Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:D no i udało mi się w końcu poprosić męża,żeby wkleił zdjęcia.

Tak więc w chwili obecnej wygląda nasza planeta.

Aha...pytałyście o garderobę, która jest pomiędzy pokojem a łazienką na górze. Ma wymiary(orientacyjne) 4,5mx2m.

Elektrycy kończą za dwa dni i za parę dni zaczynamy tynkowanie.

Pozdrawiam i życzę wszystkim udanego tygodnia

Anarika

Już wiem jaki był koszt położenia dachu: materiały ok.35 000zł, robocizna 17 000zł, a okna dachowe( 7 szt) z rbocizną będą nas kosztowały ok. 7 000zł.

Te wszystkie ceny i koszty są przerażające :roll:

No i prognoza pgody nie jest zadawalająca. Podobno w listopadzie ma być już zima i mróz, ale może będzie tak jak w zeszłym roku....od stycznia wiosna :)

Miłego dnia

Anarika

Już wiem jaki był koszt położenia dachu: materiały ok.35 000zł, robocizna 17 000zł, a okna dachowe( 7 szt) z rbocizną będą nas kosztowały ok. 7 000zł.

Te wszystkie ceny i koszty są przerażające :roll:

No i prognoza pgody nie jest zadawalająca. Podobno w listopadzie ma być już zima i mróz, ale może będzie tak jak w zeszłym roku....od stycznia wiosna :)

Miłego dnia

Anarika

Cześć :)

Anarika a mogłabyś bardziej sprecyzować? Czy te koszty są z więźbą czy to tylko dachówka?

Jakie będziecie dawali okna dachowe? Wielkość taka, jak w projekcie? My jeszcze dachowych nie kupowaliśmy, w hurtowni proponowali nam Veluxy, cena za jedno ok. 1200 zł (bez robocizny), więc u Was tanio to wychodzi .....

Cześć,

te ceny,które podałam są bez więźby. Okna wstawimy firmy veLUX. WYCHODZĄ TANIEJ U NAS BO DALI NAM SPORY UPUST W NAGRODĘ ZA PROBLEMY Z DACHÓWKAMI. Źle zrobili wstępną kalkulację i musieliśmy więcej zapłacić no i pomylili się z kolorem i w efekcie dwa razy przywozili dachówkę.

Okna dachowe zmniejszyliśmy. Będą 78x140 + doświetlające nad schodami 78x96 o ile pamiętam.

U nas prawie zakończony pierwszy etap. Fundamenty wyszły pięknie. :D[/quote/

Tylko pozadrościć! Jestem po pierwszym dniu walki na placu budowy! Okazało się że 50cm pod pow. jest tak zbita glina że szpadla wbić nie można- koparka walczyła 4 godz. a potem cały dzień majstry w 5-ciu kopali lejąc wodę żeby chociaż po trochu wymoczoną glinę wyciągać. Zamówiony na dziś beton przesunęłam na bliżej nie określony termin :lol: Zejdzie się pewnie ze 2 dni z kopaniem...A potem trzeba będzie tę glinę wywieżć i nawozić normalną ziemię. W żaden sposób nie da się oszczędnie- jak na jednym wytarguje się upust to zaraz pojawią się jakieś nowe nieprzewidziane wydatki. :cry: Ale za to miejsce jest ładne :lol:

Amelia no to współczuję Ci tego kopania. U nas też była glina, ale wcześniej długo padało i kopało się bardzo dobrze. Była taka miękka, jakby plastelina w której można było swobodnie kopać dół. Duży plusem było to, że nic się przez to nie obrywało, tylko jak wybrali tak zastygło.

Witam wszystkich Planetowiczów!

Również buduję Planetkę, tyle że z 2-stanowiskowym garażem. Ogólnie jestem zadowolony z projektu. Jedynie górna sypialnia, ta z wejściem do garderoby wydaje mi się dość mała.

Mam do Was pytanie, co planujecie zrobić pod schodami? Ja mam wylane i teraz trzeba tą przestrzeń jakoś zagospodarować zwłaszcza, że jest naprzeciw wejścia do domu. Nie chcę tego zabudowywać drzwiami, bo wydaje mi się, że byłoby to"przyciężkie". Macie może jakieś koncepcje?

Pozdrawiam!