Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka powinna być grubość wylewki na stropie?

Recommended Posts

A ja tak nieśmiało się zapytam czy to też przypadkiem nie jest uzależnione od ilości styro jaka idzie pod tą wylewkę :-?

a jaką ilościa /gruboscia/ styropianu chciałabyś izolowac parter od poddasza i w jakim celu ?

Ojej ale wam rozpętałam wątek

Jestem przed wielkim wkroczeniem na etap II czyli wykończeniówki i chciałam tylko się spytać ile zazwyczaj się daje. Lub ujmując to inaczej jak zazwyczaj się robi takie poddasza. Mam teraz mieszkanie dwupoziomowe na górze z tego co włąśnie pamiętam wylewka na stropie i parkiet ciągnie zimno że ch.... Wydawało mi się że akustyka i troszkę ocieplenia jest jak najbardziej naj . Więc jak najczęściej wygląda taka podłoga ???

Brzoza mój projekt już prawie w niego nie patrzę gwarantuję ci że takiego czegoś jeszcze nie widziałeś :( :(

Dagbuilder, kto pyta - nie błądzi :)

... Brzoza mój projekt już prawie w niego nie patrzę gwarantuję ci że takiego czegoś jeszcze nie widziałeś :( :(

taki dobry ten projekt ? czy taki zły ? :roll:

Wydawało mi się że akustyka i troszkę ocieplenia jest jak najbardziej naj . Więc jak najczęściej wygląda taka podłoga ???

podejrzewam ze u Ciebie jak i u mnie poddasze będzie ogrzewane podobnie jak parter wiec nie widziałem sensu izolowac termicznie poddasza od parteru i Tobie również nie radze izolowac termicznie

jako izolacje akustyczną zastosowałem 3 cm styropianu i uwazam ze jest to wystarczająca grubość ...

przy tej grubości styropianu nie uwazałem za stosowne robic wylewki grubszej od 3,5 cm

mysle ze warunki techniczne podaja własciwa minimalna grubośc wylewki - u mnie to sie sprawdziło

pzdr

Projekt tragedia nad tragediami

Do tego stopnia że są szkice tych samych pomieszczeń jakby powyciągane z trzech projektów błędy błędy i piękny projekt ogrodzenia i szamba na pół zawartości.

Taki prezent sprawił mi małż i obarczył budową do tego wziął architekta z któym powinnam się spotkać w sądzie zrobił szybką adaptację w postaci pieczątki bo potrzebowaliśmy uzyskać pozwolenie. A w póżniejszym czasie miał zrobić zmiany jeśli będiemy potrzebować. Te co zrobił grożą katastrofą budowalną a jak chciałam później konkretne to mnie olał.

Ale mnie nerw poniósł i się rozgadałam.

pozdr

no ładnie ...

Ci architekci zapisani do Izb Inzynierów Budownictwa to miała byc smietanka, elita i nowa jakość ... tak kadzili ...

a kto wie czy oni jakis moczymordów z pod kiosków z piwem nie pozapisywali do tych swoich IZB ... :-?

trzeba by na wszelki wypadek sprawdzic gdzie ten ananas ubezpieczony i na jaka kwota go ubezpieczyli - w razie jakiejs katastrofy ...

kierownik budowy niech mu zadaje pytania w Dzienniku Budowy i trzeba go o tych pytaniach informowac - zeby sie nie wyłgał - listem poleconym - za potwierdzeniem odbioru, a dowód nadania listu zachowac ...

pzdr

jeszcze gorzej pan stary wyga szycha od lat w sądownictwie jako orzecznik w sprawach budowlanych

Jakbym się z nim kłóciła w życiu bym nie rozpoczęła budowy A ja po prostu musiałam

I musiałam wziąść papirek że się zrzeka odp od dalszych zmian jak i odp od mojgo projektu.

Wziełam chłopaczka co mi wyrysował te małe ale istotne zmiany i tyle

Jeden wielki burdel

Powinnam te wypowiedzi w końcu przenieść do działu projektów

z wielkim ostrzeżeniem przed KB projekt Kraków

E co tam stodoła już stoi najgorsze poza mną.

... Jeden wielki burdel ...

faktycznie - mysle podobnie - to jeden wielki burdel z tymi Izbami

grupa starych pryków obwołała sie jedyną w Polsce grupa do reprezentowania inzynierów i techników budownictwa ... uzurpuja sobie prawo, na wyłacznośc zrzeszania i wymuszaja na zastraszonych adeptach składki na ubezpieczenie

jakby adepci sami nie potrafili sie ubezpieczac ...

powstała podobna sitwa jak Izby u lekarzy ... pacjent u nich nie znajduje racji

to towarzystwo wzajemnego popierania sie

NIK powinien sie zając tym towarzystwem ...juz dawno

Witam,

Wracajac do tematu,

Mam niewykonczone poddasze i chce sobie zrobic jedna extra lazienke przy sypialni. Trzeba podciagnac kanalize tak ze 2 metry - rura fi 100 zapewne.

Jak dam 5 styro (lub welny) + 5 wylewki to moze byc malo (spadek 2% to 2 cm na metrze, czyli 4 cm na 2 metrach), plus rura setka.

Zaczyna sie robic grubo ...

Nie za bardzo usmiecha mi sie podloga na legarach, mam wrazenie ze bedzie sie uginac, skrzypiec itp. Poza tym wysokie te legary musialyby byc.

Jakies pomysly?

Pozdrawiam

Mirek