gaga2 08.12.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Witam,i błagam o ratunek. Właśnie zostałam obdarowana 2 ustrzelonymi przez szefa bażantami. Nie wypadało odmówić, ale co ja mam teraz z nimi zrobić? jakoś muszę się wyzbyć opierzenia (skubać??? nigdy tego nie robiłam...) itp. no i potem nie mam żadnej wiedzy jak się toto przyrządza..Może ktoś coś słyszał, coś wie.... Będę wdzięczna za pomoc.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anam 08.12.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Myślę że z bażantem tak jak z kurczakiem, należy polać wrzątkiem i oskubać,usunąć wnętrzności, drobne włoski opalić palnikiem. Jak go przyżądzić nie mam zielonego pojęcia. U nas bażanty są pod ochroną To znazałam w google: http://knieja.pl/kat_przepisow.php?k=6&s=0&e=20 Smacznego, Ania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 08.12.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 W filmie "Shogun" to chyba wieszali za nogi na wiele dni zeby skruszal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 08.12.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Wartownik własnie miałem to samo napisać. Gaga 2 ak cie to nie pociąga to podaruj komuś kto cię w zamian za to zaprosi na degustację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 09.12.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 .............. Może ktoś coś słyszał, coś wie.... .............. ... hmm ... bażanta już dość dawno nie przygotowywałem ... generalnie jednak można go upiec lub ugotować jak inny drób, ... przepyszny jest rosół z bażanta (z dodatkiem wołowej kości z mostku), ... a jeżeli nie lubimy gotowanego mięsa na ciepło, możemy je zrobić w galarecie np z morelą ... jeżeli masz więcej czasu i lubisz pobawić się w kuchni to kilka przepisów z XVIII wieku: . Ptactwo dzikie należy zawiesić w lodowni z pierzem na jeden lub parę dni dla skruszenia. Drób domowy; kapłony, kury, indyki wypatroszone, oskubane, zawieszone w lodowni powinny kruszeć parę dni; zamarznięte mogą się utrzymać czas dłuższy. . Bażant pieczony. Bażant sprawiony szpikuje się słoninką, albo obwiązuje się (piersi cienkim plastrem słoniny i piecze się jak kurczęta, ale że mięsistsze mają piersi, więcej wymaga czasu. Należy też, obwinąwszy słoniną trzymać go bliżej ognia. . Bażant la casserole de roi. Weź parę oczyszczonych bażantów, obwiń każdego z osobna w słoninę w plastry pokrajaną, gdy się opieką na rożnie, rozbierz na części. Należy mieć usiekane szampiony, trufle z sokiem cytrynowym w maśle podsmażane, dodawszy kawałek suchego bulionu i pół butelki szampańskiego wina, włóż rozebrane bażanty i pod pokrywą na mocnym ogniu gotuj, póki się sos nie wygotuje. Potrzeba mieć ze trzy funty ryżu dobrze w białym bulionie ugotowanego, z niego robi się na półmisku jakąkolwiek figurę przybrawszy ją serem parmezanem wstaw do miernie ciepłego pieca. Gdy się zarumieni, zerznij wierzch z ostrożnością, wybierz ryż ze środka w którego wlej trochę zawiesistego sosu, posyp parmezanem i włóż bażanty na sos, wlej znowu sos, nasyp sera, nałóż bażanty, co się doputy powtarza, dopóki cała figóra nie będzie wypełniona, gdy to nastąpi, daj tym sposobem przygotowane bażanty do stołu. Sos do nich zrób tak: rozpuściwszy funt młodego masła, wsyp do niego szklankę pszennej mąki, ta gdy się zasmaży, wlej dwie kwarty słodkiej śmietanki, rozrobiwszy ją włóż pół funta suchego bulijonu i mieszając ciągle gotuj dopóki sos nie będzie dobrze zawiesisty. . Bażanty lub jarząbki z pomarańczami. Bażanty lub jarząbki owinięte plastrami świeżej słoniny upiecz na rożnie. Potem odejmij słoninę, bażanty zaś lub jarząbki rozbierz i ułóż do koszyka z ciasta zrobionego i zalawłszy sosem wydaj na stół. Koszyk piecze się tak: do ciasta pszennego drożdżowego twardo z mlekiem zarobionego, dodać jaj, formować koszyk i obsmażyć w klarownym maśle na złoto. Wybrawszy miękusz włożyć na to miejsce bażanty. Sos do nich robi się tak: włożywszy do rondolka kilka pomarańcz bez ziarn, obranych i w cząstki pokrajanych, wlej pół butelki wina szampańskiego, tyleż sosu z pieczenia, ćwierć funta suchego dobrogo bulijonu, podobną ilość masła młodego, gdy się to zagotuje, dodaj ośm żółtek surowych dobrze rozbitych z małą ilością wina, rozmieszawszy nie zagotowując zalej tym bażanty lub jarząbki. przepisy pochodzą z http://www.chefpaul.net/book/Rozprawa%20o%20miesiwach.pdf pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 09.12.2006 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 ...ktoś mi mówił, że tzw dziczyznę jak się nie "skruszy" to mięso jest twarde i łykowate. Uważaj na śruciny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 12.12.2006 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 dzięki wszystkim za odpowiedzi. Bażant jest już sprawiony (zawsze kiedyś musi być ten pierwszy raz...), czeka w zamrażalniku na święta. Chef Paul, ten przepis na królewski rondelek całkiem całkiem tylko skąd ja trufle wezmę.. . Co to jest suchy bulion? Pozdrawiam serdzecznie, gaga2 PS. Moje pierwsze skojarzenie - jak dostałam bażanty do ręki, to scena z Shoguna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 12.12.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 .......... Chef Paul, ten przepis na królewski rondelek całkiem całkiem tylko skąd ja trufle wezmę.. . Co to jest suchy bulion? ............... ... trufle można kupić w delikatesach ... Glace – bulijon suchy, wygotowany z różnego mięsa, który krajany w kawałki użyteczny jest w podróży, a w kucharstwie nieodzownie potrzebny. ... dziś ... poprostu kostka rosołowa pozdrawiam serdecznie życząc smacznego świątecznego bażanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 12.12.2006 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 ... Glace – bulijon suchy, wygotowany z różnego mięsa, który krajany w kawałki użyteczny jest w podróży, a w kucharstwie nieodzownie potrzebny. ... dziś ... poprostu kostka rosołowa nie wiedziałam, ze tak wyrafinowaną kuchnię prowadzę bo... częst używam glace - suchego buljonu p.s. Chef Paul, a... jak nie ma bażanta, to jakiego drobia można uzyć? znaczy... kurczaka siermiężnego... mozna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 12.12.2006 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 ......... p.s. Chef Paul, a... jak nie ma bażanta, to jakiego drobia można uzyć? znaczy... kurczaka siermiężnego... mozna? ... można ... będzie jak w słynnej reklamie ... prawie jak ... bażant pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 27.12.2006 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Chef Paul,serdeczne dzięki za "la casserole de roi". rewelacja ! nawet z"drobnymi" modyfikacjami jakie musiałam wprowadzić...pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 28.12.2006 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 ... dość dużo pracy z "la casserole de roi", ... (no i trufle trudne do zdobycia) ... wiele moich przepisów, opartych jest właśnie na tych ze starych ksiąg kucharskich i rękopisów nawet z przed 200 lat ... sądzę jednak, że warto, ... a eksperymentowanie w kuchni to już sama przyjemność ... szczególnie gdy efekt przypada do gustu naszym gościom pozdrawiam niezmiernie smacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts