Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To już nie będą łazienki tylko pokoje kąpielowe! Pokaż nam na zdjęciach jak wygląda Planeta bez daszku ogrodowego tylko z przeniesionym balkonem. Mnie osobiście ten daszek baaaaardzo się podoba, już teraz siaduję sobie na krzesełku ogrodowym ustawionym na palecie, która udaje taras podczas gdy sąsiedzi, którzy wcale nie mają zadaszenia muszą uciekać do domu przed deszczem :wink: A i wieczorem wydaje się cieplej, mniej wilgotno pod daszkiem.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Interesuje mnie przybliżony koszt instalacji elektrycznej i całej hydrauliki z CO wraz z materiałami, może ktoś zdradzić? Czy ktoś z was robił odgromówkę? Przerażają mnie te gwałtowne burze jakie ostatnio często nas nawiedzają :o 3 tygodnie temu piorun zwalił u moich bezpośrednich sąsiadów jabłoń która rosła kilka metrów od 2 potężnych ok.10-metrowych drzew -klona i dębu. Im nic, a zawsze się mówiło że najwyższe drzewa ściągają pioruny.

Nas kosztowało do tej pory:

hydraulika:

4950zł - stan "0" wod-kan do wszystkich pkt, instalacja obiegowa, 2 ujęcia ogródkowe niezależne, 2x odpowietrzenie kanalizacji, rury z otuliną, zgrzewane- hydroplast i wavin. Materiał 2300,9450zł - centralne , grzejniki , dół -5, góra -11.

podłogówka górna łazienka i prawie cały dół, wszystkie przyłącza z centralką do podłogówki x2. materiały 5900,

Elektryka:

I etap, rozprowadzenie przewodów z materiałami - 9330zł.

Ale liczy się od pkt. Mój brał ok 53zł./pkt, z tym że gniazdko podwójne lub potrójne to 1 pkt.

Jestem z niego zadowolony. Mogę służyć namiarem.

Marnia, dzięki, ale nie za dobrze zrozumialam :oops:

4950zł - stan "0" wod-kan do wszystkich pkt, instalacja obiegowa, 2 ujęcia ogródkowe niezależne, 2x odpowietrzenie kanalizacji, rury z otuliną, zgrzewane- hydroplast i wavin. to cena materiałów czy robocizny?

Materiał 2300,9450zł - centralne , grzejniki , dół -5, góra -11. 9450 to chyba cena za materiał a 2300 to robocizna?

podłogówka górna łazienka i prawie cały dół, wszystkie przyłącza z centralką do podłogówki x2. materiały 5900, a robocizna?

zabrakło spacji, a więc hydraulika:

1/ wod-kan do wszystkich pkt, instalacja obiegowa, 2 ujęcia ogródkowe niezależne, 2x odpowietrzenie kanalizacji, rury z otuliną, zgrzewane- hydroplast i wavin.

Materiał 2300zł, 2650zł

2/ 9450zł - centralne , grzejniki , dół -5, góra -11.

podłogówka górna łazienka i prawie cały dół, wszystkie przyłącza z centralką do podłogówki x2 (góra i dół).

materiały 5900, robota 3550zł.

Elektryka:

Ale liczy się od pkt. Mój brał ok 53zł./pkt, z tym że gniazdko podwójne lub potrójne to 1 pkt.

LUB maila na priv to prześlę kalkulację od majstra.

zabrakło spacji, a więc hydraulika:

1/ wod-kan do wszystkich pkt, instalacja obiegowa, 2 ujęcia ogródkowe niezależne, 2x odpowietrzenie kanalizacji, rury z otuliną, zgrzewane- hydroplast i wavin.

Materiał 2300zł, robota 2650zł

2/ 9450zł - centralne , grzejniki , dół -5, góra -11.

podłogówka górna łazienka i prawie cały dół, wszystkie przyłącza z centralką do podłogówki x2 (góra i dół).

materiały 5900, robota 3550zł.

Elektryka:

LUB maila na priv to prześlę kalkulację od majstra.

Na stronie producenta kotłów piszą: Kocioł przystosowany jest do pracy tylko ze zbiornikiem wyrównawczym otwartym (system otwarty) – wg normy PN-91/B-02413

UWAGA!!!

Podłączenie kotła w układ zamknięty stanowi zagrożenie życia dla mieszkańców i osób postronnych

a na stronie pomp:

Trwałość pompy zależy od jakości pompowanej wody. Pompy pracujące w zamkniętych układach grzewczych są znacznie mniej narażone na zniszczenie niż te pracujące w układach otwartych. Ubytki wody krążącej w instalacji są małe, rzadko się je uzupełnia, a więc mniejsze jest prawdopodobieństwo korozji oraz odkładania się kamienia kotłowego, który bywa przyczyną zatarcia pompy

i bądź tu człowieku mądry

Bardzo polecam artykuł http://www.instalacjebudowlane.pl/4310-23-40.htm wydaje mi się, że będzie w stanie jasno wytłumaczyć co z czym gdzie i po co ;D

oraz:

http://www.termomodernizacja.com.pl/index.php?section=art&article_ID=196&page_ID=1

Czyli na moje: zakup wymiennika płytowego i spokój. Wypadki zawsze mogą się zdarzyć, ale jeśli na kotle jest jasno napisane, że jest tylko do układu zamkniętego to w momencie gdyby go założyć do otwartego i coś by się wydarzyło to producent nie zwróci pieniędzy czy nie uwzględni reklamacji. Na szczęście można zastosować w/w wymiennik i po kłopocie.

Może czegoś nie kumam - piszą w pierwszym linku o buforze,który odpada ze względu na gabaryty, a w drugim dot. wymiennika płytowego - o konieczności posiadania drugiego pieca na paliwo płynne ( to po co wtedy ten na ekogroszek?!) lub elektrycznego lub kolektorów słonecznych - nic z tego nie planuję :(

Marnia a czym Ty ogrzewasz? Bufor zalecany jest w przypadku kotłów, które przystosowane są do pracy w układzie otwartym, a gdy użytkownik posiada instalację grzewczą w układzie zamkniętym. Jest to taki akumulator magazynujący energię cieplną przygotowaną przez kocioł na paliwa stałe, która jest następnie przekazywana w sposób ciągły do instalacji grzewczej centralnego ogrzewania i ciepłej wody użytkowej. Aby bufor mógł pracować z kotłem na paliwa stałe, układ musi być wyposażony w zabezpieczenie termiczne wypływu, zawór bezpieczeństwa oraz naczynie przeponowe.