ewa 07.05.2003 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 Wybudowałem kominy firmy Schiedel i po paru paleniach w kominku na kamionce ( kominek jeszcze nie jest zabudowany) pojawiły sięczarne krople. Od miesiąca nie mogę nigdzie zgłosić reklamacji. Przedstawiciel na nasz rejon powiedział, że przyjedzie. Od tamtej pory jest nieuchwytny. Centrala firmy też nie odpowiada. Widać to banda oszustów, która wciska ludziom 50 lat gwarancji na kamionkę byle to sprzedać. Nic ich nie obchodzi, że robota stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sroczka 07.05.2003 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 a co to był za komin, bo ja miałam zamiar kupić też z tej firmy, ale słyszałam ze to nie kaminka, ale coś podobnego i jak twierdził doradca z tej firmy doskonale sie sprawdza w kominach nowych domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 07.05.2003 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 Komin Rondo (Fi 20). Myślę, że jak ktoś zabudował kominek od razu to tego nigdy nie zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 07.05.2003 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 No nie - mam taki w projekcie... może błędy podczas montażu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 07.05.2003 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 No to pięknie mam dokładnie ten sam komin, niestety jeszcze nie robiłam próby generalnej w zakresie palenia.U mnie komin stwiała ekipa, której szef był przedstawicielem Schiedla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 07.05.2003 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 Nie ma mowy o błędnym montażu. Jedyny odkryty element kamionki to ta część trójnika, do której została podłączona rura od wkładu. Właśnie na tej części to występuje. Nie wiem co dzieje się z kamionką, która jest w pustakach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 07.05.2003 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 Sebo: jaki byl koszt tego komina? PozdrawiamAdamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 07.05.2003 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 Sebo - spokojnie, to normalne Mam tez Schiedla i tez bylem w szkoku jak po pierwszym paleniu zaczely pojawiac sie nacieki. Po prostu w domu, w zaprawach, w bloczkach, w tynkach jest pelno wilgoci, ktora musi gdzies sie wykroplic. Jak popalisz 2 tygodnie to problem zniknie. Wszystko musi po prostu wyschnac. U mnie zima zbieralem 2 litry plynu na dobe Teraz nie mam ani kropli. Dlatego radze sie uspokoic i przepalac komin az wyschnie. Wlasciwie to powinni taka informacje podawac w ulotkach - mysle ze wielu uzytkownikow bylo w szoku po pierwszym odpaleniu... D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 07.05.2003 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 Dave - nie wiem czy u mnie jest to samo. Ja paliłem niezbyt suchym drewnem. Widocznie na kamionce od wewnątrz osadziło się jakieś świństwo. Po kolejnym paleniu ta "czarna zupa" wyszłaprzez kamionkę na zewnątrz. Wyglądało to jakby w kamionce były kanaliki, którymi wyciskana była ta maź. Adamski - nie pamięta dokładnie ile kosztował ten komin. Za komin Rondo, Rondo Plus i wentylacyjny zapłaciłem parę tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 08.05.2003 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 Sebo - dokladnie to samo. Drewno powoduje powstawanie sadzy a drewno wilgotne ogromne jej ilosci. Teraz jak mam suchy komin to po kilkunastu dobach palenia wyciagalem ze 2kg sadzy w postaci zweglonych kawalkow (suchych). Gdy komin jest wilgotny to sadza ta miesza sie z woda i splywa na dol komina przedostajac sie dolem na zewnatrz. Chyba ze u ciebie cieknie nie na dole komina ale gdzies wyzej ? Wtedy oznaczaloby to nieszczelnosc komina. Jesli cieknie na dole to wszystko jest normalne i trzeba czekac az komin sie wysuszy. Na razie mozesz zmniejszyc przecieki uszczelniajac spod komina zaprawa szamotowa (pewnie ci zostala Schiedla po montazu komina). Wtedy plyn bedzie zbieral sie na dole ale nie bedzie wyciekal dolem. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 09.05.2003 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Sebo -moi kominiarze ,tacy od pokoleń, byli wczoraj na mojej budowie i pytałm o to Twoje czarne na kominie. Twierdzili ,że musiałeś palic mokrym drewnem i wyszła , dokładnie nie zapamiętałam , maź smolista ,czy cos podobnego.Podobno czymś takim można sobie świetnie załatwić komin - i że tego paskudztwa masz pewnie mnóstwo w środku. Chyba to nie wina komina , a jedyna rada - to kominki nie nadają się do palenia każdego drzewa. Pozdrawiam Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts