od ogólnego dochodu :)

ano taka, że ustawa jasno i wyraźnie określa w jaki sposób mają być odliczane i od czego ...po drugie po co chcesz mnożyć przez 30 % nie bardzo rozumiem , poza tym 30% z 2000 to nie to samo co 30% od ogólnego dochodu :)

Wiem że ustawa okresla w jaki sposób odliczac, ale kwotowo jest to bez różnicy. Poc o mnozyć przez 30%? A jak się dokonuje odliczeń od podatku? Chyba nie pełnej kwoty, tylko równowartości skali podatkowej jakiej podlegasz prawda?

Jak to jest: dostałem kredyt i od 2007 roku spłacam odsetki+kredyt. Odbiór budynku mam przykładowo w 2008 roku i dopiero wtedy mogę ubiegać się o zwrot części odsetek. Co z tymi odsetkami za 2007 rok? Przepadają czy w pierwszej deklaracji PIT składanej po odbiorze budynku odliczam wszystkie za poprzednie lata, których nie mogłem wcześniej odliczać?