Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wczoraj dokładnie przyjrzałam się projektowi i zauważyłam różnicę w poziomach podłóg garażu i pom.1/8, jak w takim razie wychodzą drzwi? Chyba musi być schodek, a może i dwa. Po podniesieniu ściany kolankowej Kasiula wydłużyła krokwie, ale pewnie i słupy też? Kto to wylicza o ile? Chętnie wybrałabym się do Gdańska, co roku jeździłam nad nasze polskie morze, ale w tym roku trzeba oszczędzać na budowę. Zdecydowanie bliżej mam do Kasiuli / o ile zaproszą.../ :lol: Chyba rodzina im się powiększyła skoro milczą. Na wszelki wypadek już gratuluję!

Ale się wygłupiłam! Przyznam się, że jestem na forum w pracy gdy szef nie widzi i dopiero dziś doczytałam się że to mooon spodziewa się powiększenia rodziny a nie kasiula; serdeczne przepraszam! :(

Ha ha ha ha, wcale sie nie gniewam, o ten przyrost bo nawet nie wyczytałam ze miałaś na myśli mnie. Ale ta 2ka którą mam w zupełności mi wystarczy!! :lol:

Peters w zasadzie został mężowi hol, w ogóle nie zaczęty bo mąż gruntuje ściany na dole. Folia pororciągana, a płyty to dopiero jak sie wprowadzimy mąż zostawia sobie na długie zimowe wieczory. W koło domu jeszcze sporo rzeczy do zrobienia także płytowanie zostawiamy na chwilę. I cieszę sie ze mogliśmy pomóc. Pozdrawiam.

ha ha dobre! :D :lol: też się uśmiałam :)

Amelia my nic nie wydłużamy bo zamiast stropu Terriva zrobiliśmy strop lany, który jest cieńszy o jakieś 15 cm (tak przynajmniej nam wyszło) A zatem jak dołożylismy jeden pustak to na zewnątrz dom będzie wyższy o jakieś 10 cm, co nie jest jakąś dużą różnicą (jeżeli chodzi o wygląd elewacji)

tak nam się przynajmniej wydaje, kier bud tez tak uważał, więc mam nadzieję, że będzie dobrze

co do tych schodków to my ich jeszcze nie mamy ale chyba nam wyjdą dwa

Mooon, nie dziwię się , że 2 miesiące temu cieszyłaś się z betonu - ja cieszę się z czerwono-białej taśmy drogowej, którą wczoraj wyznaczyłam działkę i "ustawiłam" na niej dom, tak żeby nie przy samej żwirowej drodze, z której pięknie się kurzy, ale i żeby z tyłu mieć ogród. Nareszcie coś widać! Przy okazji poznałam 2 sąsiadów , którzy musieli zobaczyć co to tu się dzieje- już mam obgadany prąd, o mało co nie skończyłoby się flaszką.... :lol: Od razu zawiozłam dokumenty do architekta.

Mam nadzieję że odezwie się Trebor i że będziemy "razem " budować tak jak Kasiula z Petersem, a może Mooon poczeka na nas?

Szczerze? to wolałabym nie czekać, bo to by oznaczało jakieś duże obsuwy... :D No chyba, że nas dogonicie :D Plany mamy takie, że chcemy przykryć dom dachówką i czekamy do przyszłego roku. Robimy tak dlatego, że czekamy na media, na razie nic nie mamy niestety, więc bez sensu ciągnąć dalej skoro i tak to nas ogranicza. Poza tym taka przerwa jest ponoć dobra..... No chyba, że sprawnie nam pójdzie z mediami to wtedy zobaczymy....

Witaj Amalia 2

Bardzo się cieszę, że jest ktoś na podobnym etapie jak ja. Tu wszyscy już wznoszą mury, wykańczają, a u nas na razie cichutko. Jesteśmy na etapie gromadzenia dokumentów potrzebnych do pozwolenia na budowę. Też chcielibyśmy w tym roku założyć fundament. Może się uda, a jeśli nie to ruszamy wczesna wiosną.

Na razie sprawdzamy ceny materiałów budowlanych i okazuję się że idą w dół.

Zastanawiamy się czy już kupować, czy może jeszcze poczekać. Amalia, a Ty z czego budujesz?

My planujemy z pustków, ale nie wiemy jeszcze jakiej firmy. Na wiosnę pustaki były po ok 4zł. a teraz można już kupić za 3zł (odonów albo leier). Dach też brązowy, tylko myślimy o dachówce takiej jak ma Kasiula. Bardzo nam się podoba na zdjęciach. Zastanawiam się tylko nam wytrzymałością bo to jest cementowa, a wszyscy mówią że jest słabsza od ceramicznej.

Trebor, na dachówki cementowe i ceramiczne producenci dają mniej więcej tyle samo lat gwarancji: 25-30 lat. Wydaje mi się, że bardziej pod uwagę trzeba brać położenie domu, jeżeli dach będziesz miała od północnej strony albo będzie zacieniony z powodu drzew to wtedy cementowa szybko się zazieleni co mi osobiście nie bardzo się podoba..... wedy moim zdaniem lepiej kupić ceramiczną angobowaną

My planujemy z pustków, ale nie wiemy jeszcze jakiej firmy. Na wiosnę pustaki były po ok 4zł. a teraz można już kupić za 3zł (odonów albo leier). Dach też brązowy, tylko myślimy o dachówce takiej jak ma Kasiula. Bardzo nam się podoba na zdjęciach. Zastanawiam się tylko nam wytrzymałością bo to jest cementowa, a wszyscy mówią że jest słabsza od ceramicznej.

Z czego są te pustaki, jaki mają wymiar?

Moon ja też obserwuję dachy od strony północnej i widzę, że również dachówka ceramiczna po jakimś czasie zielenieje. Ja niestety frontową stronę mam od północy i tak myślę czy jest sens kupować ceramiczną. Jak patrzę na kilkuletnie domy to wszystkie mają dachy zielone.

To masz super ustawienie domu- u mnie niestety jest od południa i będzie salon od północnego-zachodu, a kuchnia, spiżarka i pokój syna od południa, moja sypialnia od zachodu- będzie mi ciepło spać latem :lol: Chociaż w upał chętnie ucieknie się na taras w cieńod północy, a dodatkowo chcę rozciągnąć go na ścianę zachodnią, żeby i słońce też mieć.

Porównywaliście koszt muru z ceramiki i z BK?

Moon ja też obserwuję dachy od strony północnej i widzę, że również dachówka ceramiczna po jakimś czasie zielenieje. Ja niestety frontową stronę mam od północy i tak myślę czy jest sens kupować ceramiczną. Jak patrzę na kilkuletnie domy to wszystkie mają dachy zielone.

Nie zgodzę się z tobą :) , mieszkam na osiedlu, gdzie oprócz bloków i szeregowców wybudowanych przez developera (oczywiście z cementową dachówką) domy budowali również prywatni inwestorzy, część z nich położyła dach. ceramiczną. Różnica jest ewidentna, na 8 letnich budynkach cementowa dachówka od północnej stron jest brzydka i zielona, na ceramicznych z tej samej strony praktycznie nie ma śladu

Nie weiem czy dotykałaś oba rodzaje dachówek? Cementowa jest taka chropowata, szorstka co w naturalny sposób ułatwia osadzanie się zielonych różności, ceramiczna angoba jest bardzo gładka

Moon ja rozmawiałam z fachowcem, który ma nam robić dach i twierdzi, że dachówka brass, czyli ta którą ma Kasiula jest teraz lakierowana i poleca ją bardziej niż ceramiczną tondah czy roben. Powiem więcej sam ja sobie położył na swoim nowym domu (widziałam na własne oczy). Nie wiem czy ma rację, ale trochę nam zamieszał w głowie.

A widzisz ja czały czas mówiłam o cementowej zwykłej :D i o ceramicznej angobie :D O tej cementowe lakierowanej też słyszałam ale to chyba jakaś nowość jest? Ciekawe jak to się będzie sprawować w praktyce.... ja to szczerze mówiąc nie przepadam za takimi nowościami, wolę rzeczy wypróbowane..... :D Taka konserwa jestem..... :D