Janussz 10.12.2006 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Np. dom parterowy bez poddasza 198m2, a piwnicy będzie u mnie 250m2.No bo 198(parter) plus 50 garaż, no i łącznik pomiędzy domem, a garażem. Wszystko podpiwniczone.Myślę nad poszerzeniem piwnicy poza główny fundament na pewnym odcinku. Chodzi o to by mieć z głowy szuflowanie opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 11.12.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Ja mam glinę, i pełne podpiwniczenie. Wg mnie piwnicy - to coś wspaniałego - a koszty, no cóż - dom to studnia bez dna. Jak się policzy, ile wydaje się w życiu na samochody, czy wczasy - to koszt piwnicy wygląda trochę inaczej. Wg mnie - buduj!!!!!!!!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 11.12.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Tez mam glinę i piwnicę. Ale nie pod całym domem, tylko jakieś 70 metrów. Mieści sie tam kotłownia i garaz. I bedzie miejsce na graciarnie Co do kosztu, to bardzo duży wg mnie, ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 11.12.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Piwnica. Zdecydowanie TAK ! Jeszcze nie wyszedłem z ziemi, a mam 350 m2 powierzchni którą już wykorzystuję. ...piwnica 350m2!!!? ile ty masz m2 domu (całkowitej)??? p.s. aż wielokropków zapomniałem... 1050 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 17.12.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 jesli nie uzasadniasz posiadania piwnicy rodzajem pracy jak wykonujesz lub tez stylem zycia jaki prowadzisz .... to nie widze powodow zeby ja posiadac .. koszt m2 powierzchni pod ziemia jest taki sam jak koszt m2 nad ziemia gdzie wolisz mieszkac ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 17.12.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 jesli nie uzasadniasz posiadania piwnicy rodzajem pracy jak wykonujesz lub tez stylem zycia jaki prowadzisz .... to nie widze powodow zeby ja posiadac .. koszt m2 powierzchni pod ziemia jest taki sam jak koszt m2 nad ziemia gdzie wolisz mieszkac ?? ...ale piwnica nie jest przeznaczona do tych samych celów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 17.12.2006 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 i wlasnie w tym rzecz ze nie jest !!!! o tym wlasnie napisalem w pierwszej czesci mojego postu .... ilu z nas tak naprawde zamierza wykorzystywac piwnice naprawde jako funkcjonalne, potrzebne pomieszczenie ? ilu jedynie jako graciarnie (dosyc droga) ? ilu ja buduje bo taki ma projekt i bardziej im zalezy na calej reszcie niz piwnicy samej w sobie ?? moj pierwszy dom jaki budowalem byl podpiwniczony, cieszylem sie z tego, dzisiaj dopiero zrozumialem ze po prostu marnotrawilem ciezko zarabiane pieniadze nie twierdze ze takie pomieszczenia nie sa potrzebne, ale inwestujac w nie nalezy baaaaardzo rozwaznie rozpatrzyc za i przeciw PS dziaj widzialem cala mase postow w ktorych przewija sie watek stricte ekonomiczny (vide "drzwi wejsciowe z Chin"), wielu z nas szuka oszczednosci chocby rzedu kilkuset zlotych, uznajac ze moga miec znaczenie w koncowym rozrachunku .... mowiaz\\ac o pienicy mowimy byc moze o kilkunastu tysiacach zl wydanych na byc moze nie do konca wykorzystana powierzchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 17.12.2006 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 i wlasnie w tym rzecz ze nie jest !!!! o tym wlasnie napisalem w pierwszej czesci mojego postu .... ilu z nas tak naprawde zamierza wykorzystywac piwnice naprawde jako funkcjonalne, potrzebne pomieszczenie ? ilu jedynie jako graciarnie (dosyc droga) ? ilu ja buduje bo taki ma projekt i bardziej im zalezy na calej reszcie niz piwnicy samej w sobie ?? moj pierwszy dom jaki budowalem byl podpiwniczony, cieszylem sie z tego, dzisiaj dopiero zrozumialem ze po prostu marnotrawilem ciezko zarabiane pieniadze nie twierdze ze takie pomieszczenia nie sa potrzebne, ale inwestujac w nie nalezy baaaaardzo rozwaznie rozpatrzyc za i przeciw PS dziaj widzialem cala mase postow w ktorych przewija sie watek stricte ekonomiczny (vide "drzwi wejsciowe z Chin"), wielu z nas szuka oszczednosci chocby rzedu kilkuset zlotych, uznajac ze moga miec znaczenie w koncowym rozrachunku .... mowiaz\\ac o pienicy mowimy byc moze o kilkunastu tysiacach zl wydanych na byc moze nie do konca wykorzystana powierzchnie. ...ja zamierzam wykorzystywać piwnicę... ...zależało mi na niej, chpciaż reszta rodziny była na nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariang 18.12.2006 02:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Wg mnie jeśli nie ma ograniczeń w wielkości działki lepiej wybudować większy dom niż piwnicę. Natomiast jeśli ktoś ma małą działkę to wtedy siłą rzeczy w piwnicy można umiejscowić kotłownie, pralnie itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 18.12.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Ja jestem zmuszona budować piwnicę ponieważ buduję sie w zabudowie szeregowej. W piwnicy 70m2 będę miaął dwa garaze, pralnię, kotłownię i pomieszczenie gospodarcze. Zastanawiam sie tylko z czego ją budować.Myślę nad cegłą pełną (taka malutką), w składzie budowlanym polecali mi także bloczki fundamentowe (większe, z betonu, szybciej sie buduje). Nie wiem tylko czy jak użyje tych bloczków fundamentowych nie będę miała wilgoci. Co wy na to? Z czego budujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 18.12.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Ja jestem zmuszona budować piwnicę ponieważ buduję sie w zabudowie szeregowej. W piwnicy 70m2 będę miaął dwa garaze, pralnię, kotłownię i pomieszczenie gospodarcze. Zastanawiam sie tylko z czego ją budować.Myślę nad cegłą pełną (taka malutką), w składzie budowlanym polecali mi także bloczki fundamentowe (większe, z betonu, szybciej sie buduje). Nie wiem tylko czy jak użyje tych bloczków fundamentowych nie będę miała wilgoci. Co wy na to? Z czego budujecie? Ja stawiałem z bloczków betonowych. .... mowiąc o pienicy mowimy byc moze o kilkunastu tysiacach zl wydanych na byc moze nie do konca wykorzystana powierzchnie. A mnie było po prostu szkoda metra ściany zasypanej pod ziemią. Dostawiłem jeszcze 3/2 metra i miałem już piwnicę. Koszty: koparka godzinę dłużej kopała, ~1,5 metra ściany piwnicy i strop nad piwnicą. Oszczędność na piasku do zasypywania fundamentów. Poza tym nie wyobrażam sobie domu bez piwniczki na wino czy warzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 18.12.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Dzięki za odpowiedź Demex.Własnie też sie zastanaiwam nad bloczkami betonowymi, tylko nie wiem dlaczego ale na osiedlu na którym zamierzam budować wszyscy mają piwnice z cegły czerownej (takiej malutkiej), a przecież nimi sie dłużej buduje i są droższe, wiecej idzie zaprawy. Myśłałam więc że te bloczki betonowe majajakieś gorsze właściwości, że z nich nie budują, że powstaje np. wilgoć. A jak Ty jesteś narazie z nich zadowolony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 18.12.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Zdecydowanie zadowolony. Właśnie skończyli tynkować. Wilgoć ?? - ważniejsze od materiału na ściany jest izolacja: dysperbit + styropian + dysperbit + folia (u mnie zwykła bo jest sucho - dom na górce stoi, a jak ktoś ma mokro to kubełkowa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 18.12.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Z czy bez piwnicy - to sprawa indywidualnapotrzeby a możliwościjedno co mogę podpowiedzieć to to że jeśli już piwnica to pod całym domem !!!!mieszkam teraz w takim częściowo-podpiwniczonymna ścianach parteru mam odwieczny problem z rysami na ścianach, nawet na plytkach w łazience - po ok pół roku od położenia !!!~ziemia, fudamenty pracuję i stykają się z różnym naciskiem- nie potrafię sobie wyobrazić takiej technologi żeby uniknąć tego problemu - chyba że wykop i fundamenty pod całym domem a potem zasypać "niepotrzebne" ale to to już wogule sęsu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 18.12.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 ...zapraszam na mój temat o podpiwniczeniu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=87993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta 20.12.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 razem z mężem wybraliśmy projekt bez piwnic (chociaz usytuowanie terenu na to pozwalało) za to jednak chcemy obok domu garaż z małym pomiszczeniem gospodarczym pod którym ewentualnie bedzie mała piwniczka. jesteśmy zdania że do ma być domem i należy oddzialić od niego pozostałe rzeczy - o ile pozwala na to wielkość dzialki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 22.12.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 ja bym nie rezygnowal. koltownia, pralnia, spizarnia, garaz - po co marnowac powierzchnie mieszkalna czy dzialke? sami mamy pod calym domem + powiekszona o taras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leesou 23.01.2007 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 W tym wątku już coś napisałem o kosztach budowy piwnicy: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=87993&postdays=0&postorder=asc&start=60 Zdecydowanie tak chyba że wysoko są wody gruntowe wtedy izolacja przeciwWODNA jest już bardzo droga. Izolacja przeciwwilgociowa wcale nie wychodzi tak drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 24.01.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 jak cie tylko stac to buduj - ja nie mam izałuje (mam tylko mała piwniczke na wina). taka piwnica to super sprawa - można ja wykorzystac na wiele sposobow np. sauna, siłownia, warsztat itp. A jedni znajomi maja w piwnicy bar i sale tzw, imprezowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anla 25.01.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Chcę częściowo podpiwniczyć dom, ale wszyscy , począwszy od architekta po wykonawców mi odradzają bo:1. drogo2. po co? na warzywa i słoiki - bez sensu3. może podmakać4. dodatkowe schody5. trudno dostać się do ściany pod budynkiem, gdyby przeciekała6. nierówno osiada budynek i moze pękać A ja i tak będę miała kawałek piwnicy, tylko chciałabym wiedzieć czy w/w powody są uzasadnione? Zwłaszcza 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts