Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

35 zł/m2 za ocieplenie styropianem+tynk -czy akceptowalne ?

agathon

Recommended Posts

40 zl/m2 robocizny ale styropian 20cm i tynk polikrzemianowy z Kabe (Novalit T)

Otwory nie sa odliczane, ida na poczet obrobek glifow

Kleja na klej w piance Tytan EOS ale dokladaja tez cementowego zeby nie wypychalo w miejscach bardzo nierownych scian -tam gdzie potrzeba bylo wiecej kleju. wszystkie spoiny zapiankowane, kolkowanie, zaciagniecie siatki i klej dwa razy, gruntowanie i tynk (styropian w niektorych miejscach szlifowany)

Podbitka z PVC (siding) po 30 zl/m2 robocizny.

Dodatkowo platne:

* przyklejenie dekoracji (ramki ozdobne nad oknami) ale same proste ramki w cenie metra zawarte

* parapety klinkierowe

Cena na dzien dziesiejszy w Warszawie.

Zalezalo mi na ekipie ktora powaznie wezmie fakt, ze dom ma byc nisko-energetyczny i podola temu zadaniu. Sprawdzilo sie i wykonanie bardzo dokladne, nie wciskali kleju do siatki w "szpary" tylko pianke i "szczelnie" obrabiali otwory nie musialem tego pilnowac. :)

Cena zalezna jest tez od stopnia skomplikowania prac, u mnie poszlo ba...rdzo duzo katownikow do obrobek narozy scian i wokol otworow okiennych i drzwiowych. Zreszta zobaczcie ponizej na zdjeciu -sporo pracy bylo :)

Zdjecie zrobione kilka dni temu:

http://img40.imageshack.us/img40/8252/dsc01862sv.th.jpg

Pzdr.

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ocieplenie budynku 35zł/m2 bez materiału, bez odliczania okien, z materiałem 80zł/m2 przy czym wykonawca upiera się przy swoim materiale - Śląsk.

Jedna i druga cena jest dobra.

Ale za co te 80 zł ? Za samo ocieplenie ? Jakiej grubości ? Ja płacę 56 zł/m2 z materiałem za styro FS 70 15 cm i 52 zł/m2 za 12 cm, na to oczywiści klej, siatka itd. Na wiosnę tynk silikonowy 37 zł/m2 z materiałem. Ekipa wchodzi i wychodzi - nic mnie nie interesuje.

Ocieplenie budynku 35zł/m2 bez materiału, bez odliczania okien, z materiałem 80zł/m2 przy czym wykonawca upiera się przy swoim materiale - Śląsk.

Ale za co te 80 zł ? Za samo ocieplenie ? Jakiej grubości ? Ja płacę 56 zł/m2 z materiałem za styro FS 70 15 cm i 52 zł/m2 za 12 cm, na to oczywiści klej, siatka itd. Na wiosnę tynk silikonowy 37 zł/m2 z materiałem. Ekipa wchodzi i wychodzi - nic mnie nie interesuje.

Jeżeli mówimy o ociepleniu to należy przez to rozumieć wykonanie pełnej usługi, cyli:

- przygotowanie podłoża,

- przyklejenie styropianu,

- montaż kołków,

- nałożenie siatki z klejem,

- zagruntowanie,

- położenie warstwy tynku.

80 zł. usługa + materiał to bardzo dobra cena.

Sprostowanie i wyjaśnienie: cena za ocieplenie wynosi 60zł z materiałem i obejmuje przygotowanie, klejenie styropianu, kołkowanie, siatkę i klej. Tynk akrylowy to kolejne 30zł. Styropian firmy Styropol gr. 13cm + dodatkowo ramki wkoło okien. Tak jak pisałam otwory okienne nie są odliczane.

Ja właśnie jestem po rozliczeniu z majstrem.

robocizna - 40 pln/m2 (styropian, siatka itd tynk)

materiały bez styropianu ( w tym tynk silikonowy) ok. 20 pln/m2. Materiały przywoził majster - tej cenie jest też mozaika, ale było jej niewiele.

Cena styropianu może się bardzo wahać. Zwykły kosztuje w tej chwili chyba ok 100 pln/m3. My płaciliśmy sporo więcej, bo mamy szary.

Tamtu

materiały bez styropianu ( w tym tynk silikonowy) ok. 20 pln/m2.

Jakoś nie rozumię... Robocizna bez materiału 40zł, a z materiałem ale bez styropianu dodatkowo 20zł???

Jakoś nie rozumię... Robocizna bez materiału 40zł, a z materiałem ale bez styropianu dodatkowo 20zł???

Aby wasze odpowiedzi były czytelne dla wszystkich to należy podać w przybliżeniu nazwę systemu dociepleń i grubość warstwy docieplenia, np.

- system baumit (klebespachtel)

- styropian gr. 12 cm

- siatka np ACE

- tynk silikonowy

.............................CENA M+R= ..........zł/m2 netto

(M+R=materiał + robocizna)

Cena może być wyższa przy zastosowaniu różnych dodatków, które są bardzo pracochłonne, np.

- listwy przyokienne

- listwy okapowe

- listwy dylatacyjne

- elementy dekoracyjne

Pozdrawiam.

Arte100

Aby wasze odpowiedzi były czytelne dla wszystkich to należy podać w przybliżeniu nazwę systemu dociepleń i grubość warstwy docieplenia, np.

- styropian gr. 12 cm

- siatka np ACE

- tynk silikonowy

Cena może być wyższa przy zastosowaniu różnych dodatków, które są bardzo pracochłonne, np.

- listwy przyokienne

- listwy okapowe

- listwy dylatacyjne

- elementy dekoracyjne

Pozdrawiam.

Arte100

W tym celu wystarczy wejść na allegro i sobie przeliczyć. Myślę, ze ceny orientacyjne powinny wystarczyć.

I trzeba naprawdę nie mieć co robić, żeby siedzieć i wypisywać systemy, nazwy i ceny poszczególnych elementów.

Ja mam bardzo szczegółowo rozpisane koszty, poprzeliczane średnie koszty wg założeń i wykonania, bo robię to zawodowo. Jednak nawet mi nie chciałoby się czegoś takiego rozpisywać na poszczególne elementy, bo nie ma to znaczenia, gdyż każdy dom jest inny.

Tamtu

- styropian gr. 12 cm

- siatka np ACE

- tynk silikonowy

- listwy przyokienne

- listwy okapowe

- listwy dylatacyjne

- elementy dekoracyjne

Pozdrawiam.

Arte100

W tym celu wystarczy wejść na allegro i sobie przeliczyć. Myślę, ze ceny orientacyjne powinny wystarczyć.

I trzeba naprawdę nie mieć co robić, żeby siedzieć i wypisywać systemy, nazwy i ceny poszczególnych elementów.

Ja mam bardzo szczegółowo rozpisane koszty, poprzeliczane średnie koszty wg założeń i wykonania, bo robię to zawodowo. Jednak nawet mi nie chciałoby się czegoś takiego rozpisywać na poszczególne elementy, bo nie ma to znaczenia, gdyż każdy dom jest inny.

Tamtu

Przeczytaj wszystkie wypowiedzi tego tematu a zobaczysz jaką niemądrą rzecz napisałeś.

Na cenę m2 ocieplenia ma wpływ wiele czynników, tj:

- grubość styropianu

- rodzaj systemu (między np. Baumitem a Fastem, Izolbetem czy Kabe jest dość duża różnica w cenie i jakości rzecz jasna)

- zastosowanie tynku mineralnego a silikonowego robi bardzo dużą różnicę w cenie.

Jeżeli nie chce Ci się pisać to nie pisz, nikt Cię o to nie prosi.

Wywołałam jakąś żywą dyskusję, a w sumie chodziło mi o to, że nie zrozumiałam wypowiedzi tamtu, a konkretnie tej części:

Albo materiał albo robocizna, albo ze styropianem, albo bez. Oczywiście rodzaj materiału robi różnicę, dlatego może lepiej operować kwotami za samą robociznę.

Wywołałam jakąś żywą dyskusję, a w sumie chodziło mi o to, że nie zrozumiałam wypowiedzi tamtu, a konkretnie tej części:

Albo materiał albo robocizna, albo ze styropianem, albo bez. Oczywiście rodzaj materiału robi różnicę, dlatego może lepiej operować kwotami za samą robociznę.

A czego tu nie rozumieć?

Robocizna obejmuje położenie styropianu, zatopieniu siatki, gruntowanie i tynk - napisane w nawiasie.

Materiały bez styropianu. Podałam bez, bo mój styropian kosztował ponad 170 pln/m3 co stanowi cenę wyższą o ok. 70% od cen zwykłego styropianu.

A tak naprawdę to można porównywać jedynie ceny robocizny, bo ceny materiałów różnią się drastycznie w zależności od miejsca zakupu (nie mylić z regionem). Ja styropian kupiłam po 170 prosto z fabryki, a w składzie na zamówienie kosztował 220 pln/m3. Znalazłam też ceny pośrednie.

Dodatkowo można było kupić przed podwyżką, po podwyżce lub po spadku cen po podwyżce. :) :) :)

Tamtu

• 2 weeks później...
Kurka wodna, a mi dzisiaj gość wycenił na 50 zł netto / m2.

Całość : ocieplenie styro 14 cm, klej, siatka, zagruntowanie a na wiosnę tynk.

:o :o :o

Gdybym chciała bez tynku ( to zrozumiałe na tą porę roku ) to chce za to 27 zł netto / m2.

Widzę, że macie dużo taniej....

:-?

Aga, czy ja wiem czy taniej... Jak za robociznę z materiałem to jest to całkiem uczciwa cena. Tym bardziej, że w tych 50zł jeszcze będziesz mnieć tymk. U mnie tynk to dodatkowe 30zł, bo jeszcze raz muszą stawiać rusztowanie... :roll:

U mnie właśnie zaczęli panowie o specjalności jak w wątku.

Robocizna 45 zł brutto m2. Styropian i cała reszta z tynkiem. W cenie montaż parapetów (tu cerramiczne kształtki parapetowe). Od metrażu odlicza się otwory pow. 4m2., możliwe są bonie, łączenie kolorów. Materiał kupuję sam.

Co do ceny przy robocie podzielonej na dwa etapy - nie dziwię się, że może być wyższa. Sam fakt rozstawienia rusztowania po raz drugi musi kosztować...

Pozdr.