Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za koparkę

emile2

Recommended Posts

Wykonawca - szacuje robotę na 3-4 dni - proponuje :

75 zł za 1 h pracy koparki - x 40 godzin = 3000 zł

50 zł za 1 h pracy samochodu (wywóz ziemi) - x 20 - 40 godzin = 1000 - 2000 zł

czyli 4000 - 5000 zł

lub:

8-12 zł (w zależności czy wywożony, czy nie) za 1 kubik ziemi/ średnio 10 zł

Wykop pod fundamenty i piwnicę (średnio 2,9 m głęboka) wyjdzie ok. 900 kubików ziemi.

Z tego jakaś 1/3 zostanie na działce napewno.

900 kubików x 10 zł = 9000 zł :o

Jakaś duża ta różnica pomiedzy ceną za czas pracy a ceną za 1 kubik!

Kopiemy pod Krakowem.

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jk69,

jakoś dużo tych kubików wyszło. Normalnie pod fundament bez piwnicy robi się wykop na głębokość jednego metra a z piwnicą najwyżej 2 metry. Średniej wielkości dom ma ok. 150 do 200 m2 powierzchni zabudowy a to daje od 300 do 400 m3 wykopu. Chyba bardzo duży jest ten dom.

jk69,

jakoś dużo tych kubików wyszło. Normalnie pod fundament bez piwnicy robi się wykop na głębokość jednego metra a z piwnicą najwyżej 2 metry. Średniej wielkości dom ma ok. 150 do 200 m2 powierzchni zabudowy a to daje od 300 do 400 m3 wykopu. Chyba bardzo duży jest ten dom.

:D

może trochę za dużo.

Dom ma wymiar: 10x17,5. Do tego dodać jakiś odstęp "wokół" (wykonawca i tak jęczał, że zablisko domu idą rury i wykop będzie za ciasny :o :o :o ) bo w projekcie są pustaki betonowe do murowania (ale chyba będziemy jednak lać beton).

Działka ma spadek, przez co w jednym końcu piwnicy należy wykopać więcej a w drugim mniej - średnia wychodzi 2,90 - dom jest dodatkowo w najwyższym obszarze działki "zakopany w ziemi" 30 cm.

No i tak jakoś wyszło. Jeśli przesadziłam, to bardzo się cieszę, że mniej zapłacę! :D pozdrawiam!

U mnie kopie mała kopareczka Job-Pel ( czy coś takiego) na gąsienicach.

Umawiałam się 70 zł / h z wywozem - miało pracować dwóch ludzi jeden na koparce drugim na samochodzie który wywozi ziemię .

Niestety ponoć tamten samochód uległ awarii i w sumie pracuje jeden gościu : kopie i ładuje podstawionego zamiennie pikapa , jak naładuje to zeskakuje z koparki, wsiada w samochód i wywozi ziemię .

Trwa to już 4 dzień .

A wybieramy kawał ziemi za domem na skarpie , robimy tarasy i takie tam , nie wiem ile to w m3 wychodzi ....

Dom na skarpie i nic innego by sie za budynek nie wcisnęło tylko takie maleństwo

Ma tą chwilę mija 24 godzina pracy - facet ma jeszcze pozrywać betony szerokie na 1m długość w sumie 20 m.

Ciekawe jak mnie skasują ? Własnicicel firmy powiedział że cena będzie napewno niższa bo praca przebiega mniej sprawnie z tym jednym człowiekiem .

Zobaczymy - pewnie wieczorem będziemy sie rozliczac , choć nie wiem bo ta firma ma mi robić zaraz kostkę granitową więc nie wiem czy il teraz płacić czy po zakończeniu wszelkich prac ?

żeby tylko nie padało :-?

U mnie kopie mała kopareczka Job-Pel ( czy coś takiego) na gąsienicach.

Umawiałam się 70 zł / h z wywozem - miało pracować dwóch ludzi jeden na koparce drugim na samochodzie który wywozi ziemię .

Niestety ponoć tamten samochód uległ awarii i w sumie pracuje jeden gościu : kopie i ładuje podstawionego zamiennie pikapa , jak naładuje to zeskakuje z koparki, wsiada w samochód i wywozi ziemię .

Trwa to już 4 dzień .

A wybieramy kawał ziemi za domem na skarpie , robimy tarasy i takie tam , nie wiem ile to w m3 wychodzi ....

Dom na skarpie i nic innego by sie za budynek nie wcisnęło tylko takie maleństwo

Ma tą chwilę mija 24 godzina pracy - facet ma jeszcze pozrywać betony szerokie na 1m długość w sumie 20 m.

Ciekawe jak mnie skasują ? Własnicicel firmy powiedział że cena będzie napewno niższa bo praca przebiega mniej sprawnie z tym jednym człowiekiem .

Zobaczymy - pewnie wieczorem będziemy sie rozliczac , choć nie wiem bo ta firma ma mi robić zaraz kostkę granitową więc nie wiem czy il teraz płacić czy po zakończeniu wszelkich prac ?

żeby tylko nie padało :-?

Czy ta cena 70 zł obejmowała i pracę koparki i pracę samochodu?

Rozumiem, że awarii uległ również Pan kierowca od samochodu, skoro kopacz musi obsłużyć oba urządzenia! :lol: Ma przynajmniej chłopina trochę urozmaicenia, a nie tylko tak kopać, i kopać!

Hehe co z drugim panem to nie wiem - może uległ awarii wraz z samochodem :D

Cena obejmowała pracę koparki i samochodu oraz jednego pana obsługującego obydwa sprzęty.

Wywozić nie musiał daleko bo na sąsiednią działkę sąsiada.

Rzeczywiście urozmaicenia mu nie brakowało bo nie dość że praca w trudnym terenie to jeszcze to skakanie z kopary na samochód i z powrotem.

Wyszło 26 godzin - wstępnie po 70 zł. ale będziemy się targować :wink:

My właśnie w sobote kopaliśmy piwnicę 70PLN/h. Zajęło to 10 godzin. Piwnica 30m2 -2,5 głębokości.

Inny facet białoruśką ( :o ) planował ,że zajmie mu to conajmniej 20h a chciał 50 za godzinę.

Tak więc opulało sie chyba. No i było jeszcze 2 panów na traktorach :wink: za 300PLN.

Pozdrawiam cyla 8)

Witajcie, buduje w okolicy Krakowa dokładnie koło Wieliczki, od kilku dni poszukuje w internecie namiarów na ładowarke kołową z dużą łyżką .

Niestety nic nie moge znaleźć , do dyspozycji są tylko koparko ładowarki,

mam do usunięcia zięmie ze skarpy , zrobienie tarasu i rozwiezienie ziemi po działce wraz z wyrównaniem. Fadroma uwinęłaby sie z tym w mig, koparko-ładowarka straci dużo czasu na rozwozenie ziemi co odbija sie na czasie i kasie. Wstępną wycene dostałem na 3 dni za 3000 zł. CO wydaje mi sie strasznie nieekonomicznym rozwiązaniem. Fadroma uwinęłaby sie z tym w kilka godzin. Prosze pomóżcie !!! - jeżeli macie namiary na operatora dużej ładowarki przeslijcie na priv lub podajcie na forum. Chodzi o okolice Wieliczki.

Pozdrawiam i liczę na pomoc

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Właśnie szukałem koparek w okolicach Białegostoku.

Caterpillar czy JCB - kosztuje różnie od 60 (żadko) poprzez (70 (większość) do 90 (też żadko). Liczą sobie także dodatkowo czas dojazdu i o dziwo dla nich jest to podobna cena i tak godzina dojazdu to także 60 złotych.

Ostrówka można znaleźć już w granicach 50 złotych za godzinę.

Co do kontaktów to proponuję kupić pierwszy lepszy dziennik lokalny i tam w ogołoszeniach jest ich do wyboru i koloru.

Najlepiej jednak dogadać się z ludźmi na lewo, może leją w pobliżuu Was jakąś drogę, kopią coś lub coś innego robią. Wtedy bez problemu znajdziecie Caterpillara w cenie około 35 do 40 złotych.

Dzisiaj po 17 właśnie taki do mnie przyjeżdża, ma kilkometr więc dojazd super, blisko i w ogóle. Ja będę zadowolony i facet se dorobi.

• 2 weeks później...
okolice Szczecina, Stargardu 90zl/godz. z tym że jest problem bo robią drogę i wszystko co ma łychę i spych ma zatrudnienie, cięzko cokolwiek zamówić, a jak kolega zagadnął czy po godzinach może... to krzyknęli 300zł/godz. więc podziękowałem i szukam dalej...

Dwa tygodnie temu potrzebowałem koparki do wykopania rowu pod kanalizacje i gaz (2x30m). Zadzwoniłem do "swojego" koparkowego i dowiedziałem się, że przez najbliższy miesiąc nie ma żadnych szans na przyjazd do mnie (a od siebie do mnie ma 3km; z Reptowa do Morzyczyna). Tłumaczył się własnie budową obwodnicy. W zeszłym roku mogłem się umawiać praktycznie z dnia na dzień. W końcu rów pod kanalizacje musiałem wykopać ręcznie. Pod gaz wykopie jak będzie utwardzał drogę, akurat na mojej ulicy.

pozdrawiam

Konrad