Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki dom?  

83 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki dom?

Recommended Posts

Witam,

do tematy domu przymierzam się bardzo powoli....

Działka jest kupiona i obecnie "studiuję" projekty i pierwsza watpliwość : czy każdy dom daje się "podpiwniczyć"?

mało jest projektów z piwnicą , podoba mi sie Libra z "dobredomy"

mam nieco pochłą działkę wiec pomyślałem o piwnicy - co myślicie o piwnicy częściowej ?

popczątkowo planowaliśmy żeby bez piwnicy (koszty) ale mam wątpliwośc - ziemi trzeba by podsypać ok 2 m w najniższym miejscu, ile trzeba czekac do wylania fundamentów? a ryzyko osiadania domu "w jedną stronę"?

Co myślicie o moich przemyśleniach?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... a taka sauna to jakie ma wymiary? W częściach jest mam nadzieję... piwnicę mam ok 100m2 , kotłownia, spiżarnia na pyszne domowe przetwory, graciarnia też się przyda ( trójka dzieci i każde coś tam do domu przywlecze) no i zostaje mi pomieszczenieok 26m2 do zagospodarowania, może to właśnie tam ta sauna...Pytanie:

1. jaki to koszt?

2. co jeszcze koniecznie trzeba wziąć pod uwagę bo np bez tego się nie da?

Pozdrowienia dla podpiwniczonych!!!

dla tych na wierzchu też :D

Nasz dom będzie bez piwnicy dlatego zaznaczyłam wersję "niepodpiwniczony". Jednak mimo wiekszych kosztów, które trzeba przeznaczyć na ten cel chciałabym mieć chociaz część domu z piwnicą. A to dlatego, że jednak będzie brakowac mi miejsca na przeróżne szpargały, które w tej chwili mam w swojej piwnicy w bloku, O!

Niestety my nie mozemy sobie pzowolić na piwnicę gdyż tak narzuca gmina :(

W dobrym projekcie pomieszczenia gospodarcze są "pod ręką", Wtedy można je w pełni wykorzstać i rzeczywiście podnoszą komfort mieszkania. Fundować sobie bieganie po schodach do piwnicy do różnych pokojów hobby, pralni, suszarni? To ma być wygoda ? Jak już, to lepiej biegać na poddasze - jasno, sucho, widoki...U mnie jedno i drugie odpadaq, mam parterówkę. Druga sprawa. Sąsiad obok ma stan surowy, a w piwnicy pełno wody. Może później coś z tym zrobi. Ale dziękuję za koszty i obawę zalania przy większych ulewach czy roztopach.

Piwnica pod budynkiem TAK. Dlaczego:

1. Bo nie zajmuje miejsca na działce.

2. Bo nie jaest taka droga w budowie jak się powszechnie wydaje. Koszt wykopu pod podpiwniczenie to w moim przypadku 400 zł (2 h pracy Fadromy x 100 zł + 2 x 1 h dojazdu również po 100 zł). Piwnica ma powierzchnię ok 35m2 bo i domek nie za wielki (80 m2). Porównujac to z ceną wolnostojącego garażu myślę że jest dużo taniej - odchodzi kosz dachu elewacji i dodatkowego fundamentu

3. Bo jest tańsza w opłatach. Ponieważ jest w bryle domu płacisz za nią podatek od nieruchomości jak za dom a za garaż wolnostojący jak za budynek gospodarczy. W mojej gminie to jest: 0,35 zł/m2 domu a za budynki gospodarcze 3 zł/m2

4. Bo nie musisz tak dokładnie izolować podłogi parteru od gruntu - wszak piwnica jest już pomimo braku ogrzewania pomieszczeniem ciepłym. U mnie w największe mrozy (-30 C) w pinicy było ok. +8 C

5. Mam wrażenie że argumenty na NIE są tylko tych którzy nigdy piwnicy pod domem nie mieli i opinie stawiają na wyobrażeniach albo mają piwnicę ale z drabiną zamiast schodów. Ja już mam drugi dom z piwnicą i za nic nie zamienił bym jej na żadne wolnostąjące "kuropy" które szpecą działkę.

Jeszcze na temat kosztów bo w wielu dyskusjach słyszę "eee bo piwnica jest droga". No to porównajmy sobie. Nie znam dokładnych cen ale jeśli ktoś jest zainteresowany analizą to niech sobie policzy:

I Koszt piwnicy:

1. Wykop: tylko trochę głębszy niż pod fundamenty domu więc cena za wynajęcie maszyny może o 200zł drożej

2. Fundament: w domu fundament ok. 1m pod ziemię - warstwa przemarzania+0,3m nad ziemię = 1,3m a pod piwnicę ok. 2,3m -tyle wystarczy.

3. Ocieplenie + izolacja przeciwwilgociowa: patrz wyżej - te same wyliczenia

4. Nie trzeba zasypywać i ubijać piachu pod podłoga parteru - ten wydatek odpada przy piwnicy a dochodzi przy braku podpiwniczenia

5. Zjazd i murki oporowe - to trochę kosztuje

6. Drzwi garażowe, okna, podłoga itp

II Koszt garażu zewnętrznego:

1. Wykop: trzeba zrobić maszyną.

2. Fundament: trzeba zrobić

3. Ocieplenie + izolacja przeciwwilgociowa: patrz wyżej

4. Trzeba zasypywać i ubijać piach pod podłogą

5. Drzwi garażowe - ale to tak jak w piwnicy

6. Drzwi garażowe, okna, podłoga itp - tak jak w piwnicy

7. Dach, rynny

8. Elewacje

9. Dodatkowe koszty związane z pozwoleniem na budowę - to jest oddzielny budynek no chyba że w bryle domu.

10. Do tego dodaj koszty fundamentów domu i odpowiedz sobie na pytanie: co wychodzi DROŻEJ???

Na moim przykładzie:

Podpiwniczenie całego budynku kosztowało mnie ok. 20kzł

Same fundamenty bez podpiwniczenia kosztowałyby ok. 14kzł

Niech mi ktoś mądry za te 6kzł wystawi wolnostojący garaż o powierzchni użytkowej 35m2.

• 2 weeks później...
  • 10 months później...

W obecnym domu mamy piwnicę ( w niej garaż na 2 samochody, kotłownia, pom. gospodarcze i pralnia ) i planując budowę niczego tak nie byłam pewna, jak tego, że w nowym jej nie będzie !

Dom całkowicie parterowy. W zamian mamy garaż z wejściem z domu, pralnię przy łazience, kotłownię ( chociaż przy PC to dziwnie brzmi :roll: ) i pomieszczenie gospodarcze na tym samym poziomie. A poza tym duuuże poddasze na...cokolwiek...