Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZREZYGNOWAĆ Z PIWNICY CZY TEż NIE???

Recommended Posts

Np. dom parterowy bez poddasza 198m2, a piwnicy będzie u mnie 250m2.

No bo 198(parter) plus 50 garaż, no i łącznik pomiędzy domem, a garażem. Wszystko podpiwniczone.

Myślę nad poszerzeniem piwnicy poza główny fundament na pewnym odcinku. Chodzi o to by mieć z głowy szuflowanie opału.

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jesli nie uzasadniasz posiadania piwnicy rodzajem pracy jak wykonujesz lub tez stylem zycia jaki prowadzisz ;-) .... to nie widze powodow zeby ja posiadac ..

koszt m2 powierzchni pod ziemia jest taki sam jak koszt m2 nad ziemia

gdzie wolisz mieszkac ??

...ale piwnica nie jest przeznaczona do tych samych celów...

i wlasnie w tym rzecz ze nie jest !!!!

o tym wlasnie napisalem w pierwszej czesci mojego postu .... ilu z nas tak naprawde zamierza wykorzystywac piwnice naprawde jako funkcjonalne, potrzebne pomieszczenie ? ilu jedynie jako graciarnie (dosyc droga) ? ilu ja buduje bo taki ma projekt i bardziej im zalezy na calej reszcie niz piwnicy samej w sobie ??

moj pierwszy dom jaki budowalem byl podpiwniczony, cieszylem sie z tego,

dzisiaj dopiero zrozumialem ze po prostu marnotrawilem ciezko zarabiane pieniadze

nie twierdze ze takie pomieszczenia nie sa potrzebne, ale inwestujac w nie nalezy baaaaardzo rozwaznie rozpatrzyc za i przeciw ;-)

PS

dziaj widzialem cala mase postow w ktorych przewija sie watek stricte ekonomiczny (vide "drzwi wejsciowe z Chin"), wielu z nas szuka oszczednosci chocby rzedu kilkuset zlotych, uznajac ze moga miec znaczenie w koncowym rozrachunku .... mowiaz\\ac o pienicy mowimy byc moze o kilkunastu tysiacach zl wydanych na byc moze nie do konca wykorzystana powierzchnie.

i wlasnie w tym rzecz ze nie jest !!!!

o tym wlasnie napisalem w pierwszej czesci mojego postu .... ilu z nas tak naprawde zamierza wykorzystywac piwnice naprawde jako funkcjonalne, potrzebne pomieszczenie ? ilu jedynie jako graciarnie (dosyc droga) ? ilu ja buduje bo taki ma projekt i bardziej im zalezy na calej reszcie niz piwnicy samej w sobie ??

moj pierwszy dom jaki budowalem byl podpiwniczony, cieszylem sie z tego,

dzisiaj dopiero zrozumialem ze po prostu marnotrawilem ciezko zarabiane pieniadze

nie twierdze ze takie pomieszczenia nie sa potrzebne, ale inwestujac w nie nalezy baaaaardzo rozwaznie rozpatrzyc za i przeciw ;-)

PS

dziaj widzialem cala mase postow w ktorych przewija sie watek stricte ekonomiczny (vide "drzwi wejsciowe z Chin"), wielu z nas szuka oszczednosci chocby rzedu kilkuset zlotych, uznajac ze moga miec znaczenie w koncowym rozrachunku .... mowiaz\\ac o pienicy mowimy byc moze o kilkunastu tysiacach zl wydanych na byc moze nie do konca wykorzystana powierzchnie.

...ja zamierzam wykorzystywać piwnicę...

...zależało mi na niej, chpciaż reszta rodziny była na nie...

Ja jestem zmuszona budować piwnicę ponieważ buduję sie w zabudowie szeregowej. W piwnicy 70m2 będę miaął dwa garaze, pralnię, kotłownię i pomieszczenie gospodarcze. Zastanawiam sie tylko z czego ją budować.Myślę nad cegłą pełną (taka malutką), w składzie budowlanym polecali mi także bloczki fundamentowe (większe, z betonu, szybciej sie buduje). Nie wiem tylko czy jak użyje tych bloczków fundamentowych nie będę miała wilgoci. Co wy na to? Z czego budujecie?

Ja jestem zmuszona budować piwnicę ponieważ buduję sie w zabudowie szeregowej. W piwnicy 70m2 będę miaął dwa garaze, pralnię, kotłownię i pomieszczenie gospodarcze. Zastanawiam sie tylko z czego ją budować.Myślę nad cegłą pełną (taka malutką), w składzie budowlanym polecali mi także bloczki fundamentowe (większe, z betonu, szybciej sie buduje). Nie wiem tylko czy jak użyje tych bloczków fundamentowych nie będę miała wilgoci. Co wy na to? Z czego budujecie?

Ja stawiałem z bloczków betonowych.

.... mowiąc o pienicy mowimy byc moze o kilkunastu tysiacach zl wydanych na byc moze nie do konca wykorzystana powierzchnie.

A mnie było po prostu szkoda metra ściany zasypanej pod ziemią. Dostawiłem jeszcze 3/2 metra i miałem już piwnicę.

Koszty: koparka godzinę dłużej kopała, ~1,5 metra ściany piwnicy i strop nad piwnicą. Oszczędność na piasku do zasypywania fundamentów.

Poza tym nie wyobrażam sobie domu bez piwniczki na wino czy warzywa.

Dzięki za odpowiedź Demex.Własnie też sie zastanaiwam nad bloczkami betonowymi, tylko nie wiem dlaczego ale na osiedlu na którym zamierzam budować wszyscy mają piwnice z cegły czerownej (takiej malutkiej), a przecież nimi sie dłużej buduje i są droższe, wiecej idzie zaprawy. Myśłałam więc że te bloczki betonowe majajakieś gorsze właściwości, że z nich nie budują, że powstaje np. wilgoć. A jak Ty jesteś narazie z nich zadowolony?

Z czy bez piwnicy - to sprawa indywidualna

potrzeby a możliwości

jedno co mogę podpowiedzieć to to że jeśli już piwnica to pod całym domem !!!!

mieszkam teraz w takim częściowo-podpiwniczonym

na ścianach parteru mam odwieczny problem z rysami na ścianach, nawet na plytkach w łazience - po ok pół roku od położenia !!!~

ziemia, fudamenty pracuję i stykają się z różnym naciskiem- nie potrafię sobie wyobrazić takiej technologi żeby uniknąć tego problemu - chyba że wykop i fundamenty pod całym domem a potem zasypać "niepotrzebne" ale to to już wogule sęsu nie ma

razem z mężem wybraliśmy projekt bez piwnic (chociaz usytuowanie terenu na to pozwalało) za to jednak chcemy obok domu garaż z małym pomiszczeniem gospodarczym pod którym ewentualnie bedzie mała piwniczka. jesteśmy zdania że do ma być domem i należy oddzialić od niego pozostałe rzeczy - o ile pozwala na to wielkość dzialki

• 1 month później...

W tym wątku już coś napisałem o kosztach budowy piwnicy:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=87993&postdays=0&postorder=asc&start=60

Zdecydowanie tak chyba że wysoko są wody gruntowe wtedy izolacja przeciwWODNA jest już bardzo droga. Izolacja przeciwwilgociowa wcale nie wychodzi tak drogo.

Chcę częściowo podpiwniczyć dom, ale wszyscy , począwszy od architekta po wykonawców mi odradzają bo:

1. drogo

2. po co? na warzywa i słoiki - bez sensu

3. może podmakać

4. dodatkowe schody

5. trudno dostać się do ściany pod budynkiem, gdyby przeciekała

6. nierówno osiada budynek i moze pękać

A ja i tak będę miała kawałek piwnicy, tylko chciałabym wiedzieć czy w/w powody są uzasadnione? Zwłaszcza 6.