demex 25.01.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 A czemu tylko pod częścią domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 25.01.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Chcę częściowo podpiwniczyć dom, ale wszyscy , począwszy od architekta po wykonawców mi odradzają bo: 1. drogo 2. po co? na warzywa i słoiki - bez sensu 3. może podmakać 4. dodatkowe schody 5. trudno dostać się do ściany pod budynkiem, gdyby przeciekała 6. nierówno osiada budynek i moze pękać A ja i tak będę miała kawałek piwnicy, tylko chciałabym wiedzieć czy w/w powody są uzasadnione? Zwłaszcza 6. ad1/ prawda ad2/ na warzywa i sloiki bez sensu ale przeciez nie tylko po to sa piwnice ad3/ moze ale nie musi ad4/ mozna jeszcze spuszczac sie po rurze albo zjezdzac winda a dodatkowych bedzie pare innych rzeczy chocby drzwi , okna , .... dlatego patrz punkt 1 ad5/ nie rozumiem ad6/ prawda , dlatego lepiej pod calym budynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anla 25.01.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 5. trudno dostać się do ściany pod budynkiem, gdyby przeciekała Gdyby izolacja budynku była nieszczelna na ścianie która biegnie pod środkiem budynku w przypadku częściowego podpiwniczenia. Nie wiem czy mnie zrozumiałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anla 25.01.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 A może ktoś ma pomysł na zrobienie zimnej piwniczki pod gankiem? ktoś pisał na forum że zrobił sobie taką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anla 25.01.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 demex A czemu tylko pod częścią domu? Będzie pomieszczenie na c.o. i spiżarnia. Dom parterowy ok. 150m. bez użytkowego poddasza więc piwnica na całości za duża. Odpadają wszelkie sauny bilardy i pingpongi w piwnicy. Nie chciałabym tez poszerzać domu. Muszę mieć zimną piwniczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 25.01.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 OK. Faktycznie przy tej powierzchni powinno wystarczyć tylko pod częścią domu. Ja jestem typ "zbieracza". Mam piwnice pod domem o wymiarach 9mx15m. I jakoś nie jest za duża. Tylko że ja mam domek na pochyłym stoku i część podpiwniczenia to garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 25.01.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Ja bym chciała mieć piwnicę...ale ziemia nie pozwoliła..glina i woda Jak Cię stać to buduj Zawsze się przyda!! Podzielam zdanie Majave i Janussza. Mądrze mówią Magazynek, piwniczka na winko, siłownia, warsztacik...możliwości full a i klimat można tam zrobić fajny BUDUJ. Zastanawiać się będziesz później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikach 26.01.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 My w projekcie mieliśmy częściowe podpiwniczenie - na kotłownię, pralnię i tzw. słoiki, ale Wykonawca przekonał nas, żeby zamiast fundamentów schodkowych,( które są ponoć konieczne przy podpiwniczeniu częściowym, aby budynek równo siadał i nie pękał) podpiwniczyć cały dom, bo w tym przypadku różnica w kosztach była by niewielka a korzyści ogromne. Posłuchaliśmy no i mamy 120 m2 piwnic, dużo mniej kasy niż przewidywaliśmy - budowę zakończyliśmy właśnie na etapie piwnic, więc stwierdzenie czy potrzebna czy nie podsumuję za jakiś czas. Jeśli masz kasę podpiwniczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 26.01.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 kasa, kasa..... Jak jest cena piwnicy? metr więcej ściany (bo 1 metr masz i tak jako fundament) i strop. Coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anla 26.01.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 1. fundamenty schodkowe - czy gwarantują równe osiadanie domu? 2. czy 40 m. piwnicy to będzie aż tak duży koszt (w stanie surowym), zaznaczam że budynek będzie miał fundamenty 70 cm. nad ziemią, bo chcę mieć kilka schodków do domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 26.01.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 kasa, kasa..... Jak jest cena piwnicy? metr więcej ściany (bo 1 metr masz i tak jako fundament) i strop. Coś jeszcze? Wykopanie i wywiezienie ziemi, izolacje. ALE odpada zasypka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 27.01.2007 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Nawet gdybym miała więcej kasy nie budowałabym piwnicy. Lepiej mieć wszystko na jednym poziomie, ew. schody na górę plus jakiś stryszek Pralnia w piwnicy jest niewygodna bo za daeko od sypialni, spizarnia też, bo za daleko od kuchni. Jak ktoś chce budować dom typu szeregowiec - schodami w górę, schodami w dół to jego wybór. Rozumiem jak ktoś ma tyci domek na niewielkiej działce i się po prostu nie mieści.Ale średni dom bez programu gospodarczego od poziomu gruntu to porażka. I coś w tym jest bo niewielu ludzi buduje piwnice. Nie znam takich co nie mają i tego żałują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 29.01.2007 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 My mamy piwnicę i nie wyobrażam sobie - teraz, gdy dom stoi - gdzie wszytsko to co jest w piwnicy miałoby się zmieścić w części mieszkalnej. W piwnicy mam pralnię ( pralka, suszarka, brodzik dla psa innych brudów , deska do prasowania, wieszak do suszenie bielizny itp ) W innym pomieszczeniu mam kocioł gazowy , w następnym kocioł na paliwo stałe), pomieszczenie na graciarnię - meble ogrodowe, rowery, archiwum z dokumetami, które należy przechowywać 5 lat , a niektóre dożywotnio . Mamy w planie jeden pokój fitness itp. I gdzie bym miała to pomieścić na górze. Budować dom szerszy to niby jest za darmo - a gdzie dodatkowy koszt dachu, ścian, ocieplenia, tynków zewnętrznych ? Wg tego co czytam, tylko budowanie w dół kosztuje.Nawet jeśli trzeba zasypać 1,2 ściany fundamentowej to lepiej budować na szerokość! To chyba wg ekonomii socjalizmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 29.01.2007 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Wg tego co czytam, tylko budowanie w dół kosztuje.Nawet jeśli trzeba zasypać 1,2 ściany fundamentowej to lepiej budować na szerokość! To chyba wg ekonomii socjalizmu To mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anla 29.01.2007 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 uff... akwarysta, popieram,popieram,popieram........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 31.01.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Gdybym tylko miała więcej kasy aniżeli mam na budowę i gdybym budowała na innym terenie niż buduję to napewno miałabym piwnicę, oj by się przydała!!! Ale po pierwsze funduszy mam "na styk" a po drugie wody gruntowe wysoko, więc stawiamy bez piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atma 20.12.2007 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Zastanawiam się jak wygląda sprawa garażu w piwnicy . Tzn. czy pochylenie terenu nie powoduje utrudnienia w wyjeżdżaniu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 20.12.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Piwnica. Zdecydowanie TAK ! Jeszcze nie wyszedłem z ziemi, a mam 350 m2 powierzchni którą już wykorzystuję. ...piwnica 350m2!!!? ile ty masz m2 domu (całkowitej)??? p.s. aż wielokropków zapomniałem... 1050 Ged, budujesz pensjonat czy masz tak dużą rodzinę? Domki forumowiczów mają niewiele ponad ... jedno zero mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 20.12.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Ja buduję dom, a nie mieszkanko wolnostojące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts