Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chcę rozpocząc budowę domu z bali drewnianych. W tym roku kupiłem działkę budowlaną (kredyt gotówkowy). Częsć materiału już mam (bale na ściany). Staram się o kredyt na 100% budowy. Spodziewam się przypływu środków finansowych (ale dopiero we wrześniu (na około 1/3 inwestycji). Sęk w tym, że trzeba dokupić trochę materiału (część bali drewnianych) i zapłacić zaliczkę ekipie która będzie ten materiał przerabiała tej zimy. Kwota około 50-70tys. zł. Czy istynieje jakiś bank, który udzieli mi kredyt w wysokości 300 tys. zł (zdolność kredytową posiadam) i wypłaci w gotówce np. 100 tys zł pierwszą transzę? Jeżeli nie wpłacę zaliczki ekipie mogę zapomnieć o budowie domu w tym roku. Byłem w Expanderze i poinformowano mnie, że żaden bank nie wypłaci pieniążków na zakup i przerobienie materiału (tym bardziej, ze jest to dom z bali). Mogą mi wypłącić ale dopiero po zakończeniu 1-go etapu (budowa podpiwniczenia). Aktualnie jestem na etapie zamawiania projektu i załatwiania pozwolenia na budowę. Piwnice byłyby gotowe w maju, a nic mi nie da jeśli otrzymam drugą transzę w maju, ponieważ w wakacje ekipa ma inną robotę. Czy lepiej wziąć drugi kredyt gotówkowy? A następnie starać się o kredyt na budowę pomniejszony o kwotę na zaliczkę? Proszę o pomoc. Nadmierniam, że nie mam możliwości pożyczenia od rodziny. Pozdrawiam
https://forum.murator.pl/topic/67543-czy-jest-taki-bank/

W tym roku kupiłem działkę budowlaną (kredyt gotówkowy).

Czyli kupiłeś na kredyt, ale bank nie dokonał wpisu w hipotece?? Tak to należy rozumieć??

Częsć materiału już mam (bale na ściany). Staram się o kredyt na 100% budowy. Spodziewam się przypływu środków finansowych (ale dopiero we wrześniu (na około 1/3 inwestycji). Sęk w tym, że trzeba dokupić trochę materiału (część bali drewnianych) i zapłacić zaliczkę ekipie która będzie ten materiał przerabiała tej zimy. Kwota około 50-70tys. zł. Czy istynieje jakiś bank, który udzieli mi kredyt w wysokości 300 tys. zł (zdolność kredytową posiadam) i wypłaci w gotówce np. 100 tys zł pierwszą transzę? Jeżeli nie wpłacę zaliczki ekipie mogę zapomnieć o budowie domu w tym roku. Byłem w Expanderze i poinformowano mnie, że żaden bank nie wypłaci pieniążków na zakup i przerobienie materiału (tym bardziej, ze jest to dom z bali). Mogą mi wypłącić ale dopiero po zakończeniu 1-go etapu (budowa podpiwniczenia). Aktualnie jestem na etapie zamawiania projektu i załatwiania pozwolenia na budowę. Piwnice byłyby gotowe w maju, a nic mi nie da jeśli otrzymam drugą transzę w maju, ponieważ w wakacje ekipa ma inną robotę. Czy lepiej wziąć drugi kredyt gotówkowy? A następnie starać się o kredyt na budowę pomniejszony o kwotę na zaliczkę? Proszę o pomoc. Nadmierniam, że nie mam możliwości pożyczenia od rodziny. Pozdrawiam

od razu piszę, że nie wiem czy taki bank istnieje. Ja się spotkałem z wypłatą 50% aktualnej wartości nieruchomości. Czyli jak masz działkę i warta jest ona 100k to dostajesz 50k po podpisaniu umowy. Ale jak wybudujesz sobie piwnice i wartość wyniesie 150k. to dostajesz kolejne 75k. itd.

Dowiedz się czy dostaniesz kredyt bo nie wiem czy pisząc o zdolności brałeś pod uwagę to, że jeden kredyt już masz. Jeżeli wszystko będzie ok, to tak jak pisałem - 50% aktualnej wartośći nieruchomości dostajesz.

Ale, żeby dawać zaliczkę w wysokości 50k -70k .... no, gratuluję odwagi!!

Nie wiem ile warta jest twoja działka, ale może 50% to będzie 50k??

Problem jednak w tym, że żeby dostać kolejną transzę musisz się rozliczyć z tej wypłaconej. A to oznacza, że musiałby mieć piwnice zrobione w tej kwocie.

https://forum.murator.pl/topic/67543-czy-jest-taki-bank/#findComment-1508905

Działkę kupiłem za kredyt gotówkowy. W ekspanderze powiedzieli, że żaden bank nie udzieli mi kredytu w takiej formie (oprócz jednego). Zrobiłem "rundkę" po bankach i okazało się, że nie ma problemu z uzyskaniem kredytu w formie w jakiej oczekuję. Nie wiem, czy ekspander nie jest czasem tendencyjny? Samemu mogę określić ile ma wynieść 1 transza. Może to być np 100 tys. (Stan surowy otwarty), a następna będzie uruchomiona po kontroli. W niektórych bankach żądają 60% udokumentowania rachunkami.
https://forum.murator.pl/topic/67543-czy-jest-taki-bank/#findComment-1509366