Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam forumowiczów

Mam taki problemik, mianowicie zamierzam wybudować dom około 115 m2 ogrzewany kotłem na ekogroszek. Piwnicy nie będzie, piec (myślę że około 17-20KW) i skład paliwa będzie się znajdował w pomieszczeniu gospodarczym za garażem o wymiarach podłogi 2,6x3,5m = 9,1m. Dom będzie przyzwoicie zaizolowany więc myślę że rocznie spale 3-4 ton węgla. Pomieszczenie grzewcze będzie za garażem z wejściem od garażu i od zewnątrz - więc muszcze zostawić jakąś szerokość tego pomieszczenia na przejście (przejście to oddzialać będzie piec od węgla.

Proszę o jakieś sugestie czy starczy mi miejsca w tym pomieszczeniu na piec (będzie przylegał do krótszego boku od strony domu), przejście (po środku pomieszczenia) i skład węgla (od strony krótszego boku od zewnątrz-przeciwlegle do pieca).

Jescze raz proszę o uwagi.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/67489-wielko%C5%9B%C4%87-kot%C5%82owni-na-ekogroszek-i-sk%C5%82adu-paliwa/

wazne jest żeby obok kotła od strony zasobnika było tyle miejsca żeby można wyjąć z niego w razie czego podajnik i ślimak bez demontazu calego kotla. w praktyce okolo 1 metra luzu powinno być.

Mam podobny problem z tą tylko różnicą, że na kotłownię mam przewidziane osobne pomieszczenie o wielkości 4m2. Nie miałem za bardzo, gdzie umiejscowić składu węgla i rozważam taką ewentualność, że wykonam kanał w garażu na ok. 4 tony węgla, a pod sufitem puszczę szynę na wyciągarkę elektryczną z wysięgnikiem.

Napisz co myślisz o tym pomyśle Pozdrawiam