Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Głupie pytanie?;)

Recommended Posts

Na tym forum Panie Mularz nie ma zwyczaju obrażać kogokolwiek za odmienne zdanie.

Jeżeli Pan będąc w markecie zbudowanym z płyt wypełnionych styropianem w czasie ulewy nie słyszysz huku i szumu-to proponuję wizytę u laryngologa.

Co do punktu drugiego...

Na ten temat wypowiadało się już wiele osób,nie ja jeden,opinie są zgodne.

Dla styropianu oprócz promieni UV zabójcza jest też wysoka temperatura.

Nawet producenci tynków odradzają stosowanie ciemnych kolorów na styropianie.

Natomiast zasłonić się zwrotem typu "no comments" każdy potrafi.

Ponadto Pana styl pisania wydaje się być znajomy...

Proponuję zerknąć

http://www.e-izolacje.pl/132_2037.htm

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
To ja zapytam tak: załóżmy, że mam między krokwie włożoną wełnę (20 cm). Czy nie byłoby wygodnym rozwiązaniem drugą warstwę (np. 5 cm) zrobić ze styropianu, mocowanego na krokwie? To może być wygodniejsze w kładzeniu, brak szpar zapewnia pierwsza warstwa wełny... Co Wy na takie rozwiązanie?

Ciekawe spostrzeżenie:

pattaya napisał:

1,Hałas.

Styropian zrobi z poddasza pudło gitary

Efekt podobny jak np. w markecie w czasie deszczu.

2,Styropian traci swoje właściwości już w temp.60-70 stopni o ile pamiętam a potem zachodzi sublimacja(ulatnia się).

Po kilku latach pod blachodachówką mogłoby niewiele go zostać a to ,co zostanie-niewiele będzie warte.

co do 1 - cóż trochę będe polemizował. Wszystko zależy od sposobu montażu płyt styropianowych. Naprężone, źle zamocowane będą "grały" :)

co do 2 - to dlaczego stosujemy styropian na stropach płaskich - min. płyty gr.10-20 cm laminowane z papą ? Panowie jest styropian i styropian - do każdego celu służy o innych parametrach: inny dacie na ocieplenie elewacji, inny na posadzkę, inny na fundamenty a też inny na stropy. Rozróżniajmy materiały po parametrach a nie sloganach. Na dachach płaskich i o niewielkich spadkach stosuje się płyty styropianowe laminowane papą termozgrzewalną. Nie raz takie coś montowałem. Innym problemem byłoby umocowanie takich tafli na dachu stromym, i to jest główna przyczyna nie stosowania tej izolacji na dachach stromych - musiałbyś ją podziurawić aby przymocować od góry, a od dołu, miałbyś spore szpary między taflami izolacji a krokwiami.