kasiasikorka 10.12.2006 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Witam Wszystkich Stoję przed wyborem kupna projektu, zastanawia mnie czy jest lepsza opcja z piwnicą czy też ją sobie odpuścić??? Podzielcie się swoimi doświadczeniami.Czy duży jest koszt częściowego podpiwniczenia domu???Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 10.12.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 No mały nie jest.Pomimo stosowania na ściany piwnic tańszego materiału to i tak zawsze taniej stawiać mury nad ziemią. Zastanów się czy potrzebujesz piwnicy. Jeśli tak to ja zbuduj. Jeśli chcesz tam trzymać pralkę i graty to taniej przewidzieć w domu na parterze pomieszczenia gospodarcze i efekt ten sam.Ale jeśli masz wysoko wodę gruntową to zupełnie sobie odpuść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 10.12.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Zrezygnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 10.12.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Jeśli tylko wody gruntowe pozwalają budować i to pod całym domem. Miejsca nigdy za dużo. Po to się domu buduje aby mieś magazynek, warsztacik itp. Koszty takie jak innych kondygnacji (dochodzi koparka, ale tańszy materiał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 10.12.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Piwnica podraża koszt budowy domu o 30%, wybór jest Twój, lepiej zrezygnuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 10.12.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 BUDUJ PIWNICĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ci co nie maja zaluja! jak projekt jest z zalozenia z piwnica, to nie mozna zmieniac ze wzgledow funkcjonalnych!!!!!!!!!! mielismy ten sam dylemat, ale warunki nam ograniczyly mozliwosc wyboru i piwnice bedziemy miec! ...bardzo sie cieszymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 10.12.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 zreszta zerknij: http://www.dom-jednorodzinny.pl projekt LK&219 ...i co by bylo bez "piewni" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 10.12.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 ...podpowiem co: g**** w zoo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 10.12.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Koszt budowy piwnicy nie jest wielki ale koszt izolacji przeciwwilgociowej juz jest znaczny. Raz zle zrobiona izolacja bedziedzie twoja wieczna udreką. Ostatnio ogladalem budynek w okolicach bielskiem byl w stanie surowym i w dosc atrakcyjnej cenie mial zasypana piwnice, a dlaczego to juz tylko sie moge domyslac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baroszero 10.12.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 na pewno budowa piwnicy podraża koszty (np. dodatkowy strop) ale jak widzę jak niektórzy zasypują ziemią metrowe ściany fundamentowe to mnie krew zalewa. Piwnica bardzo się przydaje podczas budowy (chowanie materiału) jak i później. Nie musisz np. na wczesnym etapie budowy myśleć o rurach (zawsze można coś zmienić) i ich rozprowadzeniu bo zawsze masz do dyspozycji piwnicę dzięki której można wybrnąć prawie z każdej sytuacji, a po zamieszkaniu masz z...sty azyl dla siebie i swoich klamotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 10.12.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Jak dzieci wyfruną z domu zostanie Ci parter i piętro i piwnica.Lepiej jek zostanie tylko parter i piętro.Szkoda kasy.Szkoda życia.Za cenę piwnicy zrobić ziemiankę w ogrodzie i wyjechać w egzotyczną podróż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart_us 10.12.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Zrezygnuj z piwnicy niepotrzebny wydatek. Lepiej wydać kasę na coś lepszego. A jak źle wykonasz piwnicę to masz same problemy i wodę w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 10.12.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 na pewno budowa piwnicy podraża koszty (np. dodatkowy strop) ale jak widzę jak niektórzy zasypują ziemią metrowe ściany fundamentowe to mnie krew zalewa. Piwnica bardzo się przydaje podczas budowy (chowanie materiału) jak i później. Nie musisz np. na wczesnym etapie budowy myśleć o rurach (zawsze można coś zmienić) i ich rozprowadzeniu bo zawsze masz do dyspozycji piwnicę dzięki której można wybrnąć prawie z każdej sytuacji, a po zamieszkaniu masz z...sty azyl dla siebie i swoich klamotów. ...z tym chowaniem materiałów to świetny pomysł, zastosuję go, to nie ukradną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 10.12.2006 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Wiele razy na temat piwnicy wypowiadalem sie juz na forum.Warto ja miec. Jednak nie jest tania , wiec pytanie powinno brzmiec : stac mnie na nie czy nie ? Dorabianie jakiejs ideologii , ze piwnca jest" be" przez tych co piwnicy nie maja , jest tylko oznaka samopocieszania. Pisanie , ze to tylko koszt stropu plus jakies bloczki ..... jest naiwnoscia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 10.12.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 ja chcialam, ale zrezygnowalam wybrany projekt nie mial piwnicy i wszystkie pomieszczenia gospodarcze byly ulokowane na parterze ew. na poddaszu nie zalezalo mi tez na powiekszeniu powierzchni domu bo i tak jest duza koszt wykonania wysoki tylko tej piwniczki na wino szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 10.12.2006 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Piwnica. Zdecydowanie TAK ! Jeszcze nie wyszedłem z ziemi, a mam 350 m2 powierzchni którą już wykorzystuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 10.12.2006 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Wiele jest argumentow za piwnica.Ja jeszcze nie pisalem o tym , ze majac piwnice , zwiekszamy znacznie powierzchnie domu , a koszty ogrzewania sa prawie takie same jak bez piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 10.12.2006 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Jeżeli jest tylko taka możliwość, to stawiaj dom z podpiwniczeniem.Te dodatkowe 30% wartości całej budowy to bzdura.Pomyśl jakie będą korzyści. Przecież dom budujemy na lata.I jeszcze coś o czym zapominamy. Piwnica jeżeli jest użytkowa potrzebuje znikome ilości energii do jej ogrzania.Można w niej urządzić saunę, salkę gimnastyczną, podręczny warsztacik jak ktoś nie ma lewych rąk, a nawet pokój męskich spotkań przy dębowym stole i kominku.Piwnica nie musi być lochem, ciemnym i wilgotnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 10.12.2006 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Piwnica - odwieczny problem inwestorów budować czy nie. Ja jestem zdania iż to zależy od przyszłego zagospodarowania tego poziomu. Jeżeli ma to być składzik na rupiecie to odradzam, szkoda finansów. Jeżeli jednak będzie ona wykorzystana w inny sposób to się opłaca. Wady i zalety piwnicy: http://blog.twojprojekt.pl/2006/11/poziom-1/ Decyzja zawsze należy do budującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 10.12.2006 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Piwnica. Zdecydowanie TAK ! Jeszcze nie wyszedłem z ziemi, a mam 350 m2 powierzchni którą już wykorzystuję. ...piwnica 350m2!!!? ile ty masz m2 domu (całkowitej)??? p.s. aż wielokropków zapomniałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts