jacek wisniewski 08.12.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 zamontowałem zbiornik cwu z pojedynczą wężownicą, po rozpaleniu w piecu węglowym wciągu kilkunastu minut wzrasta ciśnienie w tym zbiorniku na tyle że zaczyna puszczać zawór bezpieczeństwa zamontowany oczywiście na zimnej wodzie.Ciśnienie wsieci wynosi 3 bary zamontowałem reduktor ciśnienia oraz manometr nie wiem co jest przyczyną tego zjawiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prezo 08.12.2006 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 A jaki masz zawór bezpieczeństwa tzn na ile bar oraz czy masz naczynie przeponowe ( niebieskie ) do cwu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek wisniewski 09.12.2006 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 zawór bezpieczeństwa mam 6 bar ale nie zamontowałem naczynia przeponowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prezo 09.12.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 Powiem tak : Naczynie przeponowe możesz zamontować - napewno pomoże ale to może jeszcze nie być to. Podejrzewam że masz za duże ciśnienie na zimnej wodzie i całkiem możliwe że będzie trzeba wstawić reduktor ciśnienia i zredukować to ciśnienie wody do 2.5 - 3 bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 09.12.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 Ja bym radził jednak zamontować naczynie przeponowe. Woda na skutek wzrostu temperatury rozszerza się i gdzieś ten przyrost objętości musi się podziać. Bez naczynia przeponowego musi ujśc zaworem bezpieczeństwa. Prawidłowa instalacja powinna być wyposażona w takie naczynie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 09.12.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 Kliknij na link poniżej i przeczytajhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=78035 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
login7 14.01.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Kurde montujta naczynka przeponowe na węglowych kociołkach to zniejszy sie przeludnienie a tak poważnie to na węglowych kotłach to ja bym radził otwarte naczynie wzbiorcze.A z drugiej strony układu czyli od wody podgrzewanej to daj naczynko 20% większe niż wynika z wyliczeń i zaworek bezpieczeństwa i musi być cacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.01.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 login7 napisał: Kurde montujta naczynka przeponowe na węglowych kociołkach to zniejszy sie przeludnienie a tak poważnie to na węglowych kotłach to ja bym radził otwarte naczynie wzbiorcze.A z drugiej strony układu czyli od wody podgrzewanej to daj naczynko 20% większe niż wynika z wyliczeń i zaworek bezpieczeństwa i musi być cacy czytaj ze zrozumieniem, powinno być i naczynie przeponowe białe lub niebieskie i reduktor, bo cierpią wszystkie urządzenia zasilane zimną wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 08.02.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Ja w sprzedaży mam zawory bezp. na 6bar dwóch firm (nie pamiętam jakich) jedne ciekną a drugie nie. Proponuje poszukaj innego producenta. Wymiana na taki sam zawor o takich samych parametrach o dziwo skutkuje. Te niecieknace maja czarne dzyndzle (ale fachowa porada) tyle tylko pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts