peters2 01.08.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Deszczówkę odprowadziłem poprzez system rur rozsączających. Nakopałem tego ok. 70 metrów. Rury łączą się w jeden system na zakończeniu którego sa studzienki zbiorcze z rury karbowanej o srednicy 300 mm z pokrywą Kopałem to ok 2 tygodni. Ciekawe jak to się sprawdzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peters2 01.08.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 moon, coś chyba podałaś nieprawidłowy adres email. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 03.08.2009 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Ja też poproszę o zdjęcia, jeśli nie na forum to na [email protected] Teren pewnie masz piaszczysty skoro możesz zrobić rozsączanie, na mojej glinie muszę o tym zapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 04.08.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Peters! Dziękuję bardzo, zdjęcia doszły Macie bardzo ładny dom! Salon jest bardzo przestronny. Trochę ciemno wydaje się byc pod schodami, tak jest, czy to wina zdjęcia? U nas na pewno będzie jeszcze ciemniej, bo my nie mamy tam na górze okna. Jaki macie kolor tynku zew? I jaka jest grubośc tych opasek wokół okien? Bardzo ładnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda Grzesiek 04.08.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 witajcie, kupiliśmy projekt Planeta II z podwójnym garażem,bardzo prosimy o kontakt z TREBOREM 35, gdyż z tego co napisalł to buduje w okolicach Bochni pod Krakowem czyli tam gdzie my mieszkamy!!!!Bardzo chcielibyśmy zobaczyć w realu ten domek( jeżeli jest oczywiście taka możliwość).pozdrawiamyMagda&Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peters2 04.08.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Troche to wina zdjęcia, robiłem bez lampy błyskowej, generalnie ciemno nie jest. Ale uważam ze okno nad klatką schodową jest potrzebne. Jak pisałem u mnie sa aż 2 okna. Grubośc opaski wokoł okien 15 cm. Kolor elewacji to coś w rodzaju piaskowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 05.08.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 witajcie, kupiliśmy projekt Planeta II z podwójnym garażem,bardzo prosimy o kontakt z TREBOREM 35, gdyż z tego co napisalł to buduje w okolicach Bochni pod Krakowem czyli tam gdzie my mieszkamy!!!! Bardzo chcielibyśmy zobaczyć w realu ten domek( jeżeli jest oczywiście taka możliwość). pozdrawiamy Magda&Grzesiek Trebor coś w tym roku się nie udziela na FM Prześledźcie dokładnie ten wątek od początku - nasi pionierzy wprowadzili ciekawe, praktyczne zmiany i każdy następny budujący też coś od siebie dodaje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LYRECO7 05.08.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 peters bardzo dziękuję za zdjęcia, ślicznie macie urządzone, kuchnia....bajka! powiedz mi czy ta scianka przy lodówce to tam miała być spiżarka? Odwróciłam projekt, bo mamy prawy, a Wy lewy. A czy ktoś z Was drodzy forumowicze nie stawiał ścianek w kuchni? Tych oddzielających ją od salonu? Bo ja mam taki właśnie pomysł, by zrobić kuchnię otwartą. Co do okna na schodach to w starym domu rodzinnym tak mialam i nigdy nie mogłam do niego dosięgnąć bo było na wysokości pierwszego schodka na górze. Na jakiej wysokości robicie swoje okna schodowe? A co do przestrzeni pod schodami - jak planujecie ją zagospodarować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 05.08.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 My okna już nie zrobimy nad schodami, ważniejszy dla nas był ten schowek. Pod schodami chciałam umieścic półki z butami, ale na 100% jeszcze nie wiem.My najpierw robiliśmy kuchnię bez spiżarni, potem zdecydowaliśmy się jednak na nią i teraz mamy. Ściankę oddzielającą kuchnię od salonu postawimy, taką małą, żeby jednak trochę zasłonić szafki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peters2 05.08.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 To jest ściana dzialowa pomiędzy kuchnią a salonem. Ale faktycznie w miejscu gdzie stoi teraz zabudowa lodówki,miała być pierwotnie spiżarka. Jeżeli chodzi o okno nad klatką to według mnie największe jakie tam wejdzie to okno o wysokości max.ok 1000 mm.Wbrew pozorom nie ma tam za dużo miejsca. Od góry ogranicza je kosz lukarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LYRECO7 06.08.2009 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 My okna już nie zrobimy nad schodami, ważniejszy dla nas był ten schowek. Pod schodami chciałam umieścic półki z butami, ale na 100% jeszcze nie wiem. My najpierw robiliśmy kuchnię bez spiżarni, potem zdecydowaliśmy się jednak na nią i teraz mamy. Ściankę oddzielającą kuchnię od salonu postawimy, taką małą, żeby jednak trochę zasłonić szafki... Moon też myślałam o zabudowie pod schodami na rzecz szafki na buty (ich nigdy dość ;P) Co do spiżarni to jak dla mnie to w ogóle nieprzydatne jest, nie lubię żadnych zapraw, jedzenie kupuję na bieżąco. Co do ścianki oddzielającej kuchnię to mówisz o tej od strony spiżarki czy z drugiej strony? Ja pierwotnie mialam pomysł wyspy i całkowicie otwartej kuchni, ale co z tego wyjdzie to nie wem, generalnie cieżko mi cokolwiek wymyślić gdy stoję przed surową ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 06.08.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Peters,a ja zdjęć nie dostałam [email protected] , poproszę.... W tej chwili mam folię na dachu i faktycznie już o zmierzchu jest strasznie ciemno na schodach, zaplanowałam małe okienko, nie pamiętam chyba 78x55 i mniejsza o mycie - może raz na jakiś czas dryblas+drabina, za to na codzień będzie wygodniej i milej kuchnie otwarte są eleganckie i optycznie powiększają przestrzeń ale trzeba się liczyć z zapachami w całym domu, tym bardziej że w naszym projekcie kuchenka nie stoi pod kanałem wyciągowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LYRECO7 06.08.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Co do okienka to macie racje. Trzeba nad tym pomyśleć. W sprawie kuchni to jeszcze też planu nie ma, ale zwrócę uwagę by kuchenka miała dobry wyciąg. Najbardziej cieszy mnie wizja zlewu przy oknie Jakoś tak sielsko mi się kojarzy A co z kuchnią? Wydaje mi się bardzo malutka i stąd pomysł całkowitego otwarcia jej. Myślałam o głębokości szafek. Robicie standardowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 06.08.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Kuchnia nie jest taka malutka, zwłaszcza w porównaniu z blokowymi a ja wolę zlew w rogu a długi blat pod oknem, chyba częściej się coś kroi, miesza, szykuje niż zmywa, zresztą od tego jest jest zmywarka Nie robisz spiżarki i chcesz spłycić szafki? Chyba jesteś wyjątkiem, z tego co widzę u siebie i innych to zawsze brakuje miejsca na jakieś słoiki, duże okazjonalnie używane gary, deski, miski, butelki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LYRECO7 06.08.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 moze faktycznie lepiej blat w to miejsce, bo nie pomyślałam ze zmywarka przeciez bedzie. a co do szafek to sloiki zaraz po uzyciu wyrzucam na smietnik albo oddaje tym co jeszcze bawią sie w zaprawy, a co do wielkich garnków czy misek to rezerwuje dla nich naroznik. mi do szczescia w kuchni potrzeba tylko thermomixu i blendera, wiec nie bedzie potrzeby szaf by upchnąć te wszystkie rzeczy, a jak coś będzie mało używane to znajdzie się dla tego czegoś miejsce gdzie indziej ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 06.08.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Zazdroszczę takim osobom, mam koleżankę która wyrzuca wszysto co przez rok nie było używane ja mam skłonności do chomikowania i obrastam w różne dobra, które kiedyś może się przydadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 06.08.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Mialam na myśli tą ściankę z drugiej stony. Ja też dużo nie gotuję, nie robię zapraw, spiżarkę zrobiliśmy, żeby wrzucić tam zgrzewkę wody mineralnej, soki, mleka dlla dzieci, jakoś dużo się zawsze tego zbiera....... A zaletą spiżarni jest to, że nie trzeba wtedy kupować tylu szafek kuchennych (wybudowanie spiżarni jest tańsze) no i dostęp do tego wszytkiego będzie łatwiejszy.... Amelia co do tych kuchni blokowych to my akurat w obecnym mieszkaniu mamy większą bo 10 metrową a będziemy mieć mniejszą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 06.08.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Peters, zdjęcie podbitki poproszę, połaczenia kolumn z daszkiem i info jak rozwiązałeś sprawę deszczówki. Dzięki Ty chyba nie masz problemu z deszczówką - opaska dookoła domu i do kanału hehe, a komu sie będzie chciało 30m kopać??? Chiba jakiś zbiornik zrobię albo w grunt wpuszczę. Eee w grunt to nie, bo woda z małej głebokości będzie i tu jest problem. Nie mam wody i musze mieć studnię i to płytką, bo im głębiej tym gorsza woga. Ale deszczówka to chyba jest czysta. No oprócz tego kwasu siarkowego co to kwaśne deszcze powoduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 06.08.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Jeżeli chodzi o okno nad klatką to według mnie największe jakie tam wejdzie to okno o wysokości max.ok 1000 mm.Wbrew pozorom nie ma tam za dużo miejsca. Od góry ogranicza je kosz lukarny. Ja mam okienko na doświetlenie 78 x 118cm. Pomiędzy krokwią 9 i 10 zmieści się okienko i wyższe. A jeżeli chodzi o utrzymanie okienka w czystośći to z zewnątrz z balkonu (jeżeli ktoś ma) spoko można myć. Ale się temat rozkręcił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 06.08.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 ... a ja wolę zlew w rogu a długi blat pod oknem ... U mnie j.w, planujemy szerokie blaty 70cm. a spiżarkę w formie szafy . Drzwi chyba przesuwne. Ja z kolei lubię mieć w zapasie małe co nieco. Lubię robić konfitury i chcę zacząć winko, chciałbym mieć trochę zdrowej wiejskiej żywności- stąd zrobiłem pod schodami piwniczkę. http://images38.fotosik.pl/172/49be4718da8c40eam.jpg Co prawda kuchania to królestwo żony, ale ja od niej także nie tronię. Bądż co bądż lodówka jest w kuchni, a piwko zimne jest dużo smaczniejsze. Kuchnię od salonu oddzielać będą drzwi przesuwne o szer 2 m. Otwór jak uPetersa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts