julieta 10.12.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Po dzisiejszej wizycie na budowie wpadłam na szalony pomysł. Chciałabym połączyć pomieszczenie gospodarcze (kotłownia) z kuchnią na parterze, tworząc kuchnio-jadalnie, a pom. gosp. przenieść na poddasze użytkowe. Ogrzewanie gazowe, podłogówka+grzejniki na parterze, grzejniki na poddaszu. Na razie mam stan surowy otwarty, ale komin wybudowany, za tydzień będzie kładziona dachówka. Poza tym chciałabym dodatkowe drzwi na taras z jadalni, a więc trzeba by w ścianie nośnej wyburzyć otwór. Pytanie brzmi: czy i co mogę zrobić? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 10.12.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Oczywiście że można ale pomieszczenie to musi spełniać wszystkie wymogi kotłowni głównie kubatura Nasi zachodni sąsiedzi stosują to powszechnie Problem może być tylko z gazownią ale jeśli zrobią ci projekt to powinno się udać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julieta 10.12.2006 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Pomieszczenia jeszcze nie ma, więc mogę zrobić specjalnie pod obowiązujące wytyczne. No i gazowni nie ma, bo będzie gaz z butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart_us 10.12.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Wstawić kocioł kondensacyjny z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz i żadne wielkie pomieszczenie nie jest potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 11.12.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Pamiętaj, że pomieszczenie musi być minimum 2,2m wysokie! Nie wiem jak to się liczy przy "skosach" dachu... Może najwyższy punkt? Oczywiście jest też kwestia wentylacji (otwór nawiewny na górze i wywiewny przy podłodze). Najlepiej zastosuj "komin turbo" do kotła z zamkniętą komorą spalania - odpadnie problem komina i w praktyce także nawiewu powietrza do celu spalania. Co prawda przepisy nie uwzględniają takiego kotła i mimo wszystko każą robić kratkę nawiewną 20x20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julieta 11.12.2006 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Dziękuję ślicznie za odpowiedzi. A więc można, no to fruuu, jeszcze muszę przekonać moją połówkę i ekipę do tego pomysłu Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart_us 11.12.2006 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 kocioł kondensacyjny może pobierać powietrze bezpośrednio z dworu ale musi być kominm typu rura w rurze i chyba nie musi być kratki nawiewnej, ja u siebie nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 12.12.2006 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Ja też nie, ale kratka wentylacyjna być musi, ale pod dachem to chyba nie problem. Trzeba tylko pomyśleć o zabezpieczeniu podłogi (stropu) od przeciekania wody, na wypadek prac przy kotle i zasobniku ciepłej wody użytkowej.Zdarza się że trzeba ją spuścić i trzeba mieć gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts