Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No niech was.

Co wy ludzi straszycie. Pozytywne nastawienie, wiara w to co robimy i podniesiona ścianka kolankowa przejdzie (mam nadzieję).

Dzisiaj weszli z ocieplenie z zewnątrz.

Pozytywna wiadomość : ceny styropianu spadły i to znacznie.

W zeszłym roku kupowałem po ponad 140 zł, a teraz po 107. WOW. kilka stówek zastało.Szkoda tylko, że majster nie chciał za bardzo z ceny zejść. Bierze 45 z metra. Inni chcieli 55.

A za co to? Robocizna - cała elewacja z kolorem? U nas chcą od 70zł wzwyż z materiałem, nie pytałam prawdę mówiąc ile bez materiału bo mogą go kupić taniej niż ja :roll:

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tego co sie dowiadywaliśmy odnośnie solarów to wychodzi mnie więcej tak: płacisz niemało, mniej więcej 10 lat potrzeba aby się zwróciły a niestety po takim razie należy już coś w nich wymienić (nie wiem jak to się w środku nazywa, ale kosztuje też niezłą kasę) dlatego dużo osób mówi, że to nieopłacalny biznes na Polskę, gdzie pogoda w kratkę.

Witajcie,

U nas właśnie skończyli robić elewację.Wszystkich metrów wyszło 292 łącznie z kominami.To są metry liczone po dociepleniu styropianem 12cm.Robocizna 24zł za metr,w tym docieplenie i położenie tynku baranek 1,5mmm.Wstawienie parapetów po 10 zł.Dopłata do koloru 200 zł(elewacja w dwóch kolorach).Cena docieplenia i położenia tynku z materiałem,który daje firma to koszt ok.70-80zł za metr.Oczywiście wszystkie ceny podałam netto :D .

Pozdrawiam

To nasza Planetka I

Strona : południowo-wschodnia

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/915438b361f3b5bb.html%22n

Północno-wschodnia

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/439729feee36e65a.html%22

Zachodnia

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/183d3f2c22712ab7.html%22

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/889f9b053921d80e.html%22

W połowie października przychodzi ekipa robić taras i schody wejściowe z kostki.Cokół i odbojówka w przyszłym roku.

Śliczniusi, cukiereczek :lol: Chyba sporo podnieśliście ściankę kolankową? U mnie jest wyższa o 1 pustak a między bramą garażową i dachem jest mała odległość. Jaka będzie kostka na tarasie? Ależ macie porządek wkoło domu aż miło popatrzeć, i trawka rośnie.... nie to co moje gliniaste klepisko-pobojowisko :cry:

Witaj Doris28,

bardzo podoba nam się Twoja Planeta, widać, że wszystko przemyślane. My zastanawiamy się nad robieniem podbitki, ale patrząc na wykończenie Twojego dachu, bez niej prezentuje się to też dobrze. (jak nie lepiej).

Jaki impregnat zastosowaliście i ile razy impregnowaliście? Jak uszczelniliście ściankę kolankową?

Jak będzie gotowy taras to prosimy o zdjęcia, bo jesteśmy bardzo ciekawi.

Toż Ty chyba bałaganu budowlanego nie widział, Twój bałagan = moje podwórko po sprzątaniu :lol: :lol: Śmiało możesz nazywać swój dom Planetą, a zmiany rzeczywiście bardzo korzystne. A nie masz żadnego okna w garażu? Ja swoje nawet powiększyłam żeby nie palić światła przy każdym wchodzeniu :roll: Czym będziesz ogrzewać?

doszliśmy do wniosku że nam w garażu okno nie potrzebne, bardziej wykorzystamy ściany (regały, wieszaki na rowery itp)

co do ogrzewania to na 99% ekogroszek i kocioł o którym była tu już mowa produkcji Defro nawet znalazłem już przedstawiciela dosyć blisko

a na budowie dzisiaj szaleją mi elektrycy ... nastraszyli ceną :) i zabrali się za prace

Amelia 2 napisał :

Śliczniusi, cukiereczek Chyba sporo podnieśliście ściankę kolankową? U mnie jest wyższa o 1 pustak a między bramą garażową i dachem jest mała odległość. Jaka będzie kostka na tarasie? Ależ macie porządek wkoło domu aż miło popatrzeć, i trawka rośnie.... nie to co moje gliniaste klepisko-pobojowisko

Ścianka kolankowa jest podniesiona o 2 pustaki.Kostka będzie grafitowo-żółta(sama nie wiem jak to się będzie prezentować-zobaczymy :roll: )Amelia2 nie przejmuj się tym klepiskiem u nas też tak było,zobaczysz na wiosnę jak się zazieleni i wszyscy będziemy podziwiać Twoją Planetę

:D

A gdzie będzie kotłownia i skład opału? Coś mi świta że ktoś mówił tu o piwnicy pod środkową częścią domu ale nie kojarzę kto :oops:

kotłownia w kotłowni :) tam też podręczny skład opału (z moich pobieżnych wyliczeń wynika że zmieści tam się połowa opału na sezon) ...a może jestem za dużym optymistą ??

Instrukcja obsługi pieca CO mówi, że nie może być składowany opał w tym samym pomieszczeniu co piec :o ciekawe kto tego przestrzega :lol: :lol: A masz przejście z garażu? Nie wyobrażam sobie noszenia opału głównym wejściem :o Wzorem Petersa przeniosłam kotłownię za garaż / dodatkowy komin/ dzięki temu wygodnym szerokim przejściem, czystą suchą nogą będę wnosić zakupy z samochodu do domu :lol:

Witaj Doris28,

bardzo podoba nam się Twoja Planeta, widać, że wszystko przemyślane. My zastanawiamy się nad robieniem podbitki, ale patrząc na wykończenie Twojego dachu, bez niej prezentuje się to też dobrze. (jak nie lepiej).

Jaki impregnat zastosowaliście i ile razy impregnowaliście? Jak uszczelniliście ściankę kolankową?

Jak będzie gotowy taras to prosimy o zdjęcia, bo jesteśmy bardzo ciekawi.

Podbitkę malowaliśmy dwa razy.Impregnat kupiony w Castoramie,kolor pinia,nazwy nie pamiętam.Nie wiem dokładnie o co chodzi z tą ścianką kolankową :roll: Na wylewanych skosach położyliśmy wełnę mineralną na przekładkę 5

+ 10cm.,a nad garażem jest zabudowa g-k(wełna 20 cm.)

tak mam wejście z garażu w dodatku nasza kotłownia jest troszkę większa ma ponad 10 metrów kwadratowych ...

dzisiaj odwiedził mnie hydraulik i rozmawialiśmy o kotłach i paliwach do tych kotłów i się dowiedziałem że ... super paliwem jest owies ... świat chyba zwariował zbożem palić w piecach ale podobno się opłaca :)

Chyba i tak najfajniejsze jest drewno do kominka. Jestem cała szczęśliwa gdy sobie pomyślę, że za rok o tej porze będę grzała się ciepłem kominka leżąc na kanapie (no może nie o tej godzinie, bo w pracy będę :p )

A teraz sprawozdanie z postępów:

- chudziak wylany

- jutro wchodzą chłopaki od ścianek działowych

- niby za tydzień ma wejść gość od prądów (jak nie to wybiję tą skarpetką!)

- koniec października to czas dla dachówki

- jakoś za 2 tygodnie ma wejść ekipa od tynków wewnętrznych.

Zastanawiamy się czy robić zimą czy nie - co myślicie o tym? Planowaliśmy ustawić już piec (wypłytkować na szybko kotłownie, ustawić piec by grzał dom a w międzyczasie zaprosić pana płytkarza - niech działa) Macie jakieś prognozy na zimę? Ktoś może tak próbował?