Amelia 2 11.06.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Zapytałam wczoraj o rekuperator bo wcześniej pałętałam się po forum "budujemydom", a tam sami milionerzy chyba- tematy główne to GWC, pompy ciepła, solary, przydomowe oczyszczalnie itp; dowiedziałam się też, że bez wentylacji z rekuperatorem i klimatyzatorem nie da się żyć. W dodatku nikt nie budował Planety. Dobrze że Peters mnie tam odnalazł i nakierował na dobrą drogę między normalnych i zauroczonych tym projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 11.06.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 mooon123, przy tak niewielkiej kuchni spiżarka jest wielkim dobrodziejstwem, prawdę mówiąc szukając projektu na to patrzyłam; w tej chwili mam sporą kuchnię , ale jest problem z trzymaniem np. ziemniaków, makaronów, garnkow, przetworów- które jeszcze zdarza mi się robić mielismy duży dylemat z tą spiżarką, czy zostawiać czy nie..... ale stwierdziliśmy ze jednak likwidujemy i na tej ścianie damy takie duże szafki od podłogi do sufitu, teraz mam kuchnię 10 metrową i nie chcę mniejszej, poza tym będziemy mieć ogrzewanie gazowe, więc liczę,że wstawię jakiś regał w pomieszczeniu gospodarczym tym przy wejściui że tam będę trzymać rzeczy, o których piszesz (jakieś zgrzewki wody mineralnej, ziemniaki,itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 11.06.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Zapytałam wczoraj o rekuperator bo wcześniej pałętałam się po forum "budujemydom", a tam sami milionerzy chyba- tematy główne to GWC, pompy ciepła, solary, przydomowe oczyszczalnie itp; dowiedziałam się też, że bez wentylacji z rekuperatorem i klimatyzatorem nie da się żyć. i złote klamki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 11.06.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 a między tymi pomieszczeniami - przesuwane drzwi. W 2/8 okno połaciowe gdyż syn planuje tu stół ping-pongowy. Amelia a nie szkoda Ci pralni? Mi się właśnie w tym projekcie spodobało między innymi to,że nie trzeba latać z brudnymi rzeczami w tą i spowrotem, i że jest takie miejsce, gdzie można suszyć i prać brudne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 12.06.2008 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 a między tymi pomieszczeniami - przesuwane drzwi. W 2/8 okno połaciowe gdyż syn planuje tu stół ping-pongowy. Amelia a nie szkoda Ci pralni? Mi się właśnie w tym projekcie spodobało między innymi to,że nie trzeba latać z brudnymi rzeczami w tą i spowrotem, i że jest takie miejsce, gdzie można suszyć i prać brudne rzeczy Mam nadzieję że zmieszczę to wszystko w jednym, tym bardziej że przeprowadzka to okazja do redukcji nieużywanych ciuchów, to i prania nie będzie się zbierać tak dużo. A gdy będzie się ping-pongować, to wszystko upchnie się pod skosami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 12.06.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Może niedokładnie opisałam- te przesuwane drzwi między pomieszczeniami na stryszku mają być małe i jak najbliżej wejścia, żeby było mniej biegania z pralni do garderoby, a poza tym wybrałam Planetę II z garażem 2-stanowiskowym, więc i miejsca będzie chyba dosyć. Chciałabym to zobaczyć w naturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 12.06.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 a to pewnie się wszystko zmieści, może nawet jakąś ścianką będziecie mogli rozgraniczyć te pomieszczenie jak będziecie chcieli my mamy z garażem jednostanowiskowym, jak będziecie w Gdańsku to zapraszamy, coś niecoś już u nas widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 13.06.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Wczoraj dokładnie przyjrzałam się projektowi i zauważyłam różnicę w poziomach podłóg garażu i pom.1/8, jak w takim razie wychodzą drzwi? Chyba musi być schodek, a może i dwa. Po podniesieniu ściany kolankowej Kasiula wydłużyła krokwie, ale pewnie i słupy też? Kto to wylicza o ile? Chętnie wybrałabym się do Gdańska, co roku jeździłam nad nasze polskie morze, ale w tym roku trzeba oszczędzać na budowę. Zdecydowanie bliżej mam do Kasiuli / o ile zaproszą.../ Chyba rodzina im się powiększyła skoro milczą. Na wszelki wypadek już gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 13.06.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Peters, na pierwszej stronie napisałeś, że "w ostatniej chwili" przeniosłeś piec do pom. 1/9, co to znaczy - w ostatniej chwili przed adaptacją czy w trakcie budowy? A co zrobiłeś w tym rozwiązaniu z kominami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 13.06.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Peters, ja jeszcze cały czas myślę o tym piecu, a im więcej myślę tym bardziej mi się to podoba - na której ścianie go postawiłeś-od małego pokoju czy na zewnętrznej? Wzdłuż czy w poprzek? Może masz fotkę? No i ten komin... Mooon, czy rzeczywiście rezygnujecie z daszku nad tarasem? I ja chcę rozciągnąć taras na sąsiednią ścianę / u mnie na zachodnią, bo wyjście na taras wypada od północy/, tak żeby mieć i słońce i cień, którego szuka się w upalne dni. Przy daszku nie będzie deszcz zacinać na drzwi, a w upał nie trzeba rozstawiać parasola i martwić się czy nie ucieknie gdy nadejdzie gwałtowna burza no i meble ogrodowe pod daszkiem tak się nie niszczą. Osobiście jestem za i wybierając projekt na to też zwracałam uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peters2 13.06.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Przeniosłem kotłownię do tyłu za garażem w trakcie budowy. Nie wymaga to zmian projektowych, jedynie wpisu kierownika budowy do dziennika budowy. Właśnie uruchomiony mam kocioł od 2 dni na eko-groszek i mówiąć szczerzez jestem zadowolony że przeniosłem kotłownię. Mimo wszystko z takiego pieca wydobywa sie odrobina dymu, pyłu i hałasu. Radzę wam zrobić to samo co ja. Jakoś nie wyobrażam sobie umieszczenia całej tej maszynerii tak blisko części mieszkalnej. Jak zdecydowałem się na przeniesienie kotłowni miałem juz strop nad garażem. Więc miałem problem żeby przebić się pomiędzy belkami wsporczymi terrivy. udało mi się zmieścić komin presto który ma akurat szerokość 48 cm ( 1 dymowy+1 wentylacyjny ) na więcej kanałów nie starczyło w tym przypadku miejsca. w sumie wystarczająco. Pod kominem murarze zrobili fundament. W miejscu byłej już kotłowni zostawiłem komin wentylacyjny 4-ro kanałowy. Wentyluje on garaż, dolną łazienkę , górną łazienkę oraz pralnię. Zostało tez więcej miejsca na drzwi do garażu. W pomieszczeniu tym planuję umieszczenia dużej szafy suwanej na całą ścianę na różne różnosci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peters2 13.06.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Komin mam postawiony wzdłuż zewnętrznej ściany. Być może można by go było wtopić w ścianę, Ale trzeba by zobaczyć czy nie wejdzie w kosz na dachu od lukarny. Jeżeli się zdecydujecie na takie rozwiązanie ( komin przy ścianie zewnętrznej ) to najlepiej jak czopuch od komina umieścicie z boku komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 13.06.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Komin mam postawiony wzdłuż zewnętrznej ściany. Być może można by go było wtopić w ścianę, Ale trzeba by zobaczyć czy nie wejdzie w kosz na dachu od lukarny. Jeżeli się zdecydujecie na takie rozwiązanie ( komin przy ścianie zewnętrznej ) to najlepiej jak czopuch od komina umieścicie z boku komina. Dzięki, a miałam nadzieję że przy workowanym eko groszku w kotłowni będzie czysto, nie pomyślałam o dymie i popiele...A tak dokładnie - co to czopuch i jak może być z boku? Od kwietnia pracuję w biurze dużej firmy budowlanej / niestety nie zajmującej się taką drobnicą jak my/ i gdy trafi się jakiś fachowiec to podpytuję i wiem np. że komin w ścianę zewnętrzną można wmurować tylko gdy jest odpowiednio gruba i należy dobrze ocieplić żedy nie było pęknięć od różnicy temperatur. Jeśli ktoś ma pytania do fachowców z dużym doświadczeniem - to pytajcie a przekażę. Od nich też usłyszałam dużo krytyki na temat wentylacji mechanicznej / wszechobecne artykuły są sponsorowane przez producentów i montażystów/- zalecają grawitacyjną ale żeby nie oszczędzać na dobrych nawiewnikach do okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 13.06.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 W tej sytuacji może pomyślę o przesunięciu drzwi z pom. gospodarczego na zewnątrz i przejścia z garażu do tego pom. Jakie byłoby minimum powierzchni kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 13.06.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 A ja napiszę o zadaszeniu tarasu. Jest super, daszek jest nieco szerszy o samego tarasu ( u mnie), a sam taras ma 3x3. I w czasu ulewnych deszczy nic nie zacina, taras suchy. Pada a ja z kawusią pod daszkiem!! Rewelacja i duza zaleta zarówno dla tarasu jak i nad wejściem. Sasiedzi nad wejściem mają mały balkonik i w czasie deszczu całe drzwi drewniane są mokre, jak długo drewno to wytrzyma??? U nas nie ma tego problemu, nawet jednej kropli. I mam nadzieję ze drzwi w związku z tym bedą słuzyły przez lata. Duza zaleta tych daszków!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 13.06.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 A ja właśnie mam pytanie dotyczące słupów podtrzymujących te daszki. Czy macie ja jkaoś zaizolowane? Czy jest słup i naokoło od razu wylany taras? Nasz kier bud kazał zaizolować a majster nie zrobił tego bo stwierdził,że i tak będzie podciągaćod dołu akier bud teraznie odbiera telefonu i nie wiem co nas czeka.... burzenie schodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 13.06.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 A ja napiszę o zadaszeniu tarasu. Jest super, daszek jest nieco szerszy o samego tarasu ( u mnie), a sam taras ma 3x3. I w czasu ulewnych deszczy nic nie zacina, taras suchy. Pada a ja z kawusią pod daszkiem!! Rewelacja i duza zaleta zarówno dla tarasu jak i nad wejściem. Sasiedzi nad wejściem mają mały balkonik i w czasie deszczu całe drzwi drewniane są mokre, jak długo drewno to wytrzyma??? U nas nie ma tego problemu, nawet jednej kropli. I mam nadzieję ze drzwi w związku z tym bedą słuzyły przez lata. Duza zaleta tych daszków!!! Kasia, masz rację! Kiedyś chcieliśmy zlikwidować te daszki, ale byliśmy w takiej kwaterze agroturystycznej i właśnie tam mieli taki zadaszony taras, na dworze ogólnie bardzo ciepło ale pada i wtedy takie miejsce jest idealne do siedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 13.06.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Jak będzieciemieli wolną chwilę to polecam: http://forum.muratordom.pl/teksty-budowlancow,t53287.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peters2 13.06.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Jeżeli chodzi o mnie to mam jak zresztą widac na zdjęciach żelbetowe słupy podtrzymujace daszek. Nawet nie przyszło mi do głowy żeby je jakos izolować. Izolację mam jedynie na szczycie slupa pod drewnianą belką. Myślę że nie powinienem miec z tym problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 14.06.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Dzięki Peters, uspokoiłeśmnie, bo już miałąm wizję, że będziemy schody burzyc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts