Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym będziesz ogrzewać?  

209 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym będziesz ogrzewać?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie mogłam zagłosować, ponieważ jeszcze się nie zdecydowaliśmy. Ale jedno jest pene, gdyby tak przez przypadek gaz nam podciągnęli, to na gaz. Jednak raczej cuda się nie zdarzają, a z butli - drogo- gaz odpada. Olej - odpada -cena!

Węgiel - kotłownia za mała trochę i ten brud wszędobylski.

Rozważamy więc piec na holzgaz i kominek lub tylko kominek.

• 9 months później...

Gaz, bo jestem leniwy i czesto mnie nie ma w domu. Nie chce tez byc przywiazany do domu. Jak bede chcial pojechac zima na 2 tygodnie na narty, to nie bede musial szukac kogos, kto dorzuci mi do pieca.

Jestem swiadom tego, ze to kosztuje, ale przeciez za komfort zawsze sie placi.

Dodatkowym plusem jest mozliwosc wykorzystania kotlowni na pralnie. Jest czysto, a sam piec nie zajmuje duzo miejsca.

Dodatkowym zrodlem ciepla bedzie kominek, ale taki czysto rekreacyjny. Dlaczego bez rozprowadzenia ciepla? Bo instalujac go, mialbym wewnetrzny przymus, by w nim palic caly czas. A ja wole sobie napalic od swieta, kiedy bede mial na to ochote. Mam wentylacje mechaniczna z rekuperatorem, ktora w pewnym stopniu zajmie sie dystrybucja cieplego powietrza po calym domu.

kominek z plaszczem makroterm+gaz kociol kondensacyjny obecnie przeszedlem na kominek dla eksperymentu palone co 3 dzien temperatura w domu 24 stopnie opada 1 stopien na dobe do 21,5 potem pale 8 godzin w kominku i tak przez miesiac; staram sie wrzucac cale klody aby jak najdluzej sie paliło.

CMyK

• 2 weeks później...
  • 1 month później...