Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Głupie pytanie?;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

lambda dla wełny na strop ok 0,035- 0,042 a dla styropianu ok 0,032-0,045, czyli podobnie tyle że styropian wychodzi taniej.

A ja chcę dać styropian na stopodach, nie między krokwie, zresztą dach będe miał na wiązarach aby było taniej. Gdybym miał krokwie to bym chyba też wziął wełnę bo łatwiej wypelnić ewentualne dziury. Ale wg mnie nawet między krokwiami dałoby radę zrobić dobrze, jeśli chodzi o mostki to trzeba zadbać tylko o wykonawstwo, aby je zminimalizować ale to każdy wie :).

Ocieplam wszedzie bo trochę taniej i łatwiej w montażu. Zaoszczędzę nawet na kołkach bo do wełny niby powinny być metalowe.

A jak będzie kapać na głowę to na pewno nie będe stał i patrzył ;).

pzdr

a my dzis byliśmy w tartaku gdzie będa nam robić kratownicę na dach. Facet zajmuje sie produkcją domków drewnianych. Zaproponował nam, żeby zamiast wełny agregatem wdmuchać jakąś celulozę maczaną w czymś tam co powoduje, że jest niepalne, mocno wygłuszające i ocieplające. Nie wiem za bardzo jak to się nazywa, ale podobno w "kanadyjczykach" jest to często stosowane, a koszt porównywalny do wełny. Czy ktoś wie co to jest?

1,Hałas.

Styropian zrobi z poddasza pudło gitary :D

Efekt podobny jak np. w markecie w czasie deszczu.

2,Styropian traci swoje właściwości już w temp.60-70 stopni o ile pamiętam a potem zachodzi sublimacja(ulatnia się).

Po kilku latach pod blachodachówką mogłoby niewiele go zostać a to ,co zostanie-niewiele będzie warte.