Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy może nastąpić aktualizacja Planu zagospodarowania prze

Robek13

Recommended Posts

Witam wszystkich i jeżeli ktoś wie niech mi podpowie. Mam od matki pole rolne w pobliżu zabudowań, drogi i mediów. W jednej z części tej działki chciałbym się w przyszłości wybudować i myślę, że gmina robiąc nowy plan zagospodarowania przestrzennego uwzględniłaby wniosek aby zrobic obszar pod zabudowę. Obecnie jednak jest to niemożliwe gdyz jest to działka rolna a gmina ma aktualny plan z września 2003 roku. Pani zktóra próbuje rozmawiać zachowuje się jak niemowa i nic nie jest w stanie mi odpowiedzieć poza "nie wiem". Proszę Was o informacje czy przepisy określają ile plan jest ważny i kiedy ma być ewentualnie nowy, czy też w jakich odstępach czasu obecny jest aktualizowany (słyszałem że każda nowa Rada Miasta aktualizuje plan), czy jest to tylko w zależności od potrzeb. Wiem, że moga zrobić to ekstra ale to kosztuje ok. 30.000zł. Mi jednak się nie spieszy przez najbliższe 3-4 lata, ale jak to potrwa u nich 10? Jak mozna do tego się zabrać i czy w ogóle jest to możliee? Dziękuje z góry za informacje.

:) Witaj, ostatnio byłam w gminie, i pytajac o zupelnie inną sprawe dowiedzialam sie ze gmina przystępuje do sporzadzania nowego planu zagospodarowania np. na formalny wniosek włascicieli gruntow na terenie gminy. Warto zajrzec do tzw. "studium" które wytycza kierunki dla sporzadzania planu zagospodarowania- czy np. nie ma w nim przykrych adnotacji"calkowity zakaz zabudowy" na interesujacym cie terenie. A potem znajdz pare osob, napiszcie oficjalny wniosek do gminy i byc moze sie uda. W przyszlym roku maja byc opracowane nowe ustawy, przekazujace gminom tereny , ktore do tej pory byly w gestii np. ARR, (chodzi o zwiekszenie arealu ziemi przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe), powinien wiec byc dobry klimat dla takich dzialan. Mysle, ze osoba na forum udzielajaca porad w sprawie decyzji o war. zabudowy moze posluzyc ci wieksza wiedza. Moze tam sie zglos ze swoim pytaniem?Powodzenia