Anarika 22.09.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Witam wszystkich! Nie mogę doprosić się męża,żeby wkleił kilka zdjęć, ale napiszę,że:dach od tygodnia mamy ukończony. Jutro zaczyna elektryk i prawdopodobnie będzie u nas tydzień. Po nim zaraz wchodzi alarmiarz.... no i tynki....tylko nie możemy zdecydować jakie zrobić. Może kochani podpowiedzcie, które wg.Was są lepsze? gipsowe czy tradycyjne./ które są zdrowsze?.... PozdrawiamA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 22.09.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Jeśli chodzi o zdrowotność to nie ma znaczenia; gipsowe ponoć są twardsze / tak mówi inż. budowlaniec chociaż dla mnie to nielogiczne/, a i podobno mało jest fachmanów robiących cementowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trebor35 23.09.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Witam! Wczoraj o 9.24 wkroczyła na moją działkę ekipa 6 górali, a 17.00 lał się już beton. Jestem w szoku jak im to szybko i sprawnie poszło. Jak ktoś oglądał film pt. "Nigdy w życiu" to nasuwa mi się komentarz Danuty Stenki: "Ale Panowie zapier....". Tak było też i u nas. Dzisiaj będzie szalowanie o ile pogoda nie popsuje planów. Chociaż mój majster stwierdził "....Pani u mnie bedzie lało jak jo robote skończe..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 23.09.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Super! Ile sobie życzą za fundamenty? Będziesz w tym roku ciągnąć wyżej?A wykopy też oni robili? Trochę mnie przeraża jak zgrać koparkę /straszna glina u mnie/ z majstrami i dostawą betonu, żeby nikt na nikogo nie czekał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trebor35 23.09.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Fundamenty 3 tys. A murarze, których "mieliśmy" wcześniej umówionych chcieli 6tys. Także nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło. Z murowaniem to się zastanawiam. Czytałam gdzieś w literaturze fachowej, że fundamenty powinny odstać 3 mies. Natomiast moi majstrowie chcą budować za miesiąc. Nie wiem czy nie za wcześnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trebor35 23.09.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Amelia tak jak pisałam o 9.24 zaczęli kopać. 6 facetów wykopało ręcznie fundamenty do godz. 16.45. Na 17.00 był umówiony beton. Nikt na nikogo nie czekał. U mnie też jest glina, ale wszyscy mówią, że to lepsze podłoże niż piasek.Po deszczu w glinie kopało się bardzo dobrze. Murarze nie chcieli koparki. Ja też nie nalegałam bo moja działka częściowo jest zagospodarowana i bałam się bałaganu jaki zrobi koparka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 23.09.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Trebor, gratuluję rozpoczęcia budowy Miesiąc to chyba wystarczająco długo, żeby po fundamentach dalej budować, u nas to trwało 2 tygodnie Z racji pogody nie będziesz musiała pewnie tyle podlewać A tak wygląda nasz dach: http://images42.fotosik.pl/13/8c1d2f1bc6d1558e.jpg,tylko z jednej strony bo z drugiej nie mamy zdjęcia Fotka była robiona po deszczu, w rzeczywistości dach się tak nie świeci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 23.09.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Jeśli chodzi o zdrowotność to nie ma znaczenia; gipsowe ponoć są twardsze / tak mówi inż. budowlaniec chociaż dla mnie to nielogiczne/, a i podobno mało jest fachmanów robiących cementowe. Amelia to chyba na odwrót? Cementowo wapienne są twardsze a gipsowe bardziej miękkie i mniej fachowców. A cekolować ponoć trzeba i po jednych i po drugich..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 23.09.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Witam wszystkich! Nie mogę doprosić się męża,żeby wkleił kilka zdjęć, ale napiszę,że: dach od tygodnia mamy ukończony. Jutro zaczyna elektryk i prawdopodobnie będzie u nas tydzień. Po nim zaraz wchodzi alarmiarz.... no i tynki....tylko nie możemy zdecydować jakie zrobić. Może kochani podpowiedzcie, które wg.Was są lepsze? gipsowe czy tradycyjne./ które są zdrowsze?.... Pozdrawiam A. Anarika a jakie okna wstawiacie? Drewniane czy plastiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trebor35 23.09.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Moon domek wygląda świetnie. Dachówka bardzo ładna. Od razu póki pamiętasz pisz ile zapłaciłaś za dach? Ja dalej się waham z wyborem - czerwona czy brązowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 23.09.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Płaciliśmy dosyć tanio jak na gdańskie ceny - 35 zł za m^2. To jest cena bez montażu okien dachowych, okna w przyszłym roku, jak będzie prąd.Jakoś to zdjęcie przekłamje kolory, w rzeczywistości kolor nadbitki też jest inny..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trebor35 23.09.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Moon 35zł m/2, ale to za położenie więźby + dachówka i podbitki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 23.09.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Trebor, skąd wzięłaś takich majstrów, toż to ceny sprzed 2 lat! Teraz 6-10 tys. to normalka. Ile w takim razie chcą za cały dom? A gdzie śpią, mają coś swojego czy Ty im zapewniasz? Zapytaj czy nie zechcieli by popracować w Mińsku Mazowieckim gdy skończą u Ciebie, bo moi życzą sobie 6 tys. za fundamenty a 35000 za całość tylko jeszcze nie uzgodniłam szczegółów co wchodzi w tą "całość". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 23.09.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Jeśli chodzi o zdrowotność to nie ma znaczenia; gipsowe ponoć są twardsze / tak mówi inż. budowlaniec chociaż dla mnie to nielogiczne/, a i podobno mało jest fachmanów robiących cementowe. Amelia to chyba na odwrót? Cementowo wapienne są twardsze a gipsowe bardziej miękkie i mniej fachowców. A cekolować ponoć trzeba i po jednych i po drugich..... Też tak mi się wydaje, ale tak powiedział inżynier budownictwa po Politechnice. Faktem jest że u nas w gazetach więcej ogłasza się fachowców od gipsowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 23.09.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Oświećcie mnie w szczegółach- ława fundamentowa ma być poniżej granicy przemarzania, czyli +/-1m, czy na taką głębokość chłopy kopią ręcznie? Potem izolacja pozioma i szalunek z desek i zalanie betonem? A co z izolacją pionową, czy trzeba potem odkopywać fundamenty? Moi mówią że lepiej wybrać koparką, potem ręcznie pod ławy, izolacja pozioma i ścianki z bloczków. Dzięki wykopowi łatwiej murować i mazać izolacją - czy mnie nie naciągają dla swojej wygody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 24.09.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 ile i jakiej długości stempli potrzeba do naszej chałupki / w przybliżeniu/? Idzie ku zimie to i niedrogo ludziska sprzedają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 24.09.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Oświećcie mnie w szczegółach- ława fundamentowa ma być poniżej granicy przemarzania, czyli +/-1m, czy na taką głębokość chłopy kopią ręcznie? Potem izolacja pozioma i szalunek z desek i zalanie betonem? A co z izolacją pionową, czy trzeba potem odkopywać fundamenty? Moi mówią że lepiej wybrać koparką, potem ręcznie pod ławy, izolacja pozioma i ścianki z bloczków. Dzięki wykopowi łatwiej murować i mazać izolacją - czy mnie nie naciągają dla swojej wygody? Amelia, u nas kopała koparka a murarze zrobili szalunki i podrównali ręcznie, najpierw dawaliśmy beton B 7,5 potem beton właściwy, potem smarowaliśmy jakimiś czarnymi mazidłami (poziomo i pionowo), na to papa i na to bloczki betonowe,z których był robiony fundament. Moim daniem najlepiej to wszystko zrobić od razu, z odkopywaniem będziesz miała podwójną robotę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 24.09.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 ile i jakiej długości stempli potrzeba do naszej chałupki / w przybliżeniu/? Idzie ku zimie to i niedrogo ludziska sprzedają my mieliśmy 150 stempli o długości 2,80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 24.09.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Moon 35zł m/2, ale to za położenie więźby + dachówka i podbitki? nie, to sama dachówka, więżbę mieliśmy w cenie za stan surowy, podbitki nie mamy, my mamy nadbitkę. Końcówki wszystkich krokwii i tych grubych belek zostały oszlifowane, obrobione przez cieślę i pomalowane bejcą, do tego zostały przymocowane i później pobejcowane deski na pióro-wpust. Dzięki temu nie trzeba robić już podbitki, a wygląda ładnie, wyszło taniej no i robiła nam to ekipa od stanu surowego, nie trzeba było szukać do tego innych ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anarika 26.09.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 WCZORAJ POJECHAŁAM NA DZIAŁKĘ, PO DŁUŻSZEJ NIEOBECNOŚCI POPATRZEĆ NA ZMAGANIA ELEKTRYKÓW, ALE JAK DOJECHAŁAM TO BYŁO JUŻ PRAWIE CIEMNO I NIEWIELE WIDZIAŁAM. Jeśli chodzi o okna, to będziemy mieli drewniane, tylko nie zdecydowaliśmy jakiej firmy. No i mamy cały czas dylemat....jakie tynki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts