Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Amelia nic nie robimy. Murarze jak poszli we wrześniu tak słuch o nich zaginął.

Mówili, że jak zdążą z robotą to przyjdą w tym roku. Widocznie nie zdążyli, a my teraz już nie bardzo chcemy zaczynać. Jakoś tak nie uśmiecha mi się budowanie przez zimę. Wiec chyba na ten rok kończymy i czekamy na wiosnę. :)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

WITAMMMMMMMMMMMMMMMMM i kłaniam sie wam wszystkim!!!!

ZAGADKA: Zgadnijcie gdzie miesci sie obecnie centrum dowodzenia? Innymi słowy, Skąd kasiula nadaje????? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ha ha hura hi hi hi

Obiecałam ze sie odezwę i jestem!!!!

Mieszka sie super, ciągle coś robimy, jak to na placu budowy. Ale mieszkać oczywiście sie da. Zdjęcia poglądowe wkrótce jak kurka znajdę kabelek od aparatu. Ja to bidulka mam pecha, nie mogę sie odnależć w tej przestrzeni. Jak sie pakowałam to wrzucałam w pudła jak leci i efekty są, zeby odnależć trzeba przekopać strerty pudeł. Powoli likwiduję ten bajzel.

Kochani głośny powrót i lądujemy na pierwszej stronie i tak ma być!!! :lol: :lol: :lol: :lol:

Tyle u mnie, ale jakie zmiany u pozostałych SZOK!!!

Pięknie pniecie sie do góry, a centralna jak słyszałam i czytałam to nawet i wszerz naszą planetką budują. AMELIAAAA, ach ci burżuje!!! Zarty!! Też byłby u nas 2stan. ale szerokość działki nie pozwoliła!!

Pozdrawiam i do usłyszenia

No, Kasiula, nareszcie ! Wszyscy chwalą się zdjęciami- ja jeszcze nie bardzo mam czym ale gdy pogoda się popsuje a synuś będzie na dokształtach i dorwę sie do komputera w domu to spróbuję coś wkleić.

Kasiula, mam fundamenty obłożone styropianem i folią tak jak u Was na zdjęciu ze strony 8, czy muszę robić skarpę i obsypywać je do samej góry / u mnie to 1,20cwys. :( / czy jest inny patent, np. cokół do połowy wysokości? A co wtedy z tą folią?

Witam wszystkich Planetowiczów!

Ja razem z mężem mamy już za sobą wkopanie pierwszego szpadla pod fundamenty naszego domku. Oczywiście wszystko poprzedzone niekończącą się papierologią i biurokracją. :evil: :evil: :evil:

W tym tygodniu mamy nadzieję zakończyć etap fundamentów, a cała reszta ruszy z wiosną.

Jesteśmy po lekturze Waszych maili i fajnie jest popatrzeć "jak się mury pną do góry". :lol: :lol:

Tak, jak Marnia i Anarika wybraliśmy Planetę II.

Witam serdecznie wszystkich, którzy budują Planetę jak i tych co już zbudowali - szczęściarze:)). Mam mały problem, razem z mężem chcemy tak ustawić Planetę żeby wejście było od strony południowej, a tym samym gabinet jak i taras wypadnie od strony północnej. Nie wiem czy takie ustawienie jest właściwe i czy nie będzie w niektórych pomieszczeniach po prostu za ciemno. Jeśli ktoś z was tak ma to prosze o odzew. Czy jest ciemno??? Nasi rodzice są tym pomysłem bardzo zdziwieni i twierdzą , że bardzo źle robimy, ponieważ od głównej drogi powiatowej ludzie będą widzieć tylko elewacje boczną (tą z garażem), a powinni widzieć front, bo pokazuje się najładniejszą część domu a my ją chcemy ukryć. Nasz domek z wejściem od południa byłby skierowany też do drogi, tylko mniejszej bo gminnej i przez to mniej uczęszczanej. Normalnie kosmos. Co robić?

Witam kolejną Planetowiczkę! I ja też będę miała front od strony południowej /na razie są tylko fundamenty więc nic nie powiem na temat jasności w gabinecie/ i raczej martwi mnie kuchnia od południa - już hoduję w donicy czerwonolistną brzozę żeby rzucała cień :lol:

Miałam kiedyś taras od południa - niewyróbka, korzystało się z niego tylko wieczorami i w pochmurne dni! Planuję zrobić go od północy i częściowo rozciągnąć na stronę zachodnią tak jak ma Mooon /zdjęcie na str. 14/i wtedy będzie i cień w upały i słońce jak kto woli :lol: Jeśli dobrze sobie to wyobrażam to nikt nie będzie Wam zaglądał na taras gdzie latem spędza się dużo czasu - i o to chodzi!

Witam wszystkich... :D

Kasiu...chyba wszyscy zazdroszczą Ci tego ,że mieszkacie już w Planetce. Ja jestem też niecierpliwa, a moja Aśka wręcz z krzykiem upomina się o "swoje mieszkanko" :roll:

W naszej Planecie kończą już tynki wewnętrzne i chyba na chwilę poprzestaniemy na tym. Wszystko zależy od pogody :-?

Jolla 25, skoro pytasz i prosisz o radę,napiszę jakie jest moje zdanie.

Dom budujecie dla siebie i to Wy będziecie w nim mieszkać, więc musi Wam się podobać i róbcie wedle Waszego gustu. Domu nie budujecie na pokaz, więc nie ważne która strona gdzie będzie.Nie patrzcie jak będzie ładniej,żeby ludzie mieli co podziwiać :wink:

Macie być zadowoleni i dobrze musicie czuć się we własnym domu.

Każdy ma prawo do własnych decyzji i sam będzie ponosił wszystkie konsekwencje :p

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie

Anarika

Czy Ty i Szafranka to ta sama osoba, czy fajny zbieg okoliczności że dwie Planety będą budowały się " po sąsiedzku"?

Witam, my budujemy domek w Klembowie koło Wołomina. Przepraszam, ale nie doczytałam gdzie buduje Szafranka, więc jest to możliwe, że budujemy koło siebie. Z tego co się orientuję to Marnia buduje niedaleko, bo w Nieporęcie.

W dniu dzisiejszym skończylismy fundamenty. :D :D

Zastanawiamy się. czy w naszej Planetce nie zrobić piwnicy pod połową domku (nie zalewaliśmy jeszcze cgudziaka), czy ktoś z Was zastanawial się nad tym???

Witam, swoje pytanie kieruje do Amelii 2 i do każdego kto buduje Planetę II. Chciałabym się dowiedzieć ile kupiliście pustaków na budowę Planety II i jakiego rodzaju? Ja zastanawiam się nad kupnem pustaków z Markowicze i będzie to albo Max 220 o wym. 188*288*220 lub U-220 o wym. 188*250*220, ale zupełnie nie wiem na jaką ich ilość zrobić zamówienie. Też będę budowała Planetę II, ale dopiero w drugiej połowie przyszłego roku, a materiał chcę kupić teraz ze względu na korzystne ceny.

Czy Ty i Szafranka to ta sama osoba, czy fajny zbieg okoliczności że dwie Planety będą budowały się " po sąsiedzku"?

Witam, my budujemy domek w Klembowie koło Wołomina. Przepraszam, ale nie doczytałam gdzie buduje Szafranka, więc jest to możliwe, że budujemy koło siebie. Z tego co się orientuję to Marnia buduje niedaleko, bo w Nieporęcie.

W dniu dzisiejszym skończylismy fundamenty. :D :D

Zastanawiamy się. czy w naszej Planetce nie zrobić piwnicy pod połową domku (nie zalewaliśmy jeszcze cgudziaka), czy ktoś z Was zastanawial się nad tym???

Marnia ma zrobioną piwniczkę pod schodami. Z tego co czytam i słyszę to zrobienie piwnicy, ocieplanie, izolowanie itp. bardzo podnoszą koszty budowy no i zależy jaki macie poziom wód gruntowych i jakie potrzeby - więcej zakamarków / a w Planecie i tak jest ich dużo / to większa graciarnia w przyszłości :lol:

Jolla25, ja będę budować na wiosnę z BK / chociaż rozważam pustak U, który jest wielokrotnością cegły więc łatwiej go łączyć z nią i ściana jest ciut węższa niż z MAXa więc i mniej zabiera z powierzchni pomieszczeń/ też jeszcze nie wiem dokładnie ile mi będzie potrzeba, najlepiej wyliczy to murarz ale też przyłączam się do pytania skierowanego do już wybudowanych - ile potrzeba budulca na Planetę II ? Można spróbować z grubsza samemu wyliczyć: Maxa potrzeba 22szt/m2 przy murze szerokości 29cm lub15szt/m2 przy szer. 19cm a U 22 sztuki na m2 przy szerokości 25cm lub 17sztuk na m2 przy szer. 19cm. Jeśli uda Ci się coś wyliczyć to napisz :lol: :lol: Fachowcy mówią że z powodu kryzysu zwłaszcza w budownictwie wielorodzinnym materiały mogą w przyszłym roku stanieć oprócz cementu który idzie też na budowę dróg i że lepiej kupować świeży towar, bo w taki leżący pod gołym niebem gdy zamoknie może wleźć grzyb, którego całkowicie nie da się usunąć i w sprzyjających warunkach może się w domu rozwinąć.

Witam, my będziemy budować ścianę z bk firmy Solbet na klej----ściana trójwarstwowa( w środku styropian 2x5cm )

Ściana fundamentowa też trójwarstwowa --- styropian 6 cm, dlatego zastanawiamy się nad piwnicą bo i tak jest to już ocieplone. Myśleliśmy żeby piec na ekogroszek wstawić do piwnicy .

I ja też będę opalać ekogroszkiem i wzorem Petersa przenoszę kotłownię za garaż i wylewając fundamenty zrobiłam wzmocnienie pod dodatkowy komin;

w Planecie II jest to b. duże pomieszczenie, starczy miejsca i kotłownię i na warsztacik a łatwo będzie dowozić opał przez garaż. Nie myśleliście o ociepleniu wełną przy ścianie trójwarstwowej? W przeciwieństwie do styropianu ona "oddycha".

Rzeczywiście chyba lepiej teraz kupować materiały bo składy na koniec roku płacą podatek od stanu magazynowego i obniżają ceny żeby jak najwięcej wypchnąć.

My zastanawialiśmy się na przeniesieniu kotłowni za garaż, ale jeżeli ma być piwnica to komin budujemy od samej piwnicy w której będzie okienko z przodu i z tyłu. Przez okienko ekogroszek w workach poukładamy w pobliżu pieca. A co do wełny pewnie zdrowsze byłoby nią ocieplić ale żeby była ściana trójwarstwowa wykonanie wymaga większej pracy i wzrasta koszt robocizny.

Ilu budowniczych tyle pomysłów, nie będzie dwóch Planet takich samych :lol:

Jolla25, z wstępnych wyliczeń wychodzi mi ok. 1400 BK i ileś połówek, a pustaków U ok.4400 plus coś na działówki. Tak +- mamy w przybliżeniu ok. 200m2 ścian. Może ktoś z już wybudowanych skoryguje moje wyliczanki? :roll:

W dodatku do projektu "materiały pomocnicze" napisali w pozycji 6: bloczki Ytong gładkie 60x20x11,5 210szt a w poz.73: płytki z bet. komórkowego 59x24x12 758szt- do czego są jedne i drugie; które na ścianki działowe? :roll:

Nie ma z kim pogadać, powymieniać pomysły :(

Jeśli zajrzy tu ktoś z juz wybudowanych to mam pytanie - jak rozwiązaliście problem wyciągu oparów z kuchni? W projekcie kanał wentylacyjny jest na przeciwnej ścianie, a głupio wyglądałby dodatkowy komin, czy pozostaje tylko pochłaniacz? Planuję kuchenkę w rogu i chciałabym zrobić duży ładny okap, ale co mi po okapie gdy nie ma go gdzie podłączyć? :roll:

I jeszcze jedno pytanko, może do Mooon - przy tak dużym tarasie, rozciągniętym na dwie ściany / też taki chcę!/ jak planujecie odprowadzić wodę z rynny? Myślę o położeniu jakiejś rury pod posadzką tarasu a w przyszłości może przed nim oczko wodne do którego woda będzie spływać....