mooon123 25.06.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Ech, wkurza mnie to wszystko, pogoda piękna, aż się prosi, żeby robic a tu lipa...... U nas ciesla nalezy do eipy "murarskiej", dekarza mamy umówionego oddzielnie na początek lipca, majster się zarzekał, że do tej pory wszystko będzie już gotowe...... Mam nadzieję, że tego dekarza uda się przełozyć..... Kasia, pochwal się kafelkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 25.06.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Peters, niedaleko mnie jest skład pokryć dachowych - dachówka Roben miedź angobowana kosztuje 30.09/m2 brutto przy wykonawstwie z ich polecenia, czy to cena godna uwagi? Widzę, że nie taka duża jest różnica w cenach dachówek ceramicznych i dobrych cementowych a nawet blachodachówki, nie ma co chytrzyć - dach robi się raz na całe życie, a przynajmniej mam taką nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 25.06.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Z najświeższych wiadomości z budowy: podłoga w kuchni zrobiona i w holu. Pochwalę sie jak zrobię zdjęcia, w piatek fugują to chyba poczekam na całość! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 25.06.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Ale super!!!! Strasznie bym chciała zobaczyć Planetę urządzoną!!! Kasia bo padnę z ciekawości , może jednak wkleisz przed fugowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peters2 26.06.2008 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Kończę już ocieplanie poddasza. Mam nadzieję że jutro zakończę. w sumie siedzę od rana do póxnego wieczora ( wziąłem tydzień urlopu ) Kiepsko robi sie to samemu. A jeszcze zostanie całe płytowanie, szpachlowanie i malowanie. Ale to chyba już zosatwię na później Jakos nie mam szczęscia do fachowców, sa strasznie niesłowni. zanosi się na to ze bedę musiał szybko szukać nowego płytkarza bo ten z którym się umówiłem przestał odbierać telefony. Żałosne. Tak apropo mojej rodziny to mam synka 7 lat no i oczywiscie żonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peters2 26.06.2008 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Amelia , to okno dodatkowe jest w miejscu schowka którego nie mam. Zlikwidowałem go bo doszedłem do wniosku że go nie potrzebujemy. Za to potrzebowaliśmy więcej światła... Cena 30 zł za m2 dachówki uważam za dobrą. W zeszłym roku płaciłem podobną cenę a mam właśnie dachówki Robena. W sumie najwęcej kosztuja dodatki. Same dachówki krańcowe kosztują ponad 5 tys do tego gasiory itd. Można oczywiście nie dawać dachówek krańcowych... Kasiula, pisałaś że masz tylko 1 wyłaz. A jak kominiarz ma dotrzeć do drugiego komina ? moon, kominy mam wykonczone płytka klinkierową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 27.06.2008 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Z tym wyłazem to podobno ten jeden ma wystarczyć i kominiarz nie musi zaglądać do komina ze spalinami gazowymi. Ale czy mamy rację okaze sie przy odbiorze domu. Nasz kafelkarz to nasz kolega, jest ok, stara sie na wyrost zebysmy byli zadowoleni. Robią we dwóch i dzisiaj kończą docinki w holu, w przyszłym tygodniu łazienka. Byłam wczoraj na budowie ale aparatu zapomniałam, niestety. Apeluję o cierpliwość . A moje kominy są z cegły dziurawki. Peters miło poznać rodzinkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 27.06.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Kasiula, z jakiego "rozmiaru" BK budowaliście? Ile go wyszło? Jaką planujecie elewację- z ociepleniem? Jeśli tak, to jakiej grubości? Mój architekt twierdzi że nie ma co dawać ocieplenia, tylko budować z BK gr. 36 400 tak jak jest w projekcie, ale u nas na składach takowego nie mają /może być na zamówienie/ i mówią, że wszyscy budują z 24 + ocieplenie 10-tką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 27.06.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Amelia, my początkowo też mieliśmy budowac z BK 36, ale mąż jak się wgłębił w temat to stwierdzził, że jednak będzie ściana dwuwarstwowa. Nie pamiętam już co przeważyło.... Jaka będzie grubość ocieplenia to jeszcze nie wiem. ZCo do ilości materiałów to nie martw się, majster powienien ci powiedzieć czego i ile powinnaś kupić. Kasia, super, że wykonczeniówke robi wam kolega, przynajmniej wiecie, że bedzie dobrze , co do zdjęć to uzbrajam się w cierpliwość, ale pamiętaj im później tym więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 27.06.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Będę skromna i powiem, ze wolałabym nie zaśmiecać strony, ha ha . Budujemy z BK 24 i ocieplenie styropian 15cm, a dlaczego tak, bo tak chcieliśmy. Chociaż wielu sie dziwiło dlaczego nie 10-tka. Peters, czy masz juz balustradę? Pytam sie bo zastanawiamy sie kiedy powinno sie ją montować, przed ,czy po ociepleniu tez mozna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 27.06.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Mooon wstawiaj fotki twojej planety,koniecznie napraw to opóżnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 27.06.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Pisaliście, że zmieniliście okna wszystkie na 150x150, czy szczytowe też i na stryszku też? A to jest typowy wymiar czy trzeba zamawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 27.06.2008 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Mooon wstawiaj fotki twojej planety,koniecznie napraw to opóżnienie. Kasia, ale u nas nic się nie dzieje, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 27.06.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Będę skromna i powiem, ze wolałabym nie zaśmiecać strony, ha ha . ha ha ha, ja Ci dam!!!! ja tu nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć a ty takie rzeczy piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 27.06.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Pisaliście, że zmieniliście okna wszystkie na 150x150, czy szczytowe też i na stryszku też? A to jest typowy wymiar czy trzeba zamawiać? My nie zmienialiśmy wymiarów, daliśmy takie, jak w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 27.06.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 To znowu ja` Pytanie mam do Kasi i do Petersa. Ile płaciliście za elektrykę? Z rozbiciem na materiały i robociznę jesli można Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 27.06.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Mooon kochana żebym to ja wiedziała, nasze ceny nijak sie mają do waszego regionu a i nasz elektryk liczył nam zupełnie inaczej bo 20 zł za punkt a ceny mieliśmy w hurtowni wyjątkowo "promocyjne" bo wszysko brał na siebie z rabatem od 20 do 45 proc. ( w zależności od materiału czy producenta). Rozumiesz mnie, nie przycinał sobie na tych upustach. Najpierw 1 etap to rozciągnięcie kabli, a 2-gi to kupić tzw. galanterię i pospinać to w rozdzielnicy. Przestałam to w pewnym momencie liczyć, po co sie dobijać. Tak dla porównania obcy facet wyliczył nam elektrykę wg projektu na 9tys. a nasz gienio za 6tys. Ale na bieząco coś sie dokupuje i oddaje do hurtowni, nie sposób zliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 28.06.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Odebrałam dziś projekt z adaptacją od architekta cała szczęśliwa chociaż z lżejszym portfelem, już widziałam się w jak poniedziałek składam dokumenty o pozwolenie na budowę- a tu kubeł / no mam nadzieję że kubełek/ zimnej wody- mam jeszcze iść po odrolnienie, co wiecie na ten temat? Czy to długo trwa? I znów będą kazali sobie płacić? Ktoś mi wpiera, że słyszał w "telewizorze", że od lipca nie będzie wymagane pozwolenie na budowę, tylko zgłoszenie; wiem że była taka propozycja, ale nic mi mnie jest wiadome o konkretach, zbyt piękne żeby było możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 28.06.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Pisaliście, że zmieniliście okna wszystkie na 150x150, czy szczytowe też i na stryszku też? A to jest typowy wymiar czy trzeba zamawiać? My nie zmienialiśmy wymiarów, daliśmy takie, jak w projekcie Dowiadywałam się o okna i powiedzieli, że typowe są 146 a nie 150 jak u nas w projekcie i 116, zamiast 120, można zamówić ale będzie ciut drożej;czy 4 cm robi różnicę? A może wymiary inaczej są rozumiane przez projektanta i przez producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 29.06.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Mooon kochana żebym to ja wiedziała, nasze ceny nijak sie mają do waszego regionu a i nasz elektryk liczył nam zupełnie inaczej bo 20 zł za punkt a ceny mieliśmy w hurtowni wyjątkowo "promocyjne" bo wszysko brał na siebie z rabatem od 20 do 45 proc. ( w zależności od materiału czy producenta). Rozumiesz mnie, nie przycinał sobie na tych upustach. Najpierw 1 etap to rozciągnięcie kabli, a 2-gi to kupić tzw. galanterię i pospinać to w rozdzielnicy. Przestałam to w pewnym momencie liczyć, po co sie dobijać. Tak dla porównania obcy facet wyliczył nam elektrykę wg projektu na 9tys. a nasz gienio za 6tys. Ale na bieząco coś sie dokupuje i oddaje do hurtowni, nie sposób zliczyć. Kasiu dzięki! Chodzi o to, że przymierzamy się do tego, żeby fachowców do instalacji ściągnąć z moich rodzinnych stron, żeby było trochę taniej i musimy mieć rozeznanie chociaż tak mniej więcej co i jak.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts