Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Odebrałam dziś projekt z adaptacją od architekta :lol: cała szczęśliwa chociaż z lżejszym portfelem, już widziałam się w jak poniedziałek składam dokumenty o pozwolenie na budowę- a tu kubeł / no mam nadzieję że kubełek/ zimnej wody- mam jeszcze iść po odrolnienie, co wiecie na ten temat? Czy to długo trwa? I znów będą kazali sobie płacić?

Ktoś mi wpiera, że słyszał w "telewizorze", że od lipca nie będzie wymagane pozwolenie na budowę, tylko zgłoszenie; wiem że była taka propozycja, ale nic mi mnie jest wiadome o konkretach, zbyt piękne żeby było możliwe :-?

Amelia, po adaptacji też załatwialiśmy jeszcze odrolnienienie, jak odralniasz mniej niż 500 metrów kwadratowych to się nic nie płaci, tak przynajmniej było u nas. Oprócz tego trzeba było jeszcze uzgodnić wjazd na działkę (nawet porządnej polnej drogi wtedy tam nie było) - koszt 64 zł, oni kazali nam zrobić projekt drogi. Drogę mamy gminną! :evil: Pomimo tego musielismy to zrobić (kolejne 600 zł - jak się potem okazało było to bardzo tanio) I jeszcze do pozwolenia musieliśmy załączyć umowy lub warunki z prądem lub wodą.

Mąż podpowida, że my mieliśmy już umowy. Co do tego, że nie ma byc wymagne pozwolenie to też słyszałam ale wydaje mi się, że to od stycznia 2009? Ale głowy nie dam sobie uciąć, nie interesowałam sie tym :)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie elektryka kosztowała niestety ponad 8 tys. Nie liczyłem tego dokładnie ale być może blisko 9. Fakt że mam dodatkowo gniazdko telefoniczne , siec komputerową oraz telewizję w każdym pokoju. Ale myslę że można było to taniej zrobić. Liczyli sobie 25 zł za punkt

Jeżeli chodzi o balustrady na balkonie to nie mam ich jeszcze zrobionych. Myślę że można to zrobić po ociepleniu.

Okna generalnie zrobiłem wg projektu ale powiekszyłem znacząco drzwi tarasowe do szerokości 2400, okno w byłej kotłowni 1/8 oraz w pralni. Dodatkowo w oknach i drzwiach tarasowych mam rolety.

Amelia okna i tak robi się pod zamówienie. Za kazdym razem jest indywidualny pomiar wiec nie widzę problemu. Nie wszystkie firmy biorą za to dopłaty.

Niestety pan od płytek sobie zaleciał i gdy wreszcie udało mi się do niego dodzwonić z innego telefonu, stwierdził że jednak nie ułoży u mnie płytek. Dwa miesiące mnie zwodził. Normalnie brak słów.

Sieć komp. i tv równiez mamy w każdym pokoju, a co tam! Mówią że od przybytku głowa nie boli, nigdy nie wiadomo kiedy sie przyda. Peters no przykre z tym glazuznikiem, jakby ci łachudra powiedział od razu to poszukałbyś sobie innego. Pytaj wszystkich w koło moze wcisniesz sie w wolny termin.

Nasi powolutku robią a my sprzątamy okolice domostwa. Głównie wyrywamy chwaściory i nagle sie okazuje ze miejsca jest jakby więcej. W przyszłym tygodniu kopiemy drenaż pod oczyszczalnie i potrzeba uprzątnąć teren. Pocichutku liczę na okazję posadzenia roślinek :roll: .

Płytki w kuchni prezentują sie tak:

http://images32.fotosik.pl/302/d7cff9f8b38a5f15.jpg

i na podłodze w kuchni:

http://images23.fotosik.pl/237/5ab9d4288e129843.jpg

widok na hol od strony salonu:

http://images31.fotosik.pl/303/f8baf3d15b3a97b4.jpg

i przy kominku, a wszystko jeszcze bez fug:

http://images24.fotosik.pl/239/e3fa7b1648212e9d.jpg

Peters, dzięki za odpowiedź :) Współczuję Ci z tym majstrem z bożej łaski, ale może nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło uda ci się znaleźć kogoś równie dobego i tańszego? Trzeba być dobrej myśli!

Kasia! Pięknie!!! Bardzo ładnie!!! Przypomnij co to za kafle? Czekamy na dalsze zdjęcia :D

Pocieszające, że nie będzie dodatkowych kosztów... Do tej pory wszystko jakoś sprawnie się załatwiało- od razu po notariuszu byłam u energetyków i wodowników, załatwiona byłam w ciągu 4 dni , a straszyli że zejdzie się 2 tygodnie. Zaparło się u geodety, bo w międzyczasie wyjechał na 2-tyg urlop a potem w starostwie zginęła mapka mojej wsi- w sumie zajęło to 5 tyg. Architekt uwinął się w 10 dni. Pozwolenie na zjazd z drogi- ok. tygodnia, opłata 10zł :-? W sumie nie odczułam tego załatwiania- biegałam sama równocześnie pracując / urlop trzymam na fundamenty we wrześniu /.

Kasiula, widzę że mamy podobny gust- też lubię beże i brązy, a i kominek też jest super :wink:

Peters ja też mam podłogówkę w całym holu do schodów, w kuchni, i ten pas przed barkiem i przejściem do holu z salonu, w pozostałej zęści salonu mam parkiet i te dwa grzejniki pod oknami w salonie to była za mała moc grzewcza. Tzn wyliczyliśmy ze powinny byc 120cm x60cm zeby wystarczyło, ale jakby to sie prezentowało przy tych oknach i dlatego mam dodatkowo ten w holu.

Mooon,super! Już zielenieję z zazdrości, podobnie jak będą ci z bloku, który widać w oddali przez okno w salonie. Pięknie wykończona ta murłata czy jak się zwie ta belka na murze- dojdę do tego etapu, to będę wiedziała. Jest szansa że i ja ciut szybciej ruszę bo kazali dowiedzieć się o pozwolenie za miesiąc, a wcześniej mówili że za 2. Jakiej firmy macie BK, po ile kupowaliście?

Peters, czym się kierowałeś w wyborze systemu kominowego- wymiarami, ceną? Jest tego wszystkiego tyle że głowa boli... Czy kanały wentylacyjne budowałeś z pustaków Presto? Który wariant komina spalinowego masz u siebie? A na której ścianie masz piec i jak ustawiony, bo coś wspominałeś o czopuchu- nie kojarzę na razie o co chodzi. Ile miejsca może zająć piec z koszem zasypowym plus komin- kier. budowy mówi, że w ścianę nośną nie powinno się wpuszczać komina. A może jakieś zdjęcie kotłowni :roll: ?

Mooon,super! Już zielenieję z zazdrości, podobnie jak będą ci z bloku, który widać w oddali przez okno w salonie. Pięknie wykończona ta murłata czy jak się zwie ta belka na murze- dojdę do tego etapu, to będę wiedziała. Jest szansa że i ja ciut szybciej ruszę bo kazali dowiedzieć się o pozwolenie za miesiąc, a wcześniej mówili że za 2. Jakiej firmy macie BK, po ile kupowaliście?

Masz rację, to murłata :lol: Właśnie się zastanawiam, czy nie jest zbyt ozdobna? No ale już trudno, szblon wybrany, za dużo zrobili, żeby teraz zmieniać :roll: BK częśc mamy z Redy a część z Ostrawy, nie pamiętam po ile kupowaliśmy, coś około 10, ale teraz wszystko tanieje, więc może już jest tańszy :D