Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam was serdecznie,

A już myślałem, że tylko ja na ten projekt się skusiłem. Nabyłem go wiosną (Planeta II), ale jakoś nie było okazji się za pracę zabrać. Ceny które podajecie są z tego roku?? Gdyż w Warszawie robocizna stan surowy zaczyna się od 35.000 zł.

Pozwólcie, że będę śledził wasze poczynania i korzystał z waszego doświadczenia.

Planuję budować z ceramiki.

Pozdrawiam

Marek

Ja tez gorąco pozdrawiam,nowego budowniczego.Ja jak poszukiwałam kogos kto buduje dom wg tego projektu,tez miałam dokładnie takie samo wrazenie,ze jestem sama,a tu prosze nasze grono sie powieksza! Suprasnie :lol: ! No i z kominami jest róznica cenowa spora,bo ja za wkład stalowy kwasoodpor. zapłaciłam 1040 i cos koło tego za ceramiczny do kominka,+ oczywiscie cegła, ale mimo wszystko taniej wychodzi! Tylko ta róznica potrzebnego miejsca robi ogromną róznicę.

Ceny sa oczywiście z tego roku, a w w-wie to sama robocizna murarzy,czy w cenie jest rowniez dach??

No i zdjec jeszcze nie bedzie bo murarze nie przyszli,beda w poniedziałek,zdejmą stemple i dostawią pare brakujacych ścianek i porobię fotki. Pozdrawiam Planetariuszy!!! :wink:

Peters konkrety,ile?????Co prawda u ciebie inny rejon ale mozna porównac ceny!

Zdjecia zrobie i wysle w sobote bo jeszcze sa stemple takze słabe widoki!!!Obcykam wszystkie pomieszczenia z kazdej strony,bo my kobitki lubimy duzo podziwiac,prawda mooon?U nas murarze wezma 17-18tys.,nie wiem ile wezma za taras,bo mieli nie robic i umowieni bylismy na 17ooo,solidne chłopy,zasuwaja od 7 do 17,6 dni w tyg.,robocizna dachu 18 tys,drewno 10ooo.

Moon a te pomieszczenia nad garazem to ogromne,nie spodziewałam sie ze takie duze beda.My robimy dach z dachówki cementowej brasa,celtycka,braz,kolor elewacji w odcieniu zółci,zblizony do klinkieru.

I nie wiem czy pisałam ale ponieslismy scianke kolankowa o dwa pustaki wiecej,zobaczymy jak wyjdzie! :wink:

hm.... na palnie te pomieszczenia nad garażem wydają się małe, może u Cibie są duże dzięki podniesieniu ścianki?

bo 7 metrów to nie jest za dużo.....

ja bym chciałą, żeby w pralni zmieściłą mi się pralka, zlew, i 2 rozłożone suszarki + jakaś szafka na detergenty.....

zdjęć wypatruję z utęsknieniem.... :D

Witam was serdecznie,

A już myślałem, że tylko ja na ten projekt się skusiłem. Nabyłem go wiosną (Planeta II), ale jakoś nie było okazji się za pracę zabrać. Ceny które podajecie są z tego roku?? Gdyż w Warszawie robocizna stan surowy zaczyna się od 35.000 zł.

Pozwólcie, że będę śledził wasze poczynania i korzystał z waszego doświadczenia.

Planuję budować z ceramiki.

Pozdrawiam

Marek

Cześć :D

Witamy !!!

Ja też planuję ruszyć na wiosnę....

Widzę, że u nas (Gdańsk) drożej niż w Warszawie.....

Ciągle zbieramy wyceny ale 35 tys. to była jedyna, którą dostaliśmy od bardzo młodego murarza.... i się zastanawiamy, czy ma wystarczające doświadczenie....

Większość wycen to 40 000 (z więźbą) choć zdarzają się i takie na 70 000 (tez tylko z więżbą) :evil:

Witam wszystkich,Gdańsk i takie ceny. Szok.

kasiula77, cena z więżbą. A najwyższą cenę to mi zaśpiewali twoi ziomkowie. 2 starszych panówz pod Lublina, krzyknęło ponad 55.000. Stan "0" 15.000, gdy inni mieszczą się w 10.000. Ale widać wychodzą z założenia, że jak robić to raz a dobrze. Może ktoś się trafi.

peters2

słońce ty nasze, jakbyś obdarował mnie również zdjęciami, może być na maila, byłbym bardzo wdzięczny. Ciekawi mnie jak wygląda salon z drzwiami 240cm. Ja planuję 200 i zastanawiałem się nad większymi.

Zmieniłem prawie wszystkie okna na 150x150.

Schody: myślałem o luksferach bardziej niż o oknie dachowym. Aczkolwiek wczoraj oglądałem sąsiada dom z podobną klatką schodową, ma okno dachowe i bardzo jasno. Problem tylko z myciem tego okna w przyszłości, a może sie czepiam.

No tak,taki sam domek w w-wie (ide o zakład) moi murarze postawili by pewnie za wiecej. Az nie chce mi sie wierzyć,ze sa takie róznice w cenach!SZOK!!

W czwartek mąż i tatko ściągagają stemple to moze w końcu jakies fotki cykne, jak maz autkiem zabierze a teściowa zechce wnuków dopilnowac.

Mooon, nie wiem czy zdjecia to pokaza ale te pomieszczenia nad garazem sa naprawde duze,tez miałam takie wrazenie jak ty, ze 7 m2 to tak sobie ale... W mieszkaniu mam mały pokój mniejszy( po podłodze) od garderoby, to mi wystarczy :D No, co prawda nie wiem jak bedzie sie to z dachem prezentowało,moze zmienię zdanie,hi hi.

Peters jak tak elektryka i powal cena!!!

Wszyscy mamy planetkę z garazem i z tego co wiem wykorzystujemy na cele użytkowe,garderoba i pralnio-suszarnia. Róznica poziomów jest,faktycznie 3 schodki, jak bedzie w uzytkowaniu to zobaczymy,moze nie bede sie potykac i kląć. Nasi sasiedzi natomiast,wybudowali domek GRANAT,bardzo podobny w srodku do naszego, na górze układ pomieszczeń identyczny i to pomieszczenie nad garazem wykorzystuja jako sporą sypialnie,przejscie do niej kosztem pomniejszenia pokoiku i łazienki. I jeszcze fajny pomysł,ściagamy od nich, strych z wyjsciem z holu.

U mnie pomieszczenie 2/2 - pokój do nauki córki a 2/7 to jej sypialnia i dlatego myślę, że 3 schodni to chyba za dużo.

Kręcić się pokój -3 schodki - sypialnia :( , może to być wk...,

Myślę o podniesieniu poziomu podłogi 2/7, żeby zmniejszyć ilość schodków. Musze o tym pogadać z archi...., ale ciekawi mnie wasze zdanie.

Pomieszczenie 2/8 ma 2 wersje u mnie.

1. Jedno duże pomieszczenie (2/7 + 2/8)

2. Bardziej praktyczne, dzielę na pół , z 1 cześci łazienka (pralnia, suszarnia etc, a w przyszłości 2 łazienka jak córa męża przyprowadzi - jeśli on będzie chział :D ) a z 2 garderoba.

Ale o tym zdecyduję, jak zobaczę na własne oczy ile tak naprawdę jest tego miejsca nad garażem.

Ja ściankę kolankową podniosę o 20cm. Oglądałem bardzo podobny dom ze ścianką 100cm. Wewnątrz rewela, ta przestrzeń.

I prosze o zdjęcia. Mail w stopce

Tez sie zastanawiam czy nie bedzie wkurzajace to dreptanie po schodkach,no coz zobaczymy.

Zdjecia beda jak sie na budowe wyrwę,póki co nikt (czyt.teściowa) nie widzi sensu, zeby tak często na budowe jezdzic.

Ja dziennika nie załoze bo nie mam czasu dbac o niego i dokonywac wpisów,moge sie jedynie zdjeciami pochwalic w tym miejscu.