Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co zrobić z bażantem?


gaga2

Recommended Posts

Witam,

i błagam o ratunek.

Właśnie zostałam obdarowana 2 ustrzelonymi przez szefa bażantami. Nie wypadało odmówić, ale co ja mam teraz z nimi zrobić? jakoś muszę się wyzbyć opierzenia (skubać??? nigdy tego nie robiłam...) itp. no i potem nie mam żadnej wiedzy jak się toto przyrządza..

Może ktoś coś słyszał, coś wie....

Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam,

gaga2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę że z bażantem tak jak z kurczakiem, należy polać wrzątkiem i oskubać,usunąć wnętrzności, drobne włoski opalić palnikiem. Jak go przyżądzić nie mam zielonego pojęcia. U nas bażanty są pod ochroną :)

 

To znazałam w google:

 

http://knieja.pl/kat_przepisow.php?k=6&s=0&e=20

 

Smacznego, Ania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

..............

Może ktoś coś słyszał, coś wie....

..............

... hmm ... bażanta już dość dawno nie przygotowywałem :( ... generalnie jednak można go upiec lub ugotować jak inny drób,

... przepyszny jest rosół z bażanta (z dodatkiem wołowej kości z mostku), ... a jeżeli nie lubimy gotowanego mięsa na ciepło, możemy je zrobić w galarecie np z morelą

 

... jeżeli masz więcej czasu i lubisz pobawić się w kuchni to kilka przepisów z XVIII wieku:

. Ptactwo dzikie należy zawiesić w lodowni z pierzem na jeden lub parę dni dla

skruszenia. Drób domowy; kapłony, kury, indyki wypatroszone, oskubane, zawieszone

w lodowni powinny kruszeć parę dni; zamarznięte mogą się utrzymać czas dłuższy.

 

. Bażant pieczony.

Bażant sprawiony szpikuje się słoninką, albo obwiązuje się (piersi cienkim

plastrem słoniny i piecze się jak kurczęta, ale że mięsistsze mają piersi, więcej wymaga

czasu. Należy też, obwinąwszy słoniną trzymać go bliżej ognia.

. Bażant la casserole de roi.

Weź parę oczyszczonych bażantów, obwiń każdego z osobna w słoninę w plastry

pokrajaną, gdy się opieką na rożnie, rozbierz na części. Należy mieć usiekane

szampiony, trufle z sokiem cytrynowym w maśle podsmażane, dodawszy kawałek

suchego bulionu i pół butelki szampańskiego wina, włóż rozebrane bażanty i pod

pokrywą na mocnym ogniu gotuj, póki się sos nie wygotuje. Potrzeba mieć ze trzy

funty ryżu dobrze w białym bulionie ugotowanego, z niego robi się na półmisku

jakąkolwiek figurę przybrawszy ją serem parmezanem wstaw do miernie ciepłego

pieca. Gdy się zarumieni, zerznij wierzch z ostrożnością, wybierz ryż ze środka w

którego wlej trochę zawiesistego sosu, posyp parmezanem i włóż bażanty na sos, wlej

znowu sos, nasyp sera, nałóż bażanty, co się doputy powtarza, dopóki cała figóra nie

będzie wypełniona, gdy to nastąpi, daj tym sposobem przygotowane bażanty do stołu.

Sos do nich zrób tak: rozpuściwszy funt młodego masła, wsyp do niego szklankę

pszennej mąki, ta gdy się zasmaży, wlej dwie kwarty słodkiej śmietanki, rozrobiwszy ją

włóż pół funta suchego bulijonu i mieszając ciągle gotuj dopóki sos nie będzie dobrze

zawiesisty.

. Bażanty lub jarząbki z pomarańczami.

Bażanty lub jarząbki owinięte plastrami świeżej słoniny upiecz na rożnie. Potem

odejmij słoninę, bażanty zaś lub jarząbki rozbierz i ułóż do koszyka z ciasta zrobionego

i zalawłszy sosem wydaj na stół.

Koszyk piecze się tak: do ciasta pszennego drożdżowego twardo z mlekiem

zarobionego, dodać jaj, formować koszyk i obsmażyć w klarownym maśle na złoto.

Wybrawszy miękusz włożyć na to miejsce bażanty.

Sos do nich robi się tak: włożywszy do rondolka kilka pomarańcz bez ziarn, obranych i

w cząstki pokrajanych, wlej pół butelki wina szampańskiego, tyleż sosu z pieczenia,

ćwierć funta suchego dobrogo bulijonu, podobną ilość masła młodego, gdy się to

zagotuje, dodaj ośm żółtek surowych dobrze rozbitych z małą ilością wina,

rozmieszawszy nie zagotowując zalej tym bażanty lub jarząbki.

przepisy pochodzą z http://www.chefpaul.net/book/Rozprawa%20o%20miesiwach.pdf

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Bażant jest już sprawiony (zawsze kiedyś musi być ten pierwszy raz...), czeka w zamrażalniku na święta.

Chef Paul, ten przepis na królewski rondelek całkiem całkiem tylko skąd ja trufle wezmę.. ;). Co to jest suchy bulion?

Pozdrawiam serdzecznie,

gaga2

PS. Moje pierwsze skojarzenie - jak dostałam bażanty do ręki, to scena z Shoguna... :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

..........

Chef Paul, ten przepis na królewski rondelek całkiem całkiem tylko skąd ja trufle wezmę.. ;). Co to jest suchy bulion?

...............

 

... trufle można kupić w delikatesach :D

 

... Glace – bulijon suchy, wygotowany z różnego mięsa, który krajany w kawałki użyteczny jest w

podróży, a w kucharstwie nieodzownie potrzebny.

... dziś ... poprostu kostka rosołowa :D

 

pozdrawiam serdecznie życząc smacznego świątecznego bażanta

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... Glace – bulijon suchy, wygotowany z różnego mięsa, który krajany w kawałki użyteczny jest w

podróży, a w kucharstwie nieodzownie potrzebny.

... dziś ... poprostu kostka rosołowa :D

:lol: :lol: :lol: nie wiedziałam, ze tak wyrafinowaną kuchnię prowadzę 8) bo... częst używam glace - suchego buljonu 8) :wink:

p.s. Chef Paul, a... jak nie ma bażanta, to jakiego drobia można uzyć? znaczy... kurczaka siermiężnego... mozna? :oops:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

... dość dużo pracy z "la casserole de roi", ... (no i trufle trudne do zdobycia) ... wiele moich przepisów, opartych jest właśnie na tych ze starych ksiąg kucharskich i rękopisów nawet z przed 200 lat ... sądzę jednak, że warto, ... a eksperymentowanie w kuchni to już sama przyjemność :D :wink: ... szczególnie gdy efekt przypada do gustu naszym gościom :D

 

pozdrawiam niezmiernie smacznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...