mooon123 29.06.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Odebrałam dziś projekt z adaptacją od architekta cała szczęśliwa chociaż z lżejszym portfelem, już widziałam się w jak poniedziałek składam dokumenty o pozwolenie na budowę- a tu kubeł / no mam nadzieję że kubełek/ zimnej wody- mam jeszcze iść po odrolnienie, co wiecie na ten temat? Czy to długo trwa? I znów będą kazali sobie płacić? Ktoś mi wpiera, że słyszał w "telewizorze", że od lipca nie będzie wymagane pozwolenie na budowę, tylko zgłoszenie; wiem że była taka propozycja, ale nic mi mnie jest wiadome o konkretach, zbyt piękne żeby było możliwe Amelia, po adaptacji też załatwialiśmy jeszcze odrolnienienie, jak odralniasz mniej niż 500 metrów kwadratowych to się nic nie płaci, tak przynajmniej było u nas. Oprócz tego trzeba było jeszcze uzgodnić wjazd na działkę (nawet porządnej polnej drogi wtedy tam nie było) - koszt 64 zł, oni kazali nam zrobić projekt drogi. Drogę mamy gminną! Pomimo tego musielismy to zrobić (kolejne 600 zł - jak się potem okazało było to bardzo tanio) I jeszcze do pozwolenia musieliśmy załączyć umowy lub warunki z prądem lub wodą. Mąż podpowida, że my mieliśmy już umowy. Co do tego, że nie ma byc wymagne pozwolenie to też słyszałam ale wydaje mi się, że to od stycznia 2009? Ale głowy nie dam sobie uciąć, nie interesowałam sie tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 29.06.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Kasia!!!! Jak tam u ciebie? Może jakieś zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peters2 29.06.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 U mnie elektryka kosztowała niestety ponad 8 tys. Nie liczyłem tego dokładnie ale być może blisko 9. Fakt że mam dodatkowo gniazdko telefoniczne , siec komputerową oraz telewizję w każdym pokoju. Ale myslę że można było to taniej zrobić. Liczyli sobie 25 zł za punkt Jeżeli chodzi o balustrady na balkonie to nie mam ich jeszcze zrobionych. Myślę że można to zrobić po ociepleniu.Okna generalnie zrobiłem wg projektu ale powiekszyłem znacząco drzwi tarasowe do szerokości 2400, okno w byłej kotłowni 1/8 oraz w pralni. Dodatkowo w oknach i drzwiach tarasowych mam rolety.Amelia okna i tak robi się pod zamówienie. Za kazdym razem jest indywidualny pomiar wiec nie widzę problemu. Nie wszystkie firmy biorą za to dopłaty.Niestety pan od płytek sobie zaleciał i gdy wreszcie udało mi się do niego dodzwonić z innego telefonu, stwierdził że jednak nie ułoży u mnie płytek. Dwa miesiące mnie zwodził. Normalnie brak słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 29.06.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Sieć komp. i tv równiez mamy w każdym pokoju, a co tam! Mówią że od przybytku głowa nie boli, nigdy nie wiadomo kiedy sie przyda. Peters no przykre z tym glazuznikiem, jakby ci łachudra powiedział od razu to poszukałbyś sobie innego. Pytaj wszystkich w koło moze wcisniesz sie w wolny termin. Nasi powolutku robią a my sprzątamy okolice domostwa. Głównie wyrywamy chwaściory i nagle sie okazuje ze miejsca jest jakby więcej. W przyszłym tygodniu kopiemy drenaż pod oczyszczalnie i potrzeba uprzątnąć teren. Pocichutku liczę na okazję posadzenia roślinek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 29.06.2008 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Płytki w kuchni prezentują sie tak:http://images32.fotosik.pl/302/d7cff9f8b38a5f15.jpg i na podłodze w kuchni:http://images23.fotosik.pl/237/5ab9d4288e129843.jpg widok na hol od strony salonu:http://images31.fotosik.pl/303/f8baf3d15b3a97b4.jpg i przy kominku, a wszystko jeszcze bez fug:http://images24.fotosik.pl/239/e3fa7b1648212e9d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 29.06.2008 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Opaski, czy obrzeza (jak zwał tak zwał) są nieco ciemniejsze od reszty podłogi. http://images33.fotosik.pl/303/72771737c5366966.jpg I tyle mamy na dziś. W przyszłym tygodniu łazienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 29.06.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Peters, dzięki za odpowiedź Współczuję Ci z tym majstrem z bożej łaski, ale może nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło uda ci się znaleźć kogoś równie dobego i tańszego? Trzeba być dobrej myśli! Kasia! Pięknie!!! Bardzo ładnie!!! Przypomnij co to za kafle? Czekamy na dalsze zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peters2 29.06.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Kasiula bardzo ładnie.Ciekawe jak bedzie wygladało to w calości.Musisz pokazać to na zdjęciach. Kominek zrobimy podobny . Ten Wasz podoba nam się bardzo. Widzę że masz kaloryfer na ściance przy łazience. W tym miejscu mam ogrzewanie podłogowe. Malujecie na biało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 30.06.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Pocieszające, że nie będzie dodatkowych kosztów... Do tej pory wszystko jakoś sprawnie się załatwiało- od razu po notariuszu byłam u energetyków i wodowników, załatwiona byłam w ciągu 4 dni , a straszyli że zejdzie się 2 tygodnie. Zaparło się u geodety, bo w międzyczasie wyjechał na 2-tyg urlop a potem w starostwie zginęła mapka mojej wsi- w sumie zajęło to 5 tyg. Architekt uwinął się w 10 dni. Pozwolenie na zjazd z drogi- ok. tygodnia, opłata 10zł W sumie nie odczułam tego załatwiania- biegałam sama równocześnie pracując / urlop trzymam na fundamenty we wrześniu /. Kasiula, widzę że mamy podobny gust- też lubię beże i brązy, a i kominek też jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 30.06.2008 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Peters, jak jest z ogrzewaniem podłogowym przy piecu węglowym? Gdzieś czytałam że nie może być zbyt wysoka temperatura, czy jest jakaś " redukcja" gdy na piecu trafi się 90 st? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peters2 30.06.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Przede wszystkim podłogówkę mam tylko w części budynku. Jest ona zrobiona na powrocie z kaloryferów. Dodatkowo ma wstawiony jakiś zawór zabezpieczjący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 30.06.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Wyskoczyłam na chwilę do Ochrony Środowiska i od ręki i za darmo przystemplowali odrolnienie, ale w duchu się uśmiałam / nie odważyłam się głośno przy Wysokim Urzędzie/ gdy pan z panienką nie mogli się doczytać czy jest tu 4 czy 9 klasa ziemi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 01.07.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 / nie odważyłam się głośno przy Wysokim Urzędzie/ Miałaś rację, z urzędnikami lepiej nie zadzierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 01.07.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Ile czasu robili wam więźbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 01.07.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 W moim urzędzie nie pasowało złączenie stron projektu wykonane przez pracownię Dobre Domy i odesłali mnie do trwałego zszycia. Na szczęście introligator się postarał i zrobił to od ręki za jedyne 8 zł! Czy w innych urzędach też się czepiają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 01.07.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Więżbe robili chyba w 1,5 tygodnia. A z tym nieodpowiednim zlożeniem projektu to przesda!!! Ale jak urzednik karze to nie ma co dyskutowac, tylko sie poprawia. W KAZDYM RAZIE U MNIE NIC NIE MÓWILI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 01.07.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Peters ja też mam podłogówkę w całym holu do schodów, w kuchni, i ten pas przed barkiem i przejściem do holu z salonu, w pozostałej zęści salonu mam parkiet i te dwa grzejniki pod oknami w salonie to była za mała moc grzewcza. Tzn wyliczyliśmy ze powinny byc 120cm x60cm zeby wystarczyło, ale jakby to sie prezentowało przy tych oknach i dlatego mam dodatkowo ten w holu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 01.07.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 To teraz ja się trochę pochwalę pierwsza murłata: http://images32.fotosik.pl/305/c7cdb968797d831e.jpg widok na salon: http://images29.fotosik.pl/239/25d853d8cea86ae9.jpg widok na miejsce, gdzie będą schoody i kawałęk małego pokoju na parterze http://images29.fotosik.pl/239/7c6a9dc3c6a95e1e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 02.07.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Mooon,super! Już zielenieję z zazdrości, podobnie jak będą ci z bloku, który widać w oddali przez okno w salonie. Pięknie wykończona ta murłata czy jak się zwie ta belka na murze- dojdę do tego etapu, to będę wiedziała. Jest szansa że i ja ciut szybciej ruszę bo kazali dowiedzieć się o pozwolenie za miesiąc, a wcześniej mówili że za 2. Jakiej firmy macie BK, po ile kupowaliście? Peters, czym się kierowałeś w wyborze systemu kominowego- wymiarami, ceną? Jest tego wszystkiego tyle że głowa boli... Czy kanały wentylacyjne budowałeś z pustaków Presto? Który wariant komina spalinowego masz u siebie? A na której ścianie masz piec i jak ustawiony, bo coś wspominałeś o czopuchu- nie kojarzę na razie o co chodzi. Ile miejsca może zająć piec z koszem zasypowym plus komin- kier. budowy mówi, że w ścianę nośną nie powinno się wpuszczać komina. A może jakieś zdjęcie kotłowni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 02.07.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Mooon,super! Już zielenieję z zazdrości, podobnie jak będą ci z bloku, który widać w oddali przez okno w salonie. Pięknie wykończona ta murłata czy jak się zwie ta belka na murze- dojdę do tego etapu, to będę wiedziała. Jest szansa że i ja ciut szybciej ruszę bo kazali dowiedzieć się o pozwolenie za miesiąc, a wcześniej mówili że za 2. Jakiej firmy macie BK, po ile kupowaliście? Masz rację, to murłata Właśnie się zastanawiam, czy nie jest zbyt ozdobna? No ale już trudno, szblon wybrany, za dużo zrobili, żeby teraz zmieniać BK częśc mamy z Redy a część z Ostrawy, nie pamiętam po ile kupowaliśmy, coś około 10, ale teraz wszystko tanieje, więc może już jest tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts