PN2000 08.12.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Witam.Proszę o pomoc w następującej kwesti:1.Czy sąd może przywrócić posiadanie przejazdu po mojej nieruchomości jeżeli udostępniałem ją grzecznościowo.2. Czy ma na to wpływ czas jak długo to trwało.3. W jaki sposób dochodzić swoich praw.Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konstancja 08.12.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Oczywiście że sąd może przywrócić posiadanie. Nie ma znaczenia, jak długo ktoś grzecznościowo korzystał, chyba że doszło do zasiedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PN2000 18.12.2006 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Może jeszcze jakieś informacje,sugestie,rady...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob99 21.12.2006 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Jeśli udostępniałeś "grzecznościowo" ponad rok i trefny sąsiad to udowodni i dodatkowo udowodni zakres jego posiadania tzn. pokaże, że korzystał z twojej nieruchomośći pomiedzy punktami ABCD, to sąd bankowo przywróci mu posiadanie. Jeśli nie udowodni zakresu, sąd może odrzucić roszczenie o przywrócenie posiadania i tak było w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PN2000 03.01.2007 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Witam.Znalazłem coś takiego:"W orzecznictwie sądowym jednolicie przyjmuje się, że korzystanie z nieruchomości na zasadzie grzecznościowego przyzwolenia właściciela, jest władztwem zależnym, które może się w każdej chwili skończyć, jeżeli wyczerpie się limit uprzejmości, nie może więc prowadzić do nabycia jakichkolwiek trwałych uprawnień prawnorzeczowych" Czy może ktoś odszukać te orzecznictwo lub gdzie tego szukać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts