Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Peters! Pięknie!!!!! :D , bardzo ładnie, super, ze wkleiłęś zdjęcia :D , wnioskuje, ze została ci do zrobienia juz tylko wykonczeniowka, ale masz fajnie :D

napisz, jak rozwiązałeś sprawę klatki schodowej? dałes świetlik? masz już schody? może jakieś fotki? :lol:

ciekawa też jestem góry, czy zrobiliście taką łamaną scianę pomiędzy dwoma sypialniami jak w projekcie czy zrobiliście prostą?

a my mamy wytyczony dom :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchajcie a kto wam wyliczał, ile drewna potrzeba na więźbę? Kier. bud. czy tartak?

peters deskowłeś i okładałes papą czy masz folię?

kasiu ty masz chyba folię, tak?

Rozmawiałam z kilkoma dekarzami i 3 z nich zdecydowanie mi mówiło, ze papa jest lepsza, odradzali folię, co o tym myślicie?

Na pewno zostały wszystkie zastrzały pod słupy wspierajace płatwie. Cieśla stwierdził że jest to zbyteczne no i bedzie przeszkadzało trochę w środku. Zostały jeszcze jakies inne deski. Np nie robliśmy na zewnątrz tych widocznych z boku budynku jętek ani ozdobnych desek pionowych. Wydaje mi się że powinien zrobić mam realne zestawienie Wasz ciesla

Z tymi bloczkami fundamentowymi to jest jeszcze jedna kwestia. Ilość bloczków zależy od głębokości fundamentu a ona u kazdego z nas może być różna. Zależy to miedzy innymi od strefy klimatycznej.Głębsze fundamenty wykonuje się np w Białymstoku a płytsze np w Poznaniu. Przy adaptacji projektu projektant na pewno to uwzględnił.

Witam!

Moon Ty chyba jesteś najbardziej na bieżąco jeżeli chodzi o ceny materiałów budowlanych. Jeśli możesz napisz mi z czego budujesz naszą planetkę i jakie są u Was ceny. My na razie zastanawiamy się nad cegłą (max-25?) i nad dachówką (cementowa czy ceramiczna?)

Trebor, budować będziemy z BK, ceny od 11,90 do 12,80, przzynajmniej takie na razie znalazłam

nie wiem czy możesz się nimi sugerować bo podobno Trójmiasto to tak jak warszawa, ceny najwyższe w Polsce......

co do dachówki to też jeszcze nie wiemy, podoba nam się bardziej ceramiczna, ale...... ceny!

w sumie to mamy wycenę na cementową Euronit 12 tys i ceramiczną Koramic - 17 500 (ceny netto i bez okien połaciowych)w sumie to dostaliśmy te wyceny przez przypadek bo rozmawailiśmy z dekarzem i on sam zaniósł projekt do hurtowni, z której bierze materiały

acha i w tej wycenie nie ma też tych schodków kominiarskich

nawet nie wiem jaka jest różnica między ceną koramica a np. robena czzy creatona

peters pamiętasz ile płaciłeś za swoją?

ceny robocizny dekarza też są u nas bardzo zróżnicoowane od 35 do 70 zł _około 150-200 za okno połaciowe