Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy!!! Czy to przemarzanie sciany, czy przemakanie???

Recommended Posts

Wiatam. Pytanie jak w tytule. Ściana jednowarstwowa z bloczków YTONG o grubości 30cm. Ciągle łuszczy się farba i nie wiem, czy to przemarzanie czy przemakanie. Na dodtyk ciężko poznać (ściana jest zimna).

http://img165.imagevenue.com/loc323/th_14755_sciana_122_323lo.JPG

Na zdjęciu widać też poziome pękniecie, ale mnie interesuje to co jest bliżej wyjścia na balkon.

Pękniecie wynika z duzych różnic w pracy termicznej YTONGU i betonowego nadciągu i chyba jest nie do usunięcia. Zimą (przy -20 stopniach) słychać nawet jak pyka :o :cry:

Według mnie tam musi być cos z przemakaniem (przemarzanie to może później przy okazji).

Jeśli byłoby sucho to równie dobrze przemarzła by druga warstwa bo temp kilka centymetrów wyzej jest prawie taka sama.

Jaka masz izolację poziomą ?

Przy BK stosują często dwie izolacje oddzielone jedną warstwą bloczków.

Tam gdzie łuszczy się farba jest beton zbrojony, bo to nadciąg. Na tym nadciągu raczej nie ma już nic, jest odrazu YTONG. Balkon (a właściwie taras) był izolowany papą, i ta papa była lekko wyciągnięta na ścianę, ale niezbyt wysoko. Ponieważ to 4 piętro więc nie ma już żadnej izolacji poziomej.

Tam gdzie łuszczy się farba jest beton zbrojony, bo to nadciąg. Na tym nadciągu raczej nie ma już nic, jest odrazu YTONG. Balkon (a właściwie taras) był izolowany papą, i ta papa była lekko wyciągnięta na ścianę, ale niezbyt wysoko. Ponieważ to 4 piętro więc nie ma już żadnej izolacji poziomej.

Boryyyyna.

Nie dosłyszałem pytania.

To może przemarzać nawet bez moczenia.

Poziom balkonu jest równo z poziomem podłogi czy własnie na poziomie betonu ?

Efekt typowy dla odsadzania farby emulsyjnej przez odparowywującą wodę.

Teraz by raczej (jeszcze ) by nie przemarzało.

Ja bym zakładał, że to złe uszczelnienia połączen stolarki i woda wcieka do środlka.

Wystarczy źle ustawiony spadek i 0,2 mm kaplilarnej szczeliny. Na Ytongu samo będzie ssało do środka.

Logiczne że jest zimne, bo w środku jest woda.

Przydały by się szczegółwe foto z drugiej strony.

Z foto nie widać czy to odsadza tylko przy balkonie (diagnoza j.w.), czy na całej długości ściany - tu polecam poprzednika

Wiatam. Pytanie jak w tytule. Ściana jednowarstwowa z bloczków YTONG o grubości 30cm. Ciągle łuszczy się farba i nie wiem, czy to przemarzanie czy przemakanie. Na dodtyk ciężko poznać (ściana jest zimna).

http://img165.imagevenue.com/loc323/th_14755_sciana_122_323lo.JPG

Na zdjęciu widać też poziome pękniecie, ale mnie interesuje to co jest bliżej wyjścia na balkon.

Pękniecie wynika z duzych różnic w pracy termicznej YTONGU i betonowego nadciągu i chyba jest nie do usunięcia. Zimą (przy -20 stopniach) słychać nawet jak pyka :o :cry:

najpierw wilgoć, potem mróz i ci "pyka" bo woda zamarza

gdyby nie ytong to powiedziałbym, że mieszkasz na tarchominie :D

brak wywinięcia izolacjia na ścianę, powyżej posadzki na balkonie, jej ewidentna nieszczelność, brak "wpuszczenia" jej w ścianę

Miałem podobny przypadek przy drzwiach balkonowych.

Najpierw kilka m-cy łuszczyła się farba,potem zaczęło puchnąć i przebarwiła się ściana.Wreszcie znalazłem maleńką szparkę na dole przy ościeżnicy.Wystarczyło dwie-trzy krople silikonu.Ale kawał ściany musiałem wykuć,bo bałem się grzyba.