Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kąt nachylenia dachu 22 czy 30 stopni ? Doradźcie !

Recommended Posts

Witam

W warunkach zabudowy mam ustalenie o minimalnym kącie nachylenia dachu 22 stopnie. Ponieważ będę budowała parterówkę, proszę doradźcie który kąt nachylenia wybrać i dlaczego?

Ponieważ nie planuję podpiwniczenia chciałabym mieć stryszek. Czy dla 22 stopni jest to możliwe?

Bardzo proszę OSOBY zamieszkujące już domy z dachem o nachyleniu 22 stopnie aby wypowiedziały się, jak to u nichwygląda.

Jakiej wielkości stryszek można tam wygospodarować?

Przy 22 st mozesz polozyc wszystko tylko zalezy czy w projekcie masz więźbe przygotowana pod wszystko. Moze to tylko pokrycie z blachy- i tu krokwie cieńsze, pod resztę- dach ceram. i betonowa krokwie sa generalnie grubsze. Ja tak mialam i zwiekszałam więźbę- konstruktor mi przeliczał.

tez maiłam kąt 22 st a zrobiłam 28 i jest super - strych to bedzie uzytkowe poddasze- wysokość razem z widocznymi jetkami to 3,6m.

zajzyj do moich postów i zobaczysz dach.

Zrób kąt większy mniej bedzie zalegało śniegu , bedzie wiekszy wybór pokryć dachowych no i stryszek trochę większy choć przy 30 stopniach i tak bedzie marny

marny stryszek? no nie wiem

wszystko zalezy od tego jaki duzy bedzie Wasz dom

my mamy powierzchni uzytkowej parteru 170 mkw, dach 30 stopni (minimalne nachylenie w PZT), zerowa scianka kolankowa i "stryszek" wyszedl nam (do wysokosci 220 cm) o powerzchni 78 mkw - jak na stryszek to bardzo duzo - u nas znajdzie sie tam pokoj goscinny, pralnia, lazienka i dodatkowy pokoj telewizyjny

pozdrawiam

Ogromniaste dziękasy :lol:

Planujemy też zbliżoną powierzchnię, więc jaki będzie ten stryszek????????? :o

to zalezy jeszce od tego jaki macie dach

u nas przy 2-spadowym dachu tej powierzchni na gorze wychodzi (jak juz pisalam) 78 mkw i to dla wysokosci od 2,2 m wzwyż

poza tym pozostaje cala powierznia ponizej 2,2 mkw

mysle ze slepa scianke kolankowa zrobimy na wysokosci ok 1,4 m, wiec do tych 78 mkw dojdzie jeszcze powierzchnia o wysokosci od 1,4 do 2,2 ale nie liczylam ile tego bedzie

W zasadzie to wypadalo by sie zastanowic czego wlasciwie chcecie? Jesli to ma byc parterowka i wygladac jak parterowka to zdecydowanie 22 stopnie.

A jesli chcecie a to stryszek, a to pokoik, a to komorke a tu sie dolozy okienko dachowe,to kat mozna zwiekszac i zwiekszac. Pisze z wlasnego doswiadczenia - marzylem o parterowce - niestety w WZ narzucony kat 30 stopni. Ni pies ni wydra, ani nie wyszla z tego parterowka ani z porzadnym poddaszem. Wiec skoro juz musialo wyjsc jakies poddasze to zakonczylismy na 33 stopniach. Natomiast jesli mowy rzeczywiscie o parterowce to zadnych schodow, zadnych strychow - zreszta przy kacie 22 stopnie nie ma mowy o wygospodarowaniu czegos sensownego na pietrze. I o to chodzi.

Pozdrawiam i zycze trafnych wyborow

mirlandia

Chcemy mieć autentyczny stryszek. Takie pomieszczenie gdzie można składować i przechowywać przeróżne szpargały, czyli to co obecnie przechowuję w piwnicy.

Aby znależć miejsce chociażby na bombki choinkowe, sanki, łyżwy, narty itp. Nie wyobrażam sobie zagracania pokoi takimi przedmiotami.

Garaż ma też ograniczoną pojemność.

Najgorsze jest to, że należę do tzw. chomików. O jejciu ile ja mam bambetli.

A najciekawsze, że do wszystkiego autentycznie wracam

Pozdrawiam i dziękuję za uwagi i wskazówki

Amtla

Wtrącę swoje trzy grosze. Gdybym miała taki wybór jak ty: minimalny kąt nachylenia dachu 22 stopnie, to krzyczałabym z radości. Przede wszystkim mozesz wybrać dach, 22, 25, 28 lub 30 stopni do parterówki. Dużo projektów domów parterowych ma piękne dachy o mniejszym kącie nachylenia (to wiąże się też z ceną dachu).

Nam od zawsze podobał się projekt D09 Dom na 102 ale on ma 25 stopni a u nas minimalny kat to 30 stopni. Dlatego zrezygnowaliśmy z tego domu.

Strych mamy ogromny i każdy oczywiście myśli że tam będzie poddasze użytkowe. A my mamy parterowy bez żadnych schodów (nie cierpię schodów :x ). Jak chcesz to zobacz zdjecia.

Jak masz taki wybór to jest duże pole manewru. A stryszek też będzie super i nawet przy 22 stopniach.

Aga

Dziękuję ślicznie za te trzy grosze. Wiesz: grosz do grosza a zbierze się pół kosza...

A tak na poważnie, to utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że przy 30 stopniach mam nad sobą olbrzyma.

I ciągle pamiętam o dodatkowj powierzchni.

Bardzo bym prosiła, by odezwał się ktoś z dachem 22-dwu stopniowym.

Oj, jak bardzo bardzo.

Amtla

z tym poddaszem to jest tak, ze wszystko zalezy od tego jaki duzy bedzie wasz parter

jak juz pisalam my mamy kat 30 stopni i wychodzi nam naprawde duze poddasze, w najwyzszym punkcie (bez ocieplenia) bedziemy miec 333 cm !!!

ale nasz dom ma szerokosc 11 m dlatego to poddasze jest takie duze

znajomi zbudowali do Rodzinny z muratora, tez maja dach 30 st, pow uzytkowa parteru ok 150 a poddasze maja dyzo mniejsze bo

1. dach maja 4 kopertowy

2. szerokosc ich domu to ok 8 m (tak mi sie wydaje)

u nich po ociepleniu zrobilo sie tylko 2 m wysokosci w najwyzszym punkcie, wiec niewiele mozna tam zrobic

najlepiej narusujcie sobie Wasz strop, na tom dach o kacie 30 stopni i bedziecie widzieli w jaka bedie max wysokosc

pozdrawiam