Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

_prosze o porady -

Recommended Posts

Witam szanowne grono!

Jestem na etapie zakupu dzialki budowlanej - wlasnie po podpisaniu umowy przedwstepnej.

jako ze termin ostatecznego zakupu jest za jakis miesiac -chcialem poradzic sie Was w pewnej sprawie.

Dzialka - jest jedna z dziesieciu - kazdy z wlascicieli ma 1/10 udzialu w drodze.

Sasiad z naprzeciwka ma juz postawiony dom - kolejnych dwoch obok rowniez /jeden juz w nim mieszka dawno/.

Na ta chwile widzialem w urzedzie miasta - plan zagospodarowania - tereny opisane jako MN - wszystko ok ale.....

brak jest wody - ale to zalatwie studia /na ta chwile chce ta dzialke traktowac rekreacyjnie/

Moje dylematy to PRAD - slup energetyki mam jakies 10cm od punktu geodezyjnego - jednak jest nie w obrebie dzialki ale 10cm za tym punktem /czyli chyba te tej wspolnej drodze ? /

Czy sadzicie ze moge miec problem z pociagnieciem pradu do mojej dzialki ?

Chcialbym postawic tam jakis garaz budowlany przygotowany pod takie instalacje - czy to mozliwe ?

Czy moge miec problem z dociagnieciem PRADU np z tego wzgledu ze bedzie wymagana zgoda pozostalych wlacicieli dzialek (z racji tej wspolnej drogi - bo niby slup na niej stoi )

Mam nadzieje ze starczy tylko sprowadzic po tym slupie na dol w peszlu prad - i przeciagnac 10cm na moja dzialke- widzialem juz jeden taki peszel niebieski na tym slupie - chce byc dobrej mysli....ale..tez nie chce wtopic

Poradzcie mi co zrobic ? Brak wody moge spokojnie zaspokoic studnią ale...prad musi byc

Dzieki za sugestie

ps: czy wystepowac o jakies warunki po prad czy jak ?

Sewo

Droga nie ma tu nic "do gadania". Jest kompletnie bez znaczenia. Prądem "dzieli" rejon energetyczny. Tam trzeba pytać. Albo mają "zapas" na podstacji i dadzą albo nie. Nawet jakby słup stał centralnie na Twoim, to mogą "nie dać".

Pozdrawiam Adam M.

dzieki za odpowiedz.

Zapytam wiec w odpowiednim urzedzie.

A drugie pytanie - co zrobic by podlaczyc tam do budynku /taki garaz budowlany/ prad ? tylko taki wniosek itd ?

chcialem miec taka laube z pradem, obok studnie i....odpoczywac.

sasiad z naprzeciwka zalatwial to gdy te tereny nie byly objete planem zagospodarowania i mowil ze to nie tak kolorowo - czy plan cos ma zwiazek z tym ? w tym roku tereny staly sie ewidentnie MN

zastanawiam sie od wczoraj - po rozmowie z sasiadem z naprzeciwka.

Powiedzial ze...sporo go budowa kosztowala - i tez chcial na poczatku tylko do tego "garazu" podciagnac prad - a nie dal rady ...

nie wiem czy to moglo wynikac z planu zagospodoarowania ? wczesniej tam byly tereny rolne - teraz jest w planie MN - dzialka jakies 6-8m od drogi gminnej, ale...droga ubita,wydeptana jest wspolna dla wszystkich 10 wlascicieli dzialek.

Moje obawy to prad - ale...moze niepotrzebnie nakrecam sie pesymistycznie.

Jest pociagniety na slupach betonowych /takie walce/ - chyba to 380tki jak slyszalem /w takim napowietrznym izolowanym kablu/

Sasiad opowiadal ze musial pisac o pozowlenie na budowe - wtedy dopiero prad mu przydzielono /nie oplaca sie elektrowni do lauby doprowadzac ?/

budowy nie chce zaczynac- jedyne co to laube tam moge wstawic na 3-5lat.

a ze dylematy przyszly na weekend - to troche sie zestresowalem.

W nowych planach ta droga naniesiona /obok 10ciu dzialek - 5 po lewej 5 po prawej/ jest zaznaczona - wczesniej nie bylo

Jak pytalem czy gminna - powiedzieli ze nie i ze prywatna /nie dostrzeglem opisu ale chyba KPP na planach ?/

Wystapilem o wypis z planu zagospodarowania dla tej dzialki - czy tam to bedzie ?

martwic sie czy nie ? :)

S

Dziekuje za ta informacje...teraz bede lepiej troche spal do jurta, kiedy to na pewno pojde do ENION z pytaniem czy dadza prad.

A na dzialke cos takiego chcialem wrzucic :

http://www.allegro.pl/item148867302_kontener_barak_biurowo_socjalny_super_stan.html

:)

To prawo budowlane - to rzeczywiscie prawdziwe kompendium wiedzy.

ktory z tych podpunktow traktuje o "takim blaszaku budowlanym"

Jest na to jakies fachowe okreslenie ? :)

Wszyscy moi znajomi ktorzy juz sie wybudowali albo buduja - mowia ze bede sie budował predzej niz mysle.

Na ta chwile kupilem dzialke 11arow , chce ja ogrodzic i...pociagnac do takiego "garazu" prad aby miec gdzie z rodzinka wiosna jezdzic :)

Wizja tego swojego kata - zieleni itd- na prawde dodaje skrzydel...

Teraz chce kupic tylko garaz + prad pociagnac /moze na wiosne/

pozniej wykopac studnie - no i mozna biwakować :D

Macie jakies dodatkowe cenne sugestie ?