Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZREZYGNOWAĆ Z PIWNICY CZY TEż NIE???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chcę częściowo podpiwniczyć dom, ale wszyscy , począwszy od architekta po wykonawców mi odradzają bo:

1. drogo

2. po co? na warzywa i słoiki - bez sensu

3. może podmakać

4. dodatkowe schody

5. trudno dostać się do ściany pod budynkiem, gdyby przeciekała

6. nierówno osiada budynek i moze pękać

A ja i tak będę miała kawałek piwnicy, tylko chciałabym wiedzieć czy w/w powody są uzasadnione? Zwłaszcza 6.

ad1/ prawda

ad2/ na warzywa i sloiki bez sensu ale przeciez nie tylko po to sa piwnice

ad3/ moze ale nie musi

ad4/ mozna jeszcze spuszczac sie po rurze albo zjezdzac winda :wink: a dodatkowych bedzie pare innych rzeczy chocby drzwi , okna , .... dlatego patrz punkt 1

ad5/ nie rozumiem :o

ad6/ prawda , dlatego lepiej pod calym budynkiem.

demex

A czemu tylko pod częścią domu?

Będzie pomieszczenie na c.o. i spiżarnia. Dom parterowy ok. 150m. bez użytkowego poddasza więc piwnica na całości za duża. Odpadają wszelkie sauny bilardy i pingpongi w piwnicy. Nie chciałabym tez poszerzać domu. Muszę mieć zimną piwniczkę.

Ja bym chciała mieć piwnicę...ale ziemia nie pozwoliła..glina i woda :cry: :cry:

Jak Cię stać to buduj :D :D :D Zawsze się przyda!! Podzielam zdanie Majave i Janussza. Mądrze mówią :lol: :lol: :lol:

Magazynek, piwniczka na winko, siłownia, warsztacik...możliwości full a i klimat można tam zrobić fajny :D BUDUJ. Zastanawiać się będziesz później. :wink:

My w projekcie mieliśmy częściowe podpiwniczenie - na kotłownię, pralnię i tzw. słoiki, ale Wykonawca przekonał nas, żeby zamiast fundamentów schodkowych,( które są ponoć konieczne przy podpiwniczeniu częściowym, aby budynek równo siadał i nie pękał) podpiwniczyć cały dom, bo w tym przypadku różnica w kosztach była by niewielka a korzyści ogromne. Posłuchaliśmy no i mamy 120 m2 piwnic, dużo mniej kasy niż przewidywaliśmy :( - budowę zakończyliśmy właśnie na etapie piwnic, więc stwierdzenie czy potrzebna czy nie podsumuję za jakiś czas. Jeśli masz kasę podpiwniczaj.

Nawet gdybym miała więcej kasy nie budowałabym piwnicy. Lepiej mieć wszystko na jednym poziomie, ew. schody na górę plus jakiś stryszek Pralnia w piwnicy jest niewygodna bo za daeko od sypialni, spizarnia też, bo za daleko od kuchni. Jak ktoś chce budować dom typu szeregowiec - schodami w górę, schodami w dół to jego wybór. Rozumiem jak ktoś ma tyci domek na niewielkiej działce i się po prostu nie mieści.Ale średni dom bez programu gospodarczego od poziomu gruntu to porażka. I coś w tym jest bo niewielu ludzi buduje piwnice. Nie znam takich co nie mają i tego żałują.

My mamy piwnicę i nie wyobrażam sobie - teraz, gdy dom stoi - gdzie wszytsko to co jest w piwnicy miałoby się zmieścić w części mieszkalnej.

W piwnicy mam pralnię ( pralka, suszarka, brodzik dla psa innych brudów :wink:, deska do prasowania, wieszak do suszenie bielizny itp )

W innym pomieszczeniu mam kocioł gazowy , w następnym kocioł na paliwo stałe), pomieszczenie na graciarnię - meble ogrodowe, rowery, archiwum z dokumetami, które należy przechowywać 5 lat , a niektóre dożywotnio :lol: .

Mamy w planie jeden pokój fitness itp. I gdzie bym miała to pomieścić na górze.

Budować dom szerszy to niby jest za darmo - a gdzie dodatkowy koszt dachu, ścian, ocieplenia, tynków zewnętrznych ? Wg tego co czytam, tylko budowanie w dół kosztuje.Nawet jeśli trzeba zasypać 1,2 ściany fundamentowej to lepiej budować na szerokość! To chyba wg ekonomii socjalizmu :wink:

• 10 months później...
Piwnica. Zdecydowanie TAK ! Jeszcze nie wyszedłem z ziemi, a mam 350 m2 powierzchni którą już wykorzystuję. :D

...piwnica 350m2!!!?

ile ty masz m2 domu (całkowitej)???

p.s. aż wielokropków zapomniałem... :wink:

1050 :D

Ged, budujesz pensjonat czy masz tak dużą rodzinę? :o Domki forumowiczów mają niewiele ponad ... jedno zero mniej :D