Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Amelia, co do rynny, to też ma być jakaś rura ale szczerze mówiąc to nie bardzo wiem co i jak, mogę się męża dopytać co i jak, jeżeli chcesz :)

co do okapu, to chyba można rurę przeprowadzić pod sufitem i obudować ją karton gipsem, my tak zrobimy

jak planujesz poustawiać sprzęty w kuchni? ja się właśnie nad tym biedzę, co chwila mam jakiś inny pomysł i w sumie to na razie jeszcze nie wiem co i gdzie będzie stało.... :-?

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam fundamenty obłożone styropianem i folią..., czy muszę robić skarpę i obsypywać je do samej góry / u mnie to 1,20cwys. :( / czy jest inny patent, np. cokół do połowy wysokości? A co wtedy z tą folią?

Majstry mówią, że powinno się zasypać cały fundament. To jest zabezpieczenie na zimę. Amelia zasyp i zagęść piasek wewnątrz fundamentów (jeżeli tego nie zrobiłaś jeszcze). Przez zimę dodatkowo sie jeszcze zagęści i bedziesz przy okazji mogła cały fundament zasypać, bo i tak to Ciebie czeka. Jeżeli nieźle przymrozi i jeszcze do tego od czasu do czasu odwilż, to szkoda fundamentów.

... chcemy tak ustawić Planetę żeby wejście było od strony południowej, a tym samym gabinet jak i taras wypadnie od strony północnej. Nie wiem czy takie ustawienie jest właściwe i czy nie będzie w niektórych pomieszczeniach po prostu za ciemno.

Pierwotnie miał być front od południa, a ostatecznie jest usytuowany z wejściem od wschodu.

Główne powody:

1. mamy powiększone okna do 120cm i chcę aby wpadało przez nie słońce, zwłaszcza w okresie zimowym dodatkowe ciepło, światło, lepsze samopoczucie. Oczywiście latem może być za ciepło, ale z tym poradzą sobie drzewa liściaste.

FRONT domu od południa znacznie ograniczy penetrację słońca wewnątrz.

2. kuchnia od wschodu. Rano przygotowanie śniadania, wpada poranne słońce, aż miło. Pora obiadowa, przyjemny chłodek, brak słońca w kuchni, za to jest w salonie?

KUCHNIA od południa? Może być trochę przegrzana.

3.Taras od zachodu. U nas ok 19 słońce zasłaniają drzewa. MIło będzie posiedzieć na tarasie popołudniem w promieniach zachodzącego słońca. No i my z tej strony nie mamy sąsiadów.

TARAS od północy to dodatkowe oziębienie salonu zwłaszcza zimą (okno tarasowe)

4.Ściana północna jest najzimniejsza. My od północy mamy garaż.

Wg wytycznych dla domów energooszczędnych, od północy powinno być jak najmniej okien (najlepiej wcale) i powinie sie tam znajdować garaż, pom.gospodarcze itp. tworzące ochronę wnętrza przed zimnem.

5. poranne słońce w łazience i sypialni, aż chce sie żyć. Nie po to buduję dom, żeby spać do południa (chociaż żona lubi pospać).

Wasza decyzja musi być przemyślana. Spisz wszystkie za i przeciw danemu usytuowaniu domu (wasze priorytety) i wyjdzie dla was najlepsza opcja. A dobry widok elewacji też się liczy, po przecież dla tej elewacji ten projekt min. wybraliśmy. Jeżeli jadąc do domu widzisz jego fron to napewno bedzie milej niż widok np boku garażu.

Czy będzie za ciemno?. Ja lubię jasne pomieszczenia. My mamy okna 120cm.

Okna dachowe 140x78cm jak w projekcie + doświetlenia schodów 118x78, Pom nad garażem 3 okna dachowe140x78 + 2 okna w ścianie Płn 60x120. Pomieszcenie będzie dzielone i stąd tyle okien.

Zastanawiamy się. czy w naszej Planetce nie zrobić piwnicy pod połową domku (nie zalewaliśmy jeszcze cgudziaka), czy ktoś z Was zastanawial się nad tym???

Piwnica jest baaardzo przydatna,. Ale nie wiem czy nie musisz dokonać dodatkowych obliczeń, zgłoszeń. Podnosi to też znacznie koszt budowy, trzeba wykonać odwodnienie. My mamy małą piwniczkę pod schodami. Przeznaczenie przetwory, winko, pyfko, warzywa itp.

Zapraszam na wizytację.

Amelia, co do rynny, to też ma być jakaś rura ale szczerze mówiąc to nie bardzo wiem co i jak, mogę się męża dopytać co i jak, jeżeli chcesz :)

co do okapu, to chyba można rurę przeprowadzić pod sufitem i obudować ją karton gipsem, my tak zrobimy

jak planujesz poustawiać sprzęty w kuchni? ja się właśnie nad tym biedzę, co chwila mam jakiś inny pomysł i w sumie to na razie jeszcze nie wiem co i gdzie będzie stało.... :-?[/quote

Z tego co wiem to przy wyciągu jest wskazany drugi kanał w kuchni jeden do spalin, drugi wentylacyjny a tego w naszym projekcie nie uwzględnili.

Kuchnię będę miała zamkniętą z drzwiami składanymi na pół, na ściance od salonu planuję maleńki stoliczek na kawę + taboreciki, w rogu od strony salonu lodówka, potem ok. 60cm blatu, w rogu kuchnia- zajmuje trochę miejsca ale ci co tak mają chwalą sobie ten układ, potem już na ścianie z oknem kawałek blatu / ok. 50-60 cm/, częściowo pod oknem nieduży zlewozmywak szer. 60cm i dalej blat aż do ściany ze spiżarką, pod nim zmywarka przy zlewozmywaku i szafki. Nie chcę lodówki na widoku z salonu. Spiżarkę kiedyś miałam i byłam bardzo z niej zadowolona więc teraz tez będzie.

Fundament z góry przykryłam folią, żeby nie wpadał piach między folię kubełkową a styropian, a całość zasypałam piaskiem z zewnątrz do samej góry a wewnątrz ok. 20cm niżej / 6000zł kosztowała mnie ta przyjemność :cry: /, kierownik mówi że aż za dobrze, a nie wiem jak będzie na wiosnę, czy będzie można trochę odkopać i zrobić cokół żeby nie była tak wysoka i stroma skarpa?

Co do ustawienia domu- niestety nie każdy ma możliwość wyboru; ja będę miała wejście od południa a dzięki kominkowi, który u mnie będzie miał bardzo pracowity żywot na pewno nie będzie zimno zimą w salonie, za to przyjemnie chłodno na tarasie latem-trzeba się jakoś pocieszać :lol: W kuchni rzeczywiście może być za ciepło, dlatego już hoduję w donicach na balkonie roślinki do zacienienia. Cały mój plac to puste pole bez deka cienia i taras od zachodu czy południa byłby patelnią.

wykaz materiałów :

bloczki bet 38x24x12 = 1450 szt (1766szt z piwniczką pod schodami i obmurowany taras)

porotherm 11,5 = 58szt (działowe w kuchni)

porotherm 25 (250x373x238) = 2280szt (ścianka kolankowa podniesiona o 1 pustak)

beton komórk. HH (12x24x59) = 288szt (działowe)

belki stropowe

4,2m = 8 szt

4,8m = 32 szt

6m = 15 szt

pustak stropowy certus = 2250szt

stal żebrowana 16mm = 8szt.

12mm = 100 szt (zbrojony taras, schody zew + wew)

10mm = 20szt

6mm = 150szt

Tyle poszło w dom.

Ale każdy element powinien być przeliczony przez majstra, kierbuda.

U mnie praktycznie nic nie zostało z ww materiałów

Gdzieś na początku Peters pisał o 200m2 powierzchni ścian do ocieplenia i 630 m2 tynków wew.- garaż pojedynczy, ścianka kolankowa nie podniesiona.

Wczoraj wracając z pracy przewietrzyłam mózg i doznałam olśnienia - przeniosę spiżarkę na przeciwną ścianę, dam malutkie okienko /np.60x60/ doświetlające i wietrzące a w miejscu projektowej spiżarki postawię przy kominie kuchenkę oddzieloną od salonu ścianką ok. 1m długości w którą będą wchodziły drzwi przesuwne, dalej szafki z długim blatem, na ścianie z oknem od lewej zmywarka, zlew, kawałek blatu, lodówka. Przy ścianach od spiżarki i salonu - w rogu mały stoliczek. Nie bedę na górze oddzielać pom. 2/5 więc wolny jest dla kuchni drugi kanał wentylacyjny. A spiżarka jest super sprawą- wszelkie zapasy produktów i napojów, blachy, duże gary blisko kuchni wsadzamy, zamykamy i nikt tam nam nie zagląda :lol:

Dzięki Amelia, nie pamiętałam tego.

Co do spiżarki, to długo się nad nią zastanawialiśmy, robić, nie robić..... W końcu zrobilismy wizualizację kuchni i stwierdziliśmy, że ze spiżarnią kuchnia jest bardzo mała. Teraz nie mam spiżarni i jakoś żyję, więc myślę, że damy radę.... :wink: Na tej ścianie, gdzie miala byc spiżarnia, chcemy zrobić taką wysoką zabudowę, i to jedyne co wiemy..... :cry: dalej się zastanawiamy co i gdzie poumieszczać.....

Marnia, Anarika a Wy jaką będziecie mieć kuchnię?

MOże inni też wiedzą co i jak zrobią?

Na 99% wiemy jak nasza kuchnia będzie wyglądać. Mamy już ścianki pomiędzy kuchnią a pokojem z wejściem 2m....będą drzwi przesuwne.

Stojąc przodem do okna z lewej strony(zlikwidowaliśmy spiżarnię) będzie lodówka, dalej szafa do sufitu. Pod oknem blat do pracy, zmywarka, a w rogu będzie zlew. Kuchenka tak jak w projekcie.

Taka jest moja wizja i będę ją realizować.

Anarika

Na 99% wiemy jak nasza kuchnia będzie wyglądać. Mamy już ścianki pomiędzy kuchnią a pokojem z wejściem 2m....będą drzwi przesuwne.

Stojąc przodem do okna z lewej strony(zlikwidowaliśmy spiżarnię) będzie lodówka, dalej szafa do sufitu. Pod oknem blat do pracy, zmywarka, a w rogu będzie zlew. Kuchenka tak jak w projekcie.

Taka jest moja wizja i będę ją realizować.

Anarika

Też myślałam o takim ustawieniu, martwi mnie jednak trochę odległość pomiędzy kuchenką a lodówką, wydaje mi się, że w takim ustawieniu jest trochę za duża, ale nie wiem czy uda mi się wymyślć coś innego....