Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie, u mnie już od dziś robi się hydraulika :lol: :lol: :lol: wprawdzie nie mam jeszcze na górze ścianek działowych :o - mają być w tym tygodniu- ale sąsiad, który robi w firmie hydraulicznej ma ten tydzień wolny bo jego szef się wczasuje i razem z brygadą robią fuchę u mnie :wink: oczywiście taniej niż normalnie. Zawsze to lepiej mieć układy z hydraulikiem zza płota bo zdarzyła mi się kiedyś awaria w Sylwestra wieczorem i wiem co to znaczy :roll: A jak coś s...... to z procy w okienko :lol: U siebie robił i już 3 lata działa bezawaryjnie.

dzięki od razu jasniej :D

2 hydraulikow wycenilo nam robocizne na tyle samo, 6 tys.

z jednym jeszcze nie rozmawialam na temat materialow a drugi wycenil je nam "na oko" na +/- 15 tys, to chyba trochę dużo?

marnia a jakie masz grzejniki?

Powyższe ceny dotyczą samej instalacji przewodów.

Brak grzejników.

Koszt instalacji grzejnika 600zł. Tylko nie wiem czy to nie jest cena za wszystkie.

jaki planujesz piec?

Pierwotnie myślałem o Vitodensie, tj ten co w projekcie, bo jest to bardzo dobry kocioł.

Ale ma jedną wadę. Koszt.

Poniewaz muszę zweryfikować (czyt. ograniczyć) koszty, zejdę o klasę niżej. Jeszcze nie wiem jaki, ale zapewne nie będzie miał tyle elektroniki.

Ogólnie:

zamkniętya komora spalania

jednofunkcyjny

kondensacyjny

zasobnik warstwowy chyba

Nie do końca się zgodzę z Wami, gdyż w rodzinie mamy wielu tzw. palaczy ekogroszkiem. Nie jest to wcale uciążliwe (jak ktoś miał zwykły węglowy jak ja, przez wiele lat, to doceni wrzucanie kilku wiaderek i spokoj). W domu rodzinnym mam piec który ogrzewa 3 duże domy. Spalanie ma naprawdę niewielkie. Na jeden duży dom wychodzi (przy zwykłym piecu ekogroszkowym na 1 dom) około 300 zł koszt miesięczny. Czy duzo pracy pochłania? Nikt się nie skarżył ;)