Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje ogrodzenie działki siatką o dlugości ok 300m ?

Recommended Posts

Fotograf... nie zmieniaj profesji.

Siatka kosztuje około 200 PLN za 25m.

Cena dotyczy siatki "hipermarketowej" lub powlekanej od producenta.

Słupki można kupić od 5 do 30 PLNów za sztuke.

Reszta dotyczy robocizny.

Robocizna polega na: sam zawijam rękawki i w jedną sobote robie 100 metrów ogrodzenia(tzw. system gospodarczy).

W tym dniu nie ide na siłownie ani na "kosza".

System pseudo gospodarczy: macie tu chłopaki 4000PLN-ów zróbcie mi z tym płotem porzadek.

Fotograf... nie zmieniaj profesji.

Siatka kosztuje około 200 PLN za 25m.

Cena dotyczy siatki "hipermarketowej" lub powlekanej od producenta.

Słupki można kupić od 5 do 30 PLNów za sztuke.

Reszta dotyczy robocizny.

Robocizna polega na: sam zawijam rękawki i w jedną sobote robie 100 metrów ogrodzenia(tzw. system gospodarczy).

W tym dniu nie ide na siłownie ani na "kosza".

System pseudo gospodarczy: macie tu chłopaki 4000PLN-ów zróbcie mi z tym płotem porzadek.

siatke zakładałem powlekaną - jak policzyłem koszt słupków i siatki to zdecydowałem sie zlecić to firme, która 280 metrów zrobiła mi w 4 dni za 40 zł za metr na gotowo - było to niewiele drożej od kosztu materiałów i dodatkowo zamiast vatu 22% zapłaciłem 7% - w tym była też brama budowlana 4,5 metra

ja dziękuję jakie kwoty wymieniacie aż mnie z nóg ścieło :o :o

150 m siatki za 19 000 zł, horror, :o :o a ja właśnie mam coś koło 150 m do grodzenia, ale tyle kasy to nie dam, nie wiem co ma tyle kosztować??

właśnie się zatanawiam ile mnie będzie kosztować i wychodzi:

słupek co 2,5m czyli potrzeba 60 słupków po około 20 zł daje kwotę 1200 zł, siatka ogrodzeniowa średnio po 10 zł daje mi kwotę 1500 zł, linki naciągi nie wiem ile ale zakładam jakieś 300 zł, cement piach trochę żwiru myslę żę 500 zł wystarczy, ja i paru kumpli jakaś wystawna imprezka za 300 zł no i jeszcze inne wydaki 200 zł mam więc 4000 zł :lol: :lol: ale tanio :lol:

uff :wink: oddetchnołem troszkę, :wink: a już myślałem że te moje żerdzie do końca mego istnienia bedą.

To była najtańsza oferta. Sam nie chciałem robić, bo nie mam kolegów, którzy mogliby mi pomóc, a jeśliby nawet chcieli, to najpierw by zaczęli od imprezki i kontynuowaliby ją podczas prac.

Ja chciałem na podmurówce. Na prefabrykatach cena wynosiła ok 13-15tys

Dla porównania podam, że miałem też wycenę 60m za 10tys.

pozdrawiam

ja wiem że ceny w twoim regionie są strasznie wygórowane, ale wydaje mi się ze troszkę cię stukneli na kasie, musisz poczytać jak i co się robi, co ile kosztuje, jak egzekwować swoje prawa, podpsywać umowy które są obwarowane odpowiednimi zapisami.

Jednym słowem długa i ciężka droga przed tobą, życzę ci powodzenia w dążeniu do celu :wink: :wink:

Powodzonka

W porównaniu z innymi "zobili" mnie na cenie najmniej. Jednak ekipa była super. Początkowo coś mówili o jakiś schodkach - nierówny teren - ale trochę kręciłem nosem i tak pokombinowali, że żadnych schodków nie ma. Robota "paliła" się im w rękach. Po kilku godzinach wykopali już cały rów - ja jak kopałem miejsce pod piaskownicę córci to machałem łopatą ze dwie godziny.

Fakt, że przy ogrodzeniu nie przykładałem się najmocniej. Przy wyborze ekipy do budowy domu poświęciłem dużo więcej czasu. I już na początek jestem do przodu jakieś 80k PLN plus lepszy materiał. W umowie też udało się upchać wszystkie zgłoszone przeze mnie poprawki. Jeszcze będą negocjował gwiazdkowy upust :wink:

pozdrawiam

Bardzo podobaja mi się powyższe posty (czyt. czym taniej tym lepiej - licytacja na calego :):):)).

Ja w tym roku robiłam (tzn. mój chłop z ojcem + 3 wynajętych gości) płot (z 3 stron, na fron nie mam na razie kasy, ca. 20 000,00PLN - niestety).

Dane płotu:

110mb siatki (150 cm wysoka, bekaert 2,8mm grubość, siatka oczko 5x5) do tego słupki (narozne bekaerta, reszta niestety polska - bo tańsza), druty naciągowe i cala reszta (obejmy, druty, kapselki, itp.) + podmurówka betonowa prefabrykowana (25cm wysoka) + piach, żwir, cement i calość ca. 6000,00PLN.

Jak chcesz mieć jakąś porządną siatkę (nie z marketu za 10PLN/mb - bo ta to po dwóch zimach nadaje się najczęściej do wymiany :(:(:( ) - to kup bekaerta lub coś firmowego o grubości drutu min. 2,5mm (czym grubszy drut tym lepiej), a i nie zapomnij o tym że drut powienien byc ocynkowany - jak ja kupowałam swój (a chcialam trochę oszczędzić) to pojechałam po kilku budowach i popytalam i... kupiłam tą droższą siatkę (wiele firm robiących siatki, tylko pisze, że drut jest ocynkowany).

I jeszce jedna uwaga - sprawdź jak wyglądają zagięcia drutu w siatce (miejsca w oczkach) - nie powinno być sladu przecięcia powłoki nylonowej (niestety w tych tańszych to standard :(:(:().

Dołączam do przeglądu kosztów ogrodzenia - siatka 89mb na podmurówce, materiały około 3500zł. (siatka ocynkowana powlekana, naciągi, karabińczyki, słupki stalowe, deski na szalunek, beton z betoniarki), robocizna (kopanie, szalowanie, wylewanie podmurówki ok. 30cm ywsokości, montaż słupków, rozciąganie siatki, spawanie co drugi słupek, naciągi) 26zł/mb - jakieś 2300zł. Razem około 6000zł wyszło. Frontu z klinkieru nie liczę, bo to poza tematem i zupełnie inna bajka jeśli chodzi o koszty :)

pozdrawiam,

H.W.