Pavel1719501302 08.12.2006 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Pytanie z tych czysto teoretycznych.Czy ktos próbował ocieplać poddasze styropianem? Ściany mają wybór czemu nie dach? Czy to wynika ze skraplania? Lepszego uszczelnienia wełną - bardziej dokładne i szybsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 08.12.2006 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 podczas pożaru, czego nie życzę, ale nie można też wykluczyć, styropian jest samogasnący i kapiący, wełna niepalna, i w stropodachu może to mieć zanczenie pozatym, to co lubisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.12.2006 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Jak się popali reszta to co mi ze stopu . ja chcę mieć wszędzie styropian właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 08.12.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Ja zrozumiałam że ci może taki gorący i roztopiony styropian np. na głowe nakapać, a to by chyba nie było zbyt miłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 08.12.2006 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Steropian na poddasze ? między krokwie lepsza jest wełna rozpreża sie lekko i dokładnie wypełni wszystkie dziury. Przy steropianie nie wyjdzie to tak dobrze i tylko narobisz mostków termicznych. steropian sie nie nadaje miedzy krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavel1719501302 08.12.2006 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 j-j docieplasz wszędzie styropianem?Możesz napisac parę słówek czemu tak właśnie?Co to kapiącego styropianu to nawet przez chwilę o tym nie pomyślałem;) - ciężko przypuszczać aby był to główny czynnik przemawiający za wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 08.12.2006 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Hmmmmm ciekawe pytanie a jak wygląda porównanie współczynników przenikania ciepła przy styropianie i wełnie? Może ktoś wie?? A jak pomyślę o kapiącym na głowę gorącym styropianie to aż mnie ciarki przechodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.12.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 lambda dla wełny na strop ok 0,035- 0,042 a dla styropianu ok 0,032-0,045, czyli podobnie tyle że styropian wychodzi taniej. A ja chcę dać styropian na stopodach, nie między krokwie, zresztą dach będe miał na wiązarach aby było taniej. Gdybym miał krokwie to bym chyba też wziął wełnę bo łatwiej wypelnić ewentualne dziury. Ale wg mnie nawet między krokwiami dałoby radę zrobić dobrze, jeśli chodzi o mostki to trzeba zadbać tylko o wykonawstwo, aby je zminimalizować ale to każdy wie . Ocieplam wszedzie bo trochę taniej i łatwiej w montażu. Zaoszczędzę nawet na kołkach bo do wełny niby powinny być metalowe. A jak będzie kapać na głowę to na pewno nie będe stał i patrzył . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 08.12.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 tylko ciekawe czemu wszyscy stosują wełnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.12.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Ja też nie wiem czemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.12.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 a my dzis byliśmy w tartaku gdzie będa nam robić kratownicę na dach. Facet zajmuje sie produkcją domków drewnianych. Zaproponował nam, żeby zamiast wełny agregatem wdmuchać jakąś celulozę maczaną w czymś tam co powoduje, że jest niepalne, mocno wygłuszające i ocieplające. Nie wiem za bardzo jak to się nazywa, ale podobno w "kanadyjczykach" jest to często stosowane, a koszt porównywalny do wełny. Czy ktoś wie co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 08.12.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 1,Hałas. Styropian zrobi z poddasza pudło gitary Efekt podobny jak np. w markecie w czasie deszczu. 2,Styropian traci swoje właściwości już w temp.60-70 stopni o ile pamiętam a potem zachodzi sublimacja(ulatnia się). Po kilku latach pod blachodachówką mogłoby niewiele go zostać a to ,co zostanie-niewiele będzie warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.12.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 I to jest argument, no to chyab ja się teraz zastanowię . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 ... Czy ktoś wie co to jest? ekofiber lub termex pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benyś 08.12.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Jeżeli Styropian nie nadaje się między krokwie to poczytajcie sobie o niemieckim systemie Maco-Dach może to chociaż niektórym rozjaśni umysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.12.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Brzoza, dzięki...to ekofiber. Stosował to juz ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 08.12.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Ekofiber to super rozwiazanie...ale drogie.Stosował to "mój" konstruktor i inspektor nadzoru.Nie pamiętam jaka cena, ale skoro nie zapamiętałem to wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.12.2006 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 facet powiedział nam, że jest prawie taka sama jak wełna + dwie izolacje z folii - czyli tak jak potrzebujemy. Ma nam to wycenić więc zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 08.12.2006 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Ekofiber utrzymuje sie w stałej cenie, bo nie ma powszechnego zastosowania. Jeśli wełna nie przestanie drozeć, to warto sie zastanowić. Coś w rodzaju soku pomarańczowego z filmu "nieoczekiwana zmiana miejsc" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.12.2006 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 a wiesz jaki koszt byłby na powierzchnię ok. 200m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts