mieczotronix 06.05.2003 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2003 przewiduję w moim domu kominek do dogrzewania. Ile płaciliście tzw. "kominkarzom" za projekt instalacji doprowadzania i rozprowadzenia (grawitacyjnie) powietrza? A może robią to za darmo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 06.05.2003 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2003 Hm, budując otwarty kominek siegnąłem do literatury by ustalić wiekość, proporcje, pochylenia ścianek wielkość szczeliny. Wymurowałem sam. Trochę krzywo wyszły mi pochylenia czopucha, ale dało się "wyprostować" grubszą warstwą tynku. Palę w nim od 98 roku. Spisuje się świetnie, nie dymi, choć ciepła daje znacznie mniej niż wkład. Za wybudowanie obudowy do wkładu zarządano o ile pamiętam więcej niż za sam wkład (Dovre)!! Kupiłem kilka bloczków BK,trochę cegieł klinkierowych, płyty GK i wełnę mineralną i zbudowałem sam z synem. Na razie nie mam rozprowadzenia gorącego powietrza, zrobię to latem. Ogrzewane bedą dwa sąsiednie pomieszczenia, więc to tylko dziury w scianach. Rurę doprowadzającą powietrze (kanalizacyjna 110)zamontowałem wcześniej przy okazji wykonywania podłogi. Koszt materiałów - kilkaset złotych. Coś w rodzaju projektu kominka z DGP można dostać w Castoramie. Jest to szkic jak zamontować rury rozprowadzające, kratki i ew. wentylatory i filtry.PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 08.05.2003 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 Ja zrobiwszy sam.Mieszkanie 107m2 jednopoziomowe.Wkład DOVRE 11kW.Ruru dochodzą do czterech pomieszczeń.Pod kominek doprowadziłem powietrze z zewnątrz (rura 60mm).Jako że mieszkanie jednopoziomowe skorzystałem z pompeczki.Stoi sobie na stropie (na wełnie mineralnej) sama się włącza i wyłącza i w ogóle jej nie słychać.Przy pompce rozprowadzanie rur jest bardzo proste bo wiatrak i tak wymusza przeplyw powietrza.Pompke kupiłem uzywaną i wymieniłem już silnik.Grzeje dobrze. Wygląda pięknie. Tylko drzewo trza nosić, rębac itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 08.05.2003 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 o - ta pompeczka na wełnie to mi się podoba. Jaka firma robi takie pompeczki? I co nią steruje? W zależności od czego się włącza i wyłącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 08.05.2003 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 hmmm......na wełnie to znaczy ze ją postawiłem na wełnie bo jak stała na belce to ją w nocy słyszałem. Jakoś się tak dzwięk niesie jak dotyka czegoś sztywnego.A pompka jest normalna. Wszędzie ich pełno. Najtańsza nowa to chyba z 600PLN kosztuje. A system z pompką nazywa się chyba BMP czy coś takiego.A włącza się jak poczuje 15, 30, 45, 60 stopni.(Pokrętełko połączone z termopara)Jak temperaturka po zgaszeniu opadnie to się wyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 09.05.2003 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Do jabko:Rozumiem, że powietrze z zewnątrz pod kominek jest do spalania? A powietrze do ogrzania i rozprowadzenia jest zasysane z domu? Boję się czy to nie odwróci ciągu w kominie wentylacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 12.05.2003 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 hmmm...Nie do konca. Wklad jest maly i nie wymaga doprowadzenia powietrza z zewnatrz do samego wkladu (do spalania). Rurka jest zakonczona za wkladem (na polowie jego wysokosci) Wiec to powietrze jest podgrzewane przez wklad (za nim i w komorze nad nim) i pompowane do pokoi. Wloty powietrza do spalania sa z przodu wkladu wiec spalane jestpewnie powietrze z wnetrza domu. Tak czy inaczej czesc powietrza idzie w komin dlatego tez doprowadzilem troszku powietrza z zewnatrz. Jak przykladam zapalke do kratek wentylacyjnych w kuchni i lazience to wyglada na to ze dzialaja poprawnie. Pozdrawiam i przepraszam za rak polskich liter (caly czas pracuje nad naprawa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 30.05.2003 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 On 2003-05-06 22:11, tomek1950 wrote: Wymurowałem sam. On 2003-05-08 16:14 jabko wrote: Ja zrobiwszy sam. Czy to znaczy, że nie trzeba na to papierów? I żadnego 'odbioru'? A jak się, nie daj Boże, coś sfajczy za jakiś czas? To jak sie wytłumaczyć ubezpieczycielowi, że wszystko było zgodne ze sztuką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 31.05.2003 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Przyznam się, Ewuniu, że nie rozumiem Twoich obaw. Wkład jest szczelny, połączenie z kominem odebrać Ci może kominiarz. Obudowę wykonuje sie z materiałów niepalnych. A jeśli nawet, czego Ci nie życzę i odpukuję w niemalowane drewno, to i tak ubezpieczycielowi dokumentacji nie bedziesz w stanie pokazać.PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 31.05.2003 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Przyznam się, Ewuniu, że nie rozumiem Twoich obaw. Wkład jest szczelny, połączenie z kominem odebrać Ci może kominiarz. Obudowę wykonuje sie z materiałów niepalnych. A jeśli nawet, czego Ci nie życzę i odpukuję w niemalowane drewno, to i tak ubezpieczycielowi dokumentacji nie bedziesz w stanie pokazać.PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 31.05.2003 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 kominek Jotul panorama 1.8td rozprowadzenie Dgp turbina pomieszczen 10 obudowa kominka prosta dwie płyty granitowe cena narazie bez negocjacji 9900 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 31.05.2003 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 On 2003-05-31 11:57, tomek1950 wrote: połączenie z kominem odebrać Ci może kominiarz. Może, ale czy MUSI?. Czy TRZEBA mieć jakieś papiery, że zgodnie z przepisami przeciwpożarowymi, czy takie tam inne? Znajomej spłonął dom a ubezpieczyciel każe udokumentować, że osoba, która stawiała kominek miała uprawnienia. Lat upłynęło niemało, sprawę załatwiał mąż, który już nie żyje. Jednoznacznie nie wskazano przyczyny pożaru a że jest kominek, to szukają dziury w całym. W każdym razie ubezpieczyciel nie chce nic zapłacić dopóki nie dostarczy się tych dokumentów. Stąd to moje upierdliwe dopytywanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.06.2003 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2003 U mnie projekt wychodzi sam przy sporządzaniu kosztorysu - aneksu do umowy o dzieło.Za sporządzenie takiej umowy raczej by mi nie przyszło do głowy wziąć pieniądze.Natomiast nie sporządzam już projektów nie będąc pewny tego że to ja nie będę stawiał kominka. Niestety wśród inwestorów też bywają ludzie nieuczciwi i naciąłem się na takiego, który zrobił sobie sam instalacje na podstawie tego co ja "naszkrobałem".Kosztowało mnie to troszkę pieniążków: dojazdy do klienta, czas pracy i zawracanie sobie głowy.Co do kosztów - tomek1950 - nie dziw się że to tyle kosztuje tylko porównaj sobie cenę np. robocizny w Niemczech.Ja biorę pieniążki nie za pracę fizyczną, którą wykonuję, ale za to że wiem jak ją wykonać. Nauczcie się tego ludziska.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 01.06.2003 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2003 Forest-Natura, Mieszkam, zarabiam i wydaję (płacę za pracę)w Polsce, a nie w Niemczech. Wkład norweski, na który się zdecydowałem kosztował dużo, ale to nie powód żeby prosta obudowa, którą nie mając wprawy, wybudowałem w trzy dni kosztowała drugie tyle. Koszt materiałów wyniósł niecałe 500 zł.Nie neguję faktu, że fachowcowi należy płacić nie za ciężką pracę tylko za wiedzę, ale istnieją pewne granice wytrzymałości kieszeni. Jeśli nie mogę zapłacić żądanej kwoty, to albo rezygnuję z luksusu na który mnie nie stać, albo szukam innego rozwiązania. Tym rozwiązaniem było samodzielne wykonanie obudowy, a fachowiec który żądał zbyt wysokiej jak na moje możliwości ceny nie zarobił. Najeść się można zarówno chochlą jak i małą łyżką.PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2003 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Tylko w przypadku chochli masz cały przód pochlapany i wygląsz fatalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 02.06.2003 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Ewunia aby zglosic zakonczenie budowy i sie zameldowac trzeba miec opinie kominiarza który nie robil zadnych problemów. Przyszedl, sprawdzil podlaczenie pieca gazowego i od razu kominka.Wiem ze niekiedy moze kombinowac ze niby po zabudowaniu nie widac jak jest komin zlozony, czy z odpowiednich rur. Wtedy przewaznie chce lapówke. Mozna sie go radzic w trakcie budowy (co bardzo lubia)Zaplacisz z dwa razy po 50 zl za wizyte i porade i potem odbierze bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 02.06.2003 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 On 2003-06-02 14:51, jabko wrote: aby zglosic zakonczenie budowy i sie zameldowac trzeba miec opinie kominiarza A jak kominek nie powstaje równolegle z domem, tylko później, w już istniejącym mieszkaniu i do tego ma samodzielne odprowadzenie spalin bezpośrednio do atmosfery, bo nie ogrzewa niczego po drodze? Rura odprowadzająca nawet przez strop nie przechodzi, tylko przez ścianę nie sięgając stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts